Az ördög csemegéje
Akit egyszer megcsapott a gímgomba illata (régen azért hívták így, mert párzáskor a gímszarvas feltúrta érte az avart), többé nem menekülhet a súlyos, pikáns illattól.
Ráadásul a trifla (ez is régi név, miként a latin tuber, az olasz tartufo, az angol truffle, a francia truffe, az arab trefle) nemcsak testünknek ajzószer, de a pénztárcánknak is. Egy kisebb gumó egy csapásra megoldaná anyagi gondjainkat! A nyári szarvasgombát 60-80 ezer forintért, a fekete szarvasgombát (főként, ha Périgord vidékéről való) 200 ezer forintért vesztegetik. Egy méretes isztriai fehér szarvasgomba pedig egyenesen Krőzussá változtatna: négy éve egy másfél kilogrammos rusnya darabot 65 millióért árvereztek el.
Nem csoda, ha október elején izgatott triflavadászok özönlik el a Bükk, a Jászság és a Mecsek erdeit. Mint az aranyásók! Csak kezükben nem lapát, hanem gombászkapa villog. "Bemegyünk az erdőbe szegényen, kijövünk gazdagon!" Meresztik a szemüket, feltúrják az avart, néha még a Blökit is magukkal hozzák, hátha kiszimatolja a föld alatt rejtőzködő gumót. De semmit sem találnak. A gombát már begyűjtötte a szarvasgomba-maffia. A magyar piac ugyanis (a legóvatosabb becslés szerint is évi 20 tonnás mennyiséggel) néhány triflakeresztapa kezében összpontosul. Módszerük a következő: kiváltják az adott erdőgazdaságtól a területre vonatkozó szarvasgomba-gyűjtési engedélyt (évi hatvanezer forint), alibiből tartanak egy triflavadászkutyát (ez kötelező), majd alkalmi gombakeresőket verbuválnak, a helyszínre szállítják őket, és kapával, ásóval, gereblyével (ez mind tilos) százméteres sávban feltúrják az avart. A gombászati tilalmat sem tartják be, összeszedik az éretlen szarvasgombát is, a keresőknek fizetnek kilogrammonként néhány ezer forintot, majd hazai vagy külföldi (többnyire olasz) orgazdáknak busás haszonnal továbbadják az árut.
A kár, amit okoznak, felbecsülhetetlen. A szarvasgomba "lusta gomba". A termőtestek csak többévi fejlődés után alakulnak ki, a maffiamódszer évtizedekre vagy akár örökre megsemmisítheti a termőterületeket. A Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó Zrt. meg is unta a tolvajokkal való huzavonát meg a - rendszerváltás óta lázasan készülő - szarvasgombatörvény hiányát, és néhány éve a Jászkisér határában fekvő egész Tomi-erdőt bekeríttette szögesdróttal. A pletykák szerint a maffia többször megkísérelte megvesztegetni az őröket. A bükki, somogyi, mecseki lelőhelyek, valamint a Jászság többi erdeje azonban ma is szabad préda. Botcsinálta tolvajokat fogtak már el Újszász környékén, Jászapátiban, de a nagyvadak érinthetetlenek. Ahogy ez lenni szokott. Mint Peter Mayle gasztrokrimijében (Monaco, mon amour), ahol a főhős a nemzetközi triflamaffia hálójába kerül, vagy Martin Walker bűnügyi regényében, ahol a kínai maffia árasztja el értéktelen szarvasgomba-hamisítvánnyal a provence-i piacokat.
Úgyhogy ha biztosra akarunk menni, irány Szilvásvárad. Gál Gábor vendéglősmester, a világbajnoki fogathajtó-stadion bejáratánál álló Lovas étterem tulajdonosa a hétvégén rendezi szokásos őszi szarvasgomba-vadászatát. Milliókat érő gumóra ne számítsunk, de lesz mustos parasztreggeli, amit idén az egri Zsálya Bisztró séfje, Meskó Norbert készít, találkozhatunk Bóta Miklós Jolly Joker nevű hatéves labrador retriever kutyájával, akit gazdája a világ legértékesebb szarvasgombájára sem cserélne el, hiszen "a triflavadászat nem pénzkeresés, hanem életforma". Bejárhatjuk Berecz Béla szarvasgomba-ültetvényét, ami már csak azért is érdekes programnak ígérkezik, mert 17 éve az egész szarvasgomba-vadászatot "Béla bácsi" találta ki, amikor is megmutatta az első triflát cimborájának ("Mi a frászkarika ez?" - kérdezte a döbbent Gál). A "csühös" vonattal (az erdei kisvasúttal) fölpöföghetünk a Gloriett-tisztásra, a "Pecsenyerét"-re, ahol pisztrángot süthetünk nyárson. De felhajthatunk lipicai fogatokkal is. Benevezhetünk a triflakereső kutyák versenyére. A gálavacsorát (szarvasgomba és mangalica) Ruprecht László séf és a Reform Chef Club szakácsai készítik, a borokról pedig kilenc pincészet 15 ifjú borásza gondoskodik.
A szarvasgombát (szerelmi életünkre gyakorolt mágikus hatása miatt) sokan az ördög ajándékának tartják. Úgyhogy nem árt az óvatosság. Mert az igaz ugyan, hogy leforrázva minden gomba ehető. De némelyik csak egyszer.
14. SZARVASGOMBA-VADÁSZAT
Október 8., Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Lovas étterem
Tel.: 06-36-564057, 06-30-9552180
E-mail: lovasetterem@t-online.hu
www.lovasetterem.hu
Az ördög csemegéje