valasz.hu/gasztronomia/szell-tamas-egy-sef-mindig-sajat-etteremrol-almodik-128876

http://valasz.hu/gasztronomia/szell-tamas-egy-sef-mindig-sajat-etteremrol-almodik-128876

Belfegor, a szűzérme

/ 2018.05.30., szerda 16:34 /

A butaság végtelen. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (sajnos van ilyen) versenyt hirdetett Magyarország étele 2018 címmel.

A versenykiírásnak se füle, se farka, bárgyú és közhelyes. A mottó így hangzik: „Hazai ízek, mint reális jövő.” A zsűritagok (háromszoros olimpiai és világbajnokok, Venesz- és Fehér Sapka díjas mesterszakácsok) „innovatív, de populáris” fantázianévvel várták a recepteket. Hogy miért „de”, ne kérdezzék.

A döntőbe – egyebek között – a következő ételköltemények jutottak: Rónasági Vénusz!, SiófoKi fordított Csülök, Botond triós, Álmos bárányka és a jellegzetes ősmagyar főzet, Herbária Hungarikum Riserva. A szakmai partnerek és a fővédnök államtitkár nevét kegyeleti okokból nem írom ide.

A versenyt az ajkai Mangó Étterem és Panzió séfje, Nótár László és segítője, Hosszú Ivett Kamilla nyerte Belfegor fantázianevű „makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabdájával”. Asztalos István, az egyesület elnöke a díjátadón megrendülten nyilatkozta: „Büszke vagyok arra, hogy végre hazai alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő, magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat.”

A mondat olyan szép, mint az egyik legszebb magyar étel: a kamuban sült pogácsa. Vagy a gombafejek tatármártással. Tudják, a kiművelt emberfők. És Jókai Mór, aki már a Vasárnapi Ujság 1862. évi folyamában megírta, hogy napjaink feladata népünk költészete, dallamai, viselete mellett a nemzeti eledelek összegyűjtése is, „egy olyan nemzeti szakácskönyv létrehozása, mely a valódi magyar ételek készítésmódját adná elé”.

Hát itt van most nekünk Belfegor. A középkori legendák szerint ugyan a pokol hercege, aki a frászt hozza ránk (ezt tette a híres francia tévésorozatban is), meg amúgy a restség jelképe, ami nem éppen szakácserény, hanem főbűn, viszont magában foglalja Magyarország minden ízét és zamatát. Az étel, amely egyedül képviseli gasztronómiai kultúránkat, tájjellegű és városi ételeinket, az erdélyi főúri és a reformkori magyar konyhát. A gulyás, a rakott káposzta és a túrós csusza esszenciája. Íme, a makói hagymás velővel töltött szűzlabda (mi a fene lehet ez, szűzérme?), körülötte galambbegy-salátácska, hajdinás ropogós csipsz, a honfoglalás kori magyarok ősi eledele, és a magyar sorsviharokra emlékeztető hideg-meleg kontraszt: a meleg paprikamártás mellett a hideg csírák és retekdarabok. Még a nemzeti lobogó is átszíneződik az ételen, mint a verseny logóján; akinek van füle a hallásra, szeme a látásra, észreveheti. Szinte látom magam előtt, ahogy elszánt fine dining-séfek és háziasszonyok közelharcot vívnak az évszázad receptúrájáért. Arról nem is szólva, hogy az Étrend egyesület fantasztikus újdonsággal is szolgál: „Magyarországon először minden adag kis zászlócskával kerül majd felszolgálásra. Jó hír, hogy a zászlócskáért külön nem kell fizetni!”

Bizony sokkoló, hogy még mindig itt tartunk. Puff neked, Bocuse d’Or, Michelin-csillagok, Gastronomika kongresszus. Nincs gasztroforradalom, nem nőtt fel új szakácsnemzedék, nincsenek minőségi alapanyagok, sem termelői piacok, nincs fenntartható gasztronómia. Semmi. Csak Venesz József szelleme, meg az Étrend egyesület zászlócskája. A döbbeneten a régi induló hangja dereng át: Föl, föl, ti rabjai a földnek, / Föl, föl, te éhes proletár! […] A Föld fog sarkából kidőlni, / Semmik vagyunk, s mindent eszünk!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.