Az ördög csemegéje

/ 2011.10.05., szerda 19:34 /

Akit egyszer megcsapott a gímgomba illata (régen azért hívták így, mert párzáskor a gímszarvas feltúrta érte az avart), többé nem menekülhet a súlyos, pikáns illattól.

Függő lesz egy életre. Mindegy, minek nevezi, szarvaskának, drága pöfetegnek, kutyaorrgombának (ma már csak kutyával kerestetik) vagy Vénusz fűszerének: a szarvasgomba kábítószer. A legdrágább kulináris orgazmus. Szerelemgerjesztőnek tartja idősebb Dumas, marokszám falta Napóleon, mielőtt belépett volna hitvese hálószobájába, és még a decens gasztropápa, Brillat-Savarin is tűzbe jött, amikor a "fekete gyémántról" írt: "A szoknyás nemnél az érzékiség és az ízlelés, a szakállas nemnél az ízlelés és az érzékiség gyönyöreinek emlékét kelti fel."

Ráadásul a trifla (ez is régi név, miként a latin tuber, az olasz tartufo, az angol truffle, a francia truffe, az arab trefle) nemcsak testünknek ajzószer, de a pénztárcánknak is. Egy kisebb gumó egy csapásra megoldaná anyagi gondjainkat! A nyári szarvasgombát 60-80 ezer forintért, a fekete szarvasgombát (főként, ha Périgord vidékéről való) 200 ezer forintért vesztegetik. Egy méretes isztriai fehér szarvasgomba pedig egyenesen Krőzussá változtatna: négy éve egy másfél kilogrammos rusnya darabot 65 millióért árvereztek el.

Nem csoda, ha október elején izgatott triflavadászok özönlik el a Bükk, a Jászság és a Mecsek erdeit. Mint az aranyásók! Csak kezükben nem lapát, hanem gombászkapa villog. "Bemegyünk az erdőbe szegényen, kijövünk gazdagon!" Meresztik a szemüket, feltúrják az avart, néha még a Blökit is magukkal hozzák, hátha kiszimatolja a föld alatt rejtőzködő gumót. De semmit sem találnak. A gombát már begyűjtötte a szarvasgomba-maffia. A magyar piac ugyanis (a legóvatosabb becslés szerint is évi 20 tonnás mennyiséggel) néhány triflakeresztapa kezében összpontosul. Módszerük a következő: kiváltják az adott erdőgazdaságtól a területre vonatkozó szarvasgomba-gyűjtési engedélyt (évi hatvanezer forint), alibiből tartanak egy triflavadászkutyát (ez kötelező), majd alkalmi gombakeresőket verbuválnak, a helyszínre szállítják őket, és kapával, ásóval, gereblyével (ez mind tilos) százméteres sávban feltúrják az avart. A gombászati tilalmat sem tartják be, összeszedik az éretlen szarvasgombát is, a keresőknek fizetnek kilogrammonként néhány ezer forintot, majd hazai vagy külföldi (többnyire olasz) orgazdáknak busás haszonnal továbbadják az árut.

A kár, amit okoznak, felbecsülhetetlen. A szarvasgomba "lusta gomba". A termőtestek csak többévi fejlődés után alakulnak ki, a maffiamódszer évtizedekre vagy akár örökre megsemmisítheti a termőterületeket. A Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó Zrt. meg is unta a tolvajokkal való huzavonát meg a - rendszerváltás óta lázasan készülő - szarvasgombatörvény hiányát, és néhány éve a Jászkisér határában fekvő egész Tomi-erdőt bekeríttette szögesdróttal. A pletykák szerint a maffia többször megkísérelte megvesztegetni az őröket. A bükki, somogyi, mecseki lelőhelyek, valamint a Jászság többi erdeje azonban ma is szabad préda. Botcsinálta tolvajokat fogtak már el Újszász környékén, Jászapátiban, de a nagyvadak érinthetetlenek. Ahogy ez lenni szokott. Mint Peter Mayle gasztrokrimijében (Monaco, mon amour), ahol a főhős a nemzetközi triflamaffia hálójába kerül, vagy Martin Walker bűnügyi regényében, ahol a kínai maffia árasztja el értéktelen szarvasgomba-hamisítvánnyal a provence-i piacokat.

Úgyhogy ha biztosra akarunk menni, irány Szilvásvárad. Gál Gábor vendéglősmester, a világbajnoki fogathajtó-stadion bejáratánál álló Lovas étterem tulajdonosa a hétvégén rendezi szokásos őszi szarvasgomba-vadászatát. Milliókat érő gumóra ne számítsunk, de lesz mustos parasztreggeli, amit idén az egri Zsálya Bisztró séfje, Meskó Norbert készít, találkozhatunk Bóta Miklós Jolly Joker nevű hatéves labrador retriever kutyájával, akit gazdája a világ legértékesebb szarvasgombájára sem cserélne el, hiszen "a triflavadászat nem pénzkeresés, hanem életforma". Bejárhatjuk Berecz Béla szarvasgomba-ültetvényét, ami már csak azért is érdekes programnak ígérkezik, mert 17 éve az egész szarvasgomba-vadászatot "Béla bácsi" találta ki, amikor is megmutatta az első triflát cimborájának ("Mi a frászkarika ez?" - kérdezte a döbbent Gál). A "csühös" vonattal (az erdei kisvasúttal) fölpöföghetünk a Gloriett-tisztásra, a "Pecsenyerét"-re, ahol pisztrángot süthetünk nyárson. De felhajthatunk lipicai fogatokkal is. Benevezhetünk a triflakereső kutyák versenyére. A gálavacsorát (szarvasgomba és mangalica) Ruprecht László séf és a Reform Chef Club szakácsai készítik, a borokról pedig kilenc pincészet 15 ifjú borásza gondoskodik.

A szarvasgombát (szerelmi életünkre gyakorolt mágikus hatása miatt) sokan az ördög ajándékának tartják. Úgyhogy nem árt az óvatosság. Mert az igaz ugyan, hogy leforrázva minden gomba ehető. De némelyik csak egyszer.

14. SZARVASGOMBA-VADÁSZAT
Október 8., Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Lovas étterem

Tel.: 06-36-564057, 06-30-9552180
E-mail: lovasetterem@t-online.hu
www.lovasetterem.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.