Digitalizáció a konyhában

/ 2016.12.15., csütörtök 16:34 / Hírforrás: Válasz.hu

Az asztalon iPad, rajta üvegtányéron rákok és tengeri algák. A képernyőn hullámok, közben a tenger morajlása hallatszik. Mindez az Arzak étteremben, ahol igyekeznek lépést tartani a korral.

Pár éve Heston Blumenthal iPoddal felszerelt tányérja volta a szenzáció, ma már általános, hogy a neves séfek a modern kor eszközeivel látják el a fogásokat. Persze minden a konyhán kezdődik. Az természetes, hogy a sütők távirányítással működnek, hogy a sous vide párolókat este bekapcsolják és reggelre megvan az előkészített hús vagy halalapanyag, de a modern konyhák itt nem állnak meg.

Az Arzak étterem laboratóriumában – mert így hívják a három Michelin-csillagos étterem kísérleti konyháját – a sütők wifit használnak, skype-on tartják a kapcsolatot az étterem konyhájával. A liofilizáció, vagyis a fagyasztva szárítás vagy a szferifikáció (Ferran Adrià híres konyhai technológiája) ma már általános fogalmak, az avantgárd konyha ma már a digitalizáció előnyeit használja.

Itt van példaképp az Arzak laboratórium híres fűszerbankja, ahol kétezer fiókban szárított formában őrzik a legkülönb kultúrák ízeit. Eddig analóg módon gyűjtötték az adatokat, ma már minden íznek saját QR kódja van, vagyis bárki a telefonjával lefotózhatja a vonalkódot és máris minden adatot megkap amire szüksége van. Összeállítottak egy listát, ahol az ízek egymásra hatását is vizsgálják, így ha Juan Mari Arzak megemlít egy alapanyagot, akkor a gépen minden ehhez kapcsolódó textúrával, ízzel kapcsolatos információt megkap. Idő hatékonyság és kreativitás. Ez a három kulcsszó – meséli Zalakain, az Arzak laboratórium vezetője, a család bizalmasa. Nálunk minden digitálisan is számon van tartva. Tudjuk, hogy ki mikor melyik asztalnál mit evett, milyen élelmiszerekre érzékeny. Ez segít a foglalások esetében is. A rendszer megőrzi az adatokat.

Mariano Rodriguez, az Arzak sommelier-je januárban elnyerte a legnagyobb borszakértőknek járó kitüntetést, a párizsi Gasztronómiai Akadémia által a legjobb sommelier-nek ítélt díjat. Az étteremben több mint százezer palackot őriznek, és a digitalizációnak köszönhetően mindezt naprakészen számon tartja. Ha beüti a gépbe egy bor vagy borász nevét, máris minden adatot tud, hogy melyik évjáratból hány palack van belőle, mennyiért vásárolták és milyen árakon kínálták eddig az étteremben.

Ma már nem ritka, hogy a nagy séfek felhívják egymást és videokonferencia segítségével mutatnak meg egymásnak technológiákat, új recepteket.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Sürgető kihívások előtt a magyar gazdák

Az idei PREGA Konferencia és Kiállítás az agrárium digitalizációjával kapcsolatos kihívások kérdéseivel foglalkozott. 90 hazai és nemzetközi előadó, 30 szakmai kiállító és több mint 500 résztvevő – ez a III. PREGA számokban.

Amit álmunkban sem gondoltunk volna: egy év, két magyar Oscar

Egy évvel a Saul fia Oscarja és alig másfél héttel a Testről és lélekről Arany Medvéje után itt az újabb elképesztő magyar filmsiker: Deák Kristóf Mindenki című alkotása kapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat vasárnap este a 89. Oscar-gálán Los Angelesben.

Népesedési csőd szélén az ország – mutatjuk az okokat

Legutóbbi évértékelőjén Orbán Viktor elismerte: egy, ám annál életbe vágóbb területen, a demográfia katasztrófa megállításában nem sikerült az áttörés. A friss Heti Válaszban áttekintjük, hogy miért vagyunk népesedési csődhelyzetben.

Magyarország adóparadicsom lett

A jelen körülmények között az a gazdaság jár jól, amely fel tudja hívni magára a tőke figyelmét; Európa országai ezen a téren is elkényelmesedtek – véli Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Hamarosan a mozikban a Kincsem-film!

Március 16-tól látható a minden idők legdrágább magyar filmjeként beharangozott Kincsem. Herendi Gábor rendező a korszerű történelmi moziról, a nézőkért folyó versenyről és arról, mit keres a XIX. századi történetben Flour Tomi Mizuja. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Uralkodj, Britannia! – Újra összeáll az angolszász tengely?

A brit kormányfő nemrég arról beszélt Donald Trumpnak: ismét az angolszász országoknak kellene vezetni a világot. A Brexit után London új birodalmat akar létrehozni, és az unió elől elhalászná a nagy piacokat, például Amerikát, Indiát. Részletek a friss Heti Válaszban.

Hogyan csúszott félre az olimpia ügye?

Bezárkózó kommunikáció, az aláírók sértegetése, a vizes világbajnokság beruházásai körüli anomáliák: így vált közel egységes támogatottságú ügyből megosztó belpolitikai kérdéssé az olimpia. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.