Csokiból és málnából a sok sem elég

/ 2018.07.18., szerda 10:04 / Hírforrás: Válasz.hu

Kívül fényes, finoman roppanó, belül ragacsosan lágy és krémes, amelyet a tetejére szórt málnaszemek frissítenek. Íme a kedvenc málnás boriwnie-receptünk, de más gyümölcsökkel, fűszerekkel és önmagában is tökéletes. Nábelek Zsófia receptje.

A májusi baszkföldi utazásunkon nem csak a spanyolországi területeket jártuk be, hanem megnéztük a francia baszk települések közül is kettőt, ahol két csokoládémanufaktúra is üzemel. A l’Atelier du Chocolate Bayonne városban működik egy csokoládémúzeummal, ahol végigkövethetjük a csokoládékészítést a kakaóbabtól, nézhetjük a kézüves bonbonok mártogatását és befejezését, és persze kóstolni is lehet, de ez egy másik történet. Innen hoztam egy csomag kakaóport, de mivel

azóta nem sütöttem semmi olyat, amihez nagy mennyiségű, jó minőségű kakaópor kell,

ezért nem nyúltam hozzá eddig.

A málnaszezon viszont rengeteg opciót jelent, és a hagyományos lekvár, szörp, vodkába áztatás mellett persze a reggeli zabkásába, turmixba vagy pitébe is kerül, hiszen addig kell kihasználni, amíg van. Kézenfekvő megoldás viszont, hogy csokoládéval is használjuk, mivel (szerintem) sokkal jobban kiegészíti és feldobja, mint mondjuk az eper.

Így készült végül az egyik kedvenc oldalam, a Serious Eats és Stella Parks receptje alapján a málnás brownie, ami sok szempontból

más, mint amit eddig sütöttem: laposabb, lisztesebb, sokkal kakaósabb, kevesebb csokoládé kerül bele, barna vajat használ és rengeteg cukrot.

Utóbbival még nem tudom, hogy sikerült-e megbarátkoznom, de ez tényleg az a ragacsos brownie, amilyennek ígéri magát, a kakaó íze dominál, a barna vaj pedig mélyíti az édes ízeket. Feldobhatjuk kevés kávéval, tonkával, még több vaníliával, egyéb fűszerekkel, lehet szórni szederrel, áfonyával és hagyhatjuk csak önmagában is a reggeli kávéhoz, egyszerű nassolni valónak. Tömény, laktató és nagyon nehéz abbahagyni.

A recept alumínium sütőformát javasol, mivel az nagyon könnyen melegszik és adja át a hőt sütés közben, így a szélek megsülnek, belül ragacsos marad, de semmiképp sem nyers. Próbáltam már fém és üvegedényben is, ezekkel is jó eredményt lehet elérni, de a harminc perces sütési idő olyankor inkább 35-40 percre tolódik ki. Egy alumínium formát pedig 1-2 ezer forintért be lehet szerezni hipermarketekben, érdemes körülnézni.

A teljes cikk és a málnás brownie receptje a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.