Budapesten is étellel ünnepelnek a kínaiak

/ 2018.02.16., péntek 14:37 / Hírforrás: Válasz.hu

Dorbézolásban a gazdagság, a siker és a hosszú élet titka? A kínai kultúrában a Holdújév az egyik legnagyobb ünnep. Az utcákon tömegek, petárda durrogtatás, tüzijáték, piros lampionok, az asztalok pedig roskadásig megtelnek szimbolikus tartalmú ételekkel. Az egyes fogások az ázsiai kultúra kifinomult jelképtárát hordozzák. Ebbe a titokzatos világba kalauzol minket Liu Jin, és fia Hao, két generáció, két ünnepfelfogás.

Liu Jin harminc éve érkezett Magyarországra férjével. Azonos dél-kínai tartományból származnak, így a regionalitásáról híres kínai konyha hasonló szeletét hozták magukkal. Családi vállalkozásuk, a Hercegpírmás utcai Nemzetközi kínai gyorsétterem  menedzselésében és otthoni hagyományaik őrzésében sokat segít közös étel-, és ünnepkultúrájuk.

Gyermekeik már kevésbé fogékonyak a tradíciók megtartása iránt, Liu viszont töretlen  lelkesedéssel készül az idei „szilveszterre” is.

“Kínában a holdünnep, vagyis az újév az egyik legfontosabb ünnepünk, tavaszköszöntőnek is hívjuk. Ilyenkor egy hétre minden bezár, csak néhány csemegebolt és étterem tart nyitva.

Az emberek az utcákon tüzijátékoznak, petárdáznak, sorra látogatják a rokonokat, és olyan nagy tömeg vonul az utcákon, hogy szinte mozdulni se lehet. Nagyon jó a hangulat.”

Az óév utolsó és az újév első napját (idén február 16-ra esik) a szűkebb családi körrel szokás tölteni, a huszonéves Hao szerint ezt még azok a fiatalok is tiszteletben tartják, akik egyébként nem tartják a hagyományokat. “A szüleim felváltva hazautaznak Kínába, hogy a családjukkal ünnepeljenek. Engem ez már nem annyira érdekel, de anyáéknak fontos, ezért itt is megtartjuk”.

“Az igazi kínaiak ünnepelnek, én még igazi vagyok, ők már nem”

- nevet Liu. A hét további része a családi és rokoni látogatások ideje. A hagyományoknak megfelelő ételek univerzálisak és az egész hétre érvényesek, vagyis minden család ugyanazoat a fogásokat kínálja a vendégeknek. Így a fiatalok számára nincs menekvés.

Szilveszter - idén ez február 15-re esik - a piros lampionok napja, ilyenkor a lakást és a tereket piros lampionokkal és füzérekkel díszítik. A piros színnek különleges jelentést tulajdonítanak, ez fejezi ki a reményt, hogy a következő év még élénkebb és élettel telibb lesz, mint az előző volt.

Ez az este csak másodlagos szerepet tölt be az egyhetes holdünnephez képest, de az óév búcsúztatásához is társítanak jelképes ételt, ez a Tang yuan, vagyis a ragacsos rizsgombóc leves. Készítése igen egyszerű, a ragacsos rizslisztet kevés víz hozzáadásával egynemű masszává dolgozzák, majd apró darabokra osztva mini gombócokat formálnak, amiket fekete szezámmag, disznózsír és cukor keverékével (más tartományokban akár sertéshússal) töltenek. A gombócokat lobogó vízben 5-10 perc alatt kifőzik, és a főzővízben, vagy édes szirupban tálalják.

Közös nagy tálban adják az asztalra, ez a tálalás a családi összefogást és együttlétet szimbolizálja.

Édessége miatt inkább desszertnek minősül, mégis, az étkezés elején szokás fogyasztani. “Régebben csak az óév utolsó napján szabadott ilyen levest fogyasztani, mára lazultak a szabályok, és az év bármely napján ehetünk ilyet. Ez azért is kár, mert amúgy nem szeretem”-mondja Hao.

A szerencsehozó piros szín végigkíséri az ünnepi hetet, a díszítés mellett a gyerekek kis piros tasakokban pénzt kapnak a felnőttektől, ami az anyagi javakhoz kapcsolódó jókívánságot jelképezi. Liu még egy további hagyományt őriz, “második lány vagyok három közül. Gyerekkoromban szegények voltunk, ezért nekem sose jutott új ruha, egyedül újévkor vettek nekem is újat, és ezt nagyon élveztem. Ezért én a mai napig új ruhát veszek fel az év első napján”.

Az új év reggelét Dél-Kínában tésztával szokás indítani, a tésztaszálak a hosszú életet jelképezik. “Édesanyám felkelés után azonnal tésztalevest diktált belénk. Én most is ezzel indítom az új évet, de a gyerekeim nem szeretik, így ők pirított tésztát kapnak reggelire.” Az északi tartományokra inkább a gazdagságot szimbolizáló töltött húsos táska a jellemző reggeli, ez az étel a dél-kínai menüben is megjelenik, de inkább az esti étkezéskor.

Az új év első napjának fénypontja egyértelműen a vacsora, amit Kínában a tévében közvetített négyórás újévi műsorhoz igazítanak. Bár az ételek egyszerre kerülnek az asztalra, a különböző fogásokat a műsor ütemével egy ritmusban fogyasztják. 

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.