Babcuspájz

/ 2011.05.04., szerda 20:17 /

Hogy média- és alkotmányügyben az ország kettészakadt (persze szigorúan kétharmad arányban), az még emészthető. Kulináris szempontból azonban vészjóslóbb a helyzet.

A hétvégén rendezik Balatonfüreden - a huszadik Jókai-napok keretében - a Jókai-bableves-főző verseny nyolcadik fordulóját, és a Koloska-völgyben az előrejelzések alapján három párt élet-halál harca várható. Babcuspájzfőzésre készül a csülökpárt, a körömpárt és a kolbászpárt. Az esélytelenek között indul a debreceni páros kolbász fórum, a füstölt oldalas szövetség és a Polcz Alaine nevével fémjelzett virslipárt. Utóbbi balkáni átoknak tartja a csülök és a bab együttes főzését, és füstölt húsok helyett virslikarikákra szavaz. Sértőnek érzik a Csülökre, magyar! szlogent is, a választási bizottságnál kezdeményezték a betiltását.

A győzelemre a legnagyobb esélye a csülökpártnak volna, a kiszivárgott hírek szerint azonban a cupák hívei erősen megosztottak. A párt konzervatív szárnyának az az álláspontja, hogy a Jókai-bablevesben csak a füstölt sertéscsülök megengedett. A platformot Csüd Csaba vezeti, aki közeli rokonságban áll Rejtő Jenő légiós hősével, Csülökkel, és annak erkölcsi nézeteit, azt a bizonyos nyolcadik parancsolatot vallja: "Márta napján ne lopj!" A fiatalabb csülöknemzedék másként vélekedik. Szerintük a levesbe bármiféle füstölt húsféle belefőhet - lapocka, tarja, oldalas -, kuktát is lehet használni, és azzal sem értenek egyet, hogy miért épp Márta-nap kellene megtartóztatni magukat.

Belviszály dúl a kolbászpárt hívei között is. Egyesek csak házikolbászt használnának, amit hosszában kell elvágni, és főzés előtt meg kell pirítani. Mások egyszerűen felkarikázzák a lecsókolbászt, és teketória nélkül belefőzik a levesbe. Horribile dictu, gyulai helyett füstölt sajtot reszelnének a paszulyra. (Egyesek még Csurka István nézeteivel is kacérkodnak: kezdő bablevesfőző korában a drámaíró ódát zengett a kettes kolbász zamatáról.)

Kifelé még a körömpárt mutatja a legegységesebb képet. Ők Jókai Mór kitartó hívei, tagkönyvük első oldalán a híres idézet olvasható, ahogy az író A kőszívű ember fiai című regényében leírta: "- Nos, Pál úr, mi ma az ebéd? - kérdi a hazaérkező kapitány, kardját leoldva oldaláról, s fegyvergyűjteményébe akasztva, melyet pompás antik fringiák és handzsárok egészítének ki. Pál úr tudniillik, hogy szakács is. - Hát, "görög olvasó" - felel Pál úr karakán flegmával. - Az jó lehet - szólt a kapitány -, s mi főtt bele? - "Angyalbakancs ". - Hisz az pompás eledel! Terített rám, Pál úr?"

A párt hívei persze tudják, mint a szabadkőművesek a titkot, hogy a "görög olvasó" jó nagy szemű paszulyt jelent, akkorát, mint "a görög szerzetesek rózsafüzérje", a belefőtt "angyalbakancs" meg disznólábat, aminek formája éppen olyan, mint "az angyalok lábbelije". S ez együtt az, amit az író mindenekfölött szeretett: "Füstölt malacköröm babba főzve." Aminek ízét nem a vastag rántás, hanem a kocsonyássá sűrűsödött disznóköröm adja. A körömpárt hívei azonban képtelenek eldönteni, hogy a disznólábat hosszába vagy keresztbe vágjuk-e főzés előtt. A párt volt elnöke szerint hosszába. Ehhez körömszakadtáig ragaszkodik. Ám a párt pénztárnoka keresztbe vágná. A szakadárok szerint azonban ez esetben nem bableves a végeredmény, hanem körömpörkölt. És ez megengedhetetlen.

A női tagozat legszívesebben "irodalmi" bablevest főzne. Köröm nélkül. Leveszöldség, babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma, kockára vágott paradicsom, zeller, petrezselyem. A szárazbabot már előző este beáztatták. Sokan debreceni kolbászt is főznének a levesbe, de ez a debreceni fórum specialitása, marad tehát a csipetke (csak annyi liszt, amennyit a tojás felvesz), aztán tejföl, kevés ecet. Választáskor az ember nem hadonászhat a fakanállal, még belecsap véletlenül a bográcsba, s akkor mehet alágyújtóst gyűjteni.

Maga Jókai persze elejét vehette volna a nemzeti széthúzásnak. De - bár több művében is beszél a babcuspájzról - a receptet sosem volt hajlandó elárulni. A XIX. század végén hiába kérlelte őt Ignotus, aki Emma asszony álnéven szerkesztette A Hét című folyóirat gasztronómiai rovatát, az író a következő kifogással utasította vissza: "Megpróbáltam konyha receptet írni, de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek ehhez." Pedig 1862-ben még ő maga buzdított a Vasárnapi Újságban "nemzeti eledeleink" megmentésére. "Napjaink feladata minden téren összegyűjteni azt, ami sajátunk, azt, ami nemzeti életünk alakító része; népünk költészete, dallamai, viselete, összegyűjtve, értékükbe visszaállítva, megbecsülve, rendszerezve vannak. Hasonló érdemmel és beccsel bíró gyűjtemény volna egy olyan nemzeti szakácskönyv, mely valódi magyar ételek készítésmódját adná elé."

Húsz évvel később, egy kevéssé ismert írásában, a Nők a tűzhely mellett címűben még pontosabban fogalmazott: "Miért házasodnak a férfiak? Tán a mézeshetek gyönyöreiért? Bizony nem! Hanem az otthonért. Ez az otthon az alapja minden társadalomnak. Amely nép nem tudja megbecsülni ezt a szót: otthon, nem tudja megbecsülni ezt a szót: haza." Otthon-haza-tűzhely. Szalonna-hagyma-pirospaprika. A végső bölcsesség, ami így hangzik: "A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart." Világos. De akkor 1899-ben, 74 éves korában miért vette feleségül a húszéves Grósz Bellát, aki nemhogy főzni nem tudott, de még egy rendes tűzhelyet sem látott soha életében? A gasztronómia útjai kifürkészhetetlenek.

MÁJUS 6-8. XX. Jókai-napok, Balatonfüred
MÁJUS 7. VIII. Jókai-bableves-főző verseny Balatonfüred, Koloska-völgy

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.