Blöfflisták

/ 2018.05.02., szerda 17:24 /

Dunát lehet rekeszteni az éttermi listákkal. Itt a világ 50, 100, 1000 legjobb étterme! V égre magyarok a legjobbak között! Mint a vurstliban.

A Top 100+ European Restaurants listáján 150. helyen a Babel étterem, a Top 100+ European Gourmet Casual névsorában 149. a Borkonyha. Bárki szavazhat, aki arra jár. Bloggerek, gasztrobubusok, vendéglősök, ínyenc háziasszonyok, de helyettesítheti a zsűrit algoritmus is, amely étteremkalauzok és étteremkritikák adatait összegzi, így számolja ki a globális rangsort. Ami „A világ 50 legjobb étterme” listán mindig ugyanaz: Ferran Adriá vendéglője, a spanyol elBulli 16 év alatt ötször lett első és háromszor második, René Redzepi koppenhágai Nomája négyszer első és egyszer második. Csak azóta nem nyernek, amióta bezártak. A listáról földrészek és milliárdos lélekszámú országok hiányoznak; mintha Indiában vagy Kínában nem akadna egyetlen jó étterem sem.

Ha tényleg tudni szeretnék, melyik a világ legjobb étterme, ahhoz először azt kellene tudni, hány is működik a világon. Budapesten van négyezer. Isztambulban becslések szerint 75 ezer. Kétmillió osztva négyezerrel: 500. Isztambul lakosainak száma (15 millió) osztva 75 ezerrel: 200. Tehát amíg fővárosunkban 500 lakosra jut egy étterem, török barátainknál minden kétszázadikra. Vegyük a kettő átlagát: az 350. A Föld lakosságának legalább fele városokban él. Ha tehát a 3,5 milliárd lelket elosztjuk háromszázötvennel, épp 10 millió étteremmel számolhatunk. Ennyi éttermet nyilván nem lehet objektívan tesztelni. Vegyük a tizedét. Az egymillió. A brit Restaurant magazin tehát, amikor évről évre óriási csinnadratta közepette felmutatja a világ ötven legjobb éttermét, előtte (sponsored by San Pellegrino) tesztel egymillió vendéglőt.

Jó mulatság, férfimunka lehet. A Michelin-kalauz legedzettebb inspektorai sem képesek ugyanis naponta háromnál többször étkezni. Az pedig legfeljebb ezer étterem fejenként. Ha tehát évente ki akarok adni egy listát, legalább ezer tesztelőt kell utaztatnom Albániától Bangladesig, Dzsibutitól a Falkland-szigetekig. Ez több millió éttermi és utazási számla. Még akkor is, ha régiókra osztom a földtekét, és csak 837 névtelen tesztelővel dolgozunk, ahogy a Restaurant magazin állítja. A dolognak, enyhén szólva, blöffszaga van.

Így gondolták a gall gasztrománok is, ezért 2015-ben (sponsored by Air France) létrehozták a saját listájukat. Az is a címe: La Liste – a világ 1000 legjobb étterme. A zsűrit és a tesztelőket náluk algoritmus helyettesíti, amely vigyáz arra, hogy mindig francia séf nyerjen (idén Guy Savoy). A magyar gasztroújságírók szenzációként szokták emlegetni, hogy ezen a listán a 840–937. hely körül szerepelnek a Michelin-csillagos magyar éttermek. Elképzelem, amint egy dijoni ínyenc a listát böngészve felüvölt: „Édesem, csomagolj, kíváncsi lettem, hogyan készíti a zempléni bárányt a világ 937. étterme!”

A listagyár mégis működik. Rangsort készítenek a gasztro- és utazási magazinok (az amerikai Elite Traveler, az osztrák Falstaff, a német Feinschmecker), sorba állítják a bisztrókat a michigani háziasszonyok – ahány szponzor, annyi lista. A TripAdvisor használóinak szavazatai alapján 2018-ban például az észak-yorkshire-i Fekete hattyú lett a világ legjobb fine dining étterme. Bár a TripAdvisort érdemes óvatosan kezelni, hiszen az internetes kalauz nemrég olyan éttermet választott a lombardiai Moniga del Garda városka legjobbjának, amely nem is létezett. A Scaletta nevű éttermet a Tavola nevű olasz gasztrolap találta ki, és annyit dicsérte, hogy röpke hónap alatt a város legjobbja lett a TripAdvisoron. A listák gyártásában még ez a blama sem akadályozott meg senkit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.