heti-valasz.hu/gasztronomia/litauszki-zsolt-a-gundel-elen-128104

http://heti-valasz.hu/gasztronomia/litauszki-zsolt-a-gundel-elen-128104

Blöfflisták

/ 2018.05.02., szerda 17:24 /

Dunát lehet rekeszteni az éttermi listákkal. Itt a világ 50, 100, 1000 legjobb étterme! V égre magyarok a legjobbak között! Mint a vurstliban.

A Top 100+ European Restaurants listáján 150. helyen a Babel étterem, a Top 100+ European Gourmet Casual névsorában 149. a Borkonyha. Bárki szavazhat, aki arra jár. Bloggerek, gasztrobubusok, vendéglősök, ínyenc háziasszonyok, de helyettesítheti a zsűrit algoritmus is, amely étteremkalauzok és étteremkritikák adatait összegzi, így számolja ki a globális rangsort. Ami „A világ 50 legjobb étterme” listán mindig ugyanaz: Ferran Adriá vendéglője, a spanyol elBulli 16 év alatt ötször lett első és háromszor második, René Redzepi koppenhágai Nomája négyszer első és egyszer második. Csak azóta nem nyernek, amióta bezártak. A listáról földrészek és milliárdos lélekszámú országok hiányoznak; mintha Indiában vagy Kínában nem akadna egyetlen jó étterem sem.

Ha tényleg tudni szeretnék, melyik a világ legjobb étterme, ahhoz először azt kellene tudni, hány is működik a világon. Budapesten van négyezer. Isztambulban becslések szerint 75 ezer. Kétmillió osztva négyezerrel: 500. Isztambul lakosainak száma (15 millió) osztva 75 ezerrel: 200. Tehát amíg fővárosunkban 500 lakosra jut egy étterem, török barátainknál minden kétszázadikra. Vegyük a kettő átlagát: az 350. A Föld lakosságának legalább fele városokban él. Ha tehát a 3,5 milliárd lelket elosztjuk háromszázötvennel, épp 10 millió étteremmel számolhatunk. Ennyi éttermet nyilván nem lehet objektívan tesztelni. Vegyük a tizedét. Az egymillió. A brit Restaurant magazin tehát, amikor évről évre óriási csinnadratta közepette felmutatja a világ ötven legjobb éttermét, előtte (sponsored by San Pellegrino) tesztel egymillió vendéglőt.

Jó mulatság, férfimunka lehet. A Michelin-kalauz legedzettebb inspektorai sem képesek ugyanis naponta háromnál többször étkezni. Az pedig legfeljebb ezer étterem fejenként. Ha tehát évente ki akarok adni egy listát, legalább ezer tesztelőt kell utaztatnom Albániától Bangladesig, Dzsibutitól a Falkland-szigetekig. Ez több millió éttermi és utazási számla. Még akkor is, ha régiókra osztom a földtekét, és csak 837 névtelen tesztelővel dolgozunk, ahogy a Restaurant magazin állítja. A dolognak, enyhén szólva, blöffszaga van.

Így gondolták a gall gasztrománok is, ezért 2015-ben (sponsored by Air France) létrehozták a saját listájukat. Az is a címe: La Liste – a világ 1000 legjobb étterme. A zsűrit és a tesztelőket náluk algoritmus helyettesíti, amely vigyáz arra, hogy mindig francia séf nyerjen (idén Guy Savoy). A magyar gasztroújságírók szenzációként szokták emlegetni, hogy ezen a listán a 840–937. hely körül szerepelnek a Michelin-csillagos magyar éttermek. Elképzelem, amint egy dijoni ínyenc a listát böngészve felüvölt: „Édesem, csomagolj, kíváncsi lettem, hogyan készíti a zempléni bárányt a világ 937. étterme!”

A listagyár mégis működik. Rangsort készítenek a gasztro- és utazási magazinok (az amerikai Elite Traveler, az osztrák Falstaff, a német Feinschmecker), sorba állítják a bisztrókat a michigani háziasszonyok – ahány szponzor, annyi lista. A TripAdvisor használóinak szavazatai alapján 2018-ban például az észak-yorkshire-i Fekete hattyú lett a világ legjobb fine dining étterme. Bár a TripAdvisort érdemes óvatosan kezelni, hiszen az internetes kalauz nemrég olyan éttermet választott a lombardiai Moniga del Garda városka legjobbjának, amely nem is létezett. A Scaletta nevű éttermet a Tavola nevű olasz gasztrolap találta ki, és annyit dicsérte, hogy röpke hónap alatt a város legjobbja lett a TripAdvisoron. A listák gyártásában még ez a blama sem akadályozott meg senkit.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.