Belfegor, a szűzérme

/ 2018.05.30., szerda 16:34 /

A butaság végtelen. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (sajnos van ilyen) versenyt hirdetett Magyarország étele 2018 címmel.

A versenykiírásnak se füle, se farka, bárgyú és közhelyes. A mottó így hangzik: „Hazai ízek, mint reális jövő.” A zsűritagok (háromszoros olimpiai és világbajnokok, Venesz- és Fehér Sapka díjas mesterszakácsok) „innovatív, de populáris” fantázianévvel várták a recepteket. Hogy miért „de”, ne kérdezzék.

A döntőbe – egyebek között – a következő ételköltemények jutottak: Rónasági Vénusz!, SiófoKi fordított Csülök, Botond triós, Álmos bárányka és a jellegzetes ősmagyar főzet, Herbária Hungarikum Riserva. A szakmai partnerek és a fővédnök államtitkár nevét kegyeleti okokból nem írom ide.

A versenyt az ajkai Mangó Étterem és Panzió séfje, Nótár László és segítője, Hosszú Ivett Kamilla nyerte Belfegor fantázianevű „makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabdájával”. Asztalos István, az egyesület elnöke a díjátadón megrendülten nyilatkozta: „Büszke vagyok arra, hogy végre hazai alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő, magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat.”

A mondat olyan szép, mint az egyik legszebb magyar étel: a kamuban sült pogácsa. Vagy a gombafejek tatármártással. Tudják, a kiművelt emberfők. És Jókai Mór, aki már a Vasárnapi Ujság 1862. évi folyamában megírta, hogy napjaink feladata népünk költészete, dallamai, viselete mellett a nemzeti eledelek összegyűjtése is, „egy olyan nemzeti szakácskönyv létrehozása, mely a valódi magyar ételek készítésmódját adná elé”.

Hát itt van most nekünk Belfegor. A középkori legendák szerint ugyan a pokol hercege, aki a frászt hozza ránk (ezt tette a híres francia tévésorozatban is), meg amúgy a restség jelképe, ami nem éppen szakácserény, hanem főbűn, viszont magában foglalja Magyarország minden ízét és zamatát. Az étel, amely egyedül képviseli gasztronómiai kultúránkat, tájjellegű és városi ételeinket, az erdélyi főúri és a reformkori magyar konyhát. A gulyás, a rakott káposzta és a túrós csusza esszenciája. Íme, a makói hagymás velővel töltött szűzlabda (mi a fene lehet ez, szűzérme?), körülötte galambbegy-salátácska, hajdinás ropogós csipsz, a honfoglalás kori magyarok ősi eledele, és a magyar sorsviharokra emlékeztető hideg-meleg kontraszt: a meleg paprikamártás mellett a hideg csírák és retekdarabok. Még a nemzeti lobogó is átszíneződik az ételen, mint a verseny logóján; akinek van füle a hallásra, szeme a látásra, észreveheti. Szinte látom magam előtt, ahogy elszánt fine dining-séfek és háziasszonyok közelharcot vívnak az évszázad receptúrájáért. Arról nem is szólva, hogy az Étrend egyesület fantasztikus újdonsággal is szolgál: „Magyarországon először minden adag kis zászlócskával kerül majd felszolgálásra. Jó hír, hogy a zászlócskáért külön nem kell fizetni!”

Bizony sokkoló, hogy még mindig itt tartunk. Puff neked, Bocuse d’Or, Michelin-csillagok, Gastronomika kongresszus. Nincs gasztroforradalom, nem nőtt fel új szakácsnemzedék, nincsenek minőségi alapanyagok, sem termelői piacok, nincs fenntartható gasztronómia. Semmi. Csak Venesz József szelleme, meg az Étrend egyesület zászlócskája. A döbbeneten a régi induló hangja dereng át: Föl, föl, ti rabjai a földnek, / Föl, föl, te éhes proletár! […] A Föld fog sarkából kidőlni, / Semmik vagyunk, s mindent eszünk!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.