"Azt írok ki a táblára, amit csak akarok"

A soproni Erhardt Étterem és Panzió

/ 2017.06.20., kedd 16:01 / Hírforrás: Válasz.hu

Magyaros konyha és monarchikus hangulat jellemzi a Burgenland legjobb vendéglőjeként is emlegetett soproni Erhardt családi éttermet. „Minden energiánk ebben a házban van” – mondja a tulajdonos-séf, Erhardt Zoltán. Az épület ódon falai között autentikusan hatnak a hagyományokból merítő fogások.

A tűztoronytól egy ugrásnyira, a belváros egykori poncichter (német ajkú szőlősgazda) negyedében található Erhardt családi étterem és panzió regényes kerthelyiségében az ember a régi téglából rakott falak védelmében hallgathatja, ahogyan hol innen, hol onnan hordja a szél a hátán a harangszót. Sopronban járva ugyanis két dologban lehetünk biztosak: hogy fúj a szél, és hogy harangoznak.

A németes csengésű név egyébként burgenlandi sváb felmenőket takar. Nomen est omen, az Erhardt küldetése, úgy látszik, az, hogy összekösse, ami összetartozik: a háromfelé szakított Sopron-Ruszt-Pozsonyi borvidék gasztronómiáját. Az egykori gazdanegyedben lévő barokk vendéglőbe lépve évszázados kőlépcsők, autentikus, csúcsíves boltozatok lepik meg a vendéget, az úgynevezett vitorlásteremben kiállított győzelmi kupák pedig a család hobbijáról, vitorlázás iránti szerelméről tanúskodnak.

Erhardték 2001-ben vásárolták meg az 1773-ban emelt épületet. „Minden energiánk ebben a házban van. Épp a héten volt 12 éves az üzlet, és ennyi Cooper-tesztből is elég” – mondja mosolyogva, a 12 perces futásra utalva a tulajdonos-séf, Erhardt Zoltán, aki orvos édesapjával és feleségével, az idegenforgalomban jártas Zsuzsával vágott bele a vállalkozásba.

Rögtön a bejárat mellett áll a családi törzsasztal (stammtisch), ahol Erhardték mindennap együtt ebédelnek: az asztalfőn Zoltán ül, míg az asztal túlfelén a család legidősebb tagja, a 91 esztendős dédapa foglal helyet. Éppen ez, a családias hangulat az étterem védjegye, hiszen itt a legtöbb betérő törzsvendég. A pincérek név szerint ütik be a rendelést, így azt is tudják a konyhán, hogy személy szerint kire főznek.

A tudatos brandépítésnek köszönhetően ötödik éve kint vannak a Gourmet Fesztiválon, és 2014 óta tagjai a Stílusos Vidéki Éttermiségnek is. „Büszke vagyok rá, hogy mi voltunk az elsők, akiket az alapítók tagként beszavaztak maguk közé” – mondja Zoltán. Habár ő maga eredetileg agrármérnökként végzett, amihez szőlészet-borászatot is tanult, szőlőbirtok nem tartozik a családi portfólióhoz.

Az étterembe és a Vinotékába kerülő borok között a hangsúly – nem meglepő módon – a soproni borokon van. A ház borát Weningerék biodinamikus borászata készíti: ’14-es franc-sauvignon cuvée, egyedi címkével. Éppen az ilyen természethű borok, valamint a környékbeli alapanyagok alkotják a gasztronómiai koncepció gerincét.

„A magyaros vonalat képviseljük: libamáj, mangalica, szürke marha – utóbbi a Fertő–Hanság Nemzeti Parkból –, és a helyi termelők alapanyagai. A zöldfűszerek nagy részét pedig az egyik kollégám termeli.”

A tulajdonos-séf büszke rá, hogy az elmúlt öt évben az alapanyagok beszerzését – kevés kivétellel –sikerült a régióra szűkíteniük. „A sógoroktól egyre kevesebb dolgot hozunk be. Van még egy-két olyan zöldáru a borjún kívül, amit kintről veszünk, ám az alapanyagok nagy részét most már itthon is be tudjuk szerezni jó minőségben. Csirkéből, ha igazi tanyasit szeretnénk enni, egy hegykői barátom vág nekem néhányat.

A mindennapokban is tisztességes falusi minőséggel dolgozunk, amit az Alföldről szerzünk be. Úgyhogy Ausztriát a vásárlásainkkal szerencsére nem nagyon erősítjük – Magyarországot annál inkább.

Az extra hozzávalókat Budapesten is külföldről hozatják, és e tekintetben szerencsés vagyok: épp a határ túloldalán van egy nagykereskedés, ahová elég csak reggel odatelefonálnom ahhoz, hogy délutánra bármilyen különlegességet megszerezzenek.”

Hozzá kell tenni, hogy azért a régióhoz a Lajta-hegység is hozzátartozik a határ túloldalán. Tavaly például ezen a környéken találtak olyan burgonyát, amivel szívesen dolgoztak. Egyik törzsvendégük, egy deutskreuzi borász egyenesen Burgenland legjobb éttermeként emlegeti az Erhardtot. Csakhogy az együttműködés nem zökkenőmentes:

„Nem tudok normális borkóstolót hirdetni a környékbeli osztrák borokból, mert azoknak a határon túli borászoknak, akik vendégként minden délben hozzánk járnak, kiforcsak úgy tarthatom a borait, ha ők magyar nagykereskedőn keresztül is értékesítenek. Sajnos kevesen választják ezt az utat.”

Erhardtéknak lett volna lehetőségük Ausztriában is dolgozni, de meg sem fordult a fejükben, hogy elmenjenek. „Egyszerre csak egy lovat lehet megülni. A fejlődésünk szerencsére nincs behatárolva, de nem gondolom, hogy az energiáimat szét kellene szórnom” – mondja a séf. Amikor a család úgy döntött, hogy Zoltán nem üzletvezető lesz, hanem a konyhát viszi, szakáccsá képezte magát, majd mestervizsgát tett, miután Ausztriában és Németországban is tanfolyamokat végzett.

„Meghatározó volt az a néhány nap, amit a Rosenstein vendéglő konyháján tölthettem. Azért döntöttünk úgy, hogy én veszem át a konyhát, mert bár nagyon sok séffel dolgoztunk, valahogy mindig hiányzott az a »finesz« az ételekből, amire azt mondhattuk volna, hogy a mi stílusunk. Három éve vezetem az éttermet, és nagyon élvezem, hogy mivel tulajdonos vagyok, azt írok ki a táblára, amit csak akarok.”

Mit sütött a Magyar Konyhának Erhardt Zoltán? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.