valasz.hu/gasztronomia/igy-lesz-sorkocsma-a-patinas-szallodabol-117403

http://valasz.hu/gasztronomia/igy-lesz-sorkocsma-a-patinas-szallodabol-117403

Élje túl a kánikulát: menő üdítők házilag!

/ 2017.07.11., kedd 10:56 / Hírforrás: Válasz.hu

A bolti üdítők vagy rosszak, vagy indokolatlanul drágák. A közelmúltban elvégzett tonik tesztünk is ezt az eredményt hozta ki: aki valami jót inna, nagyon sok pénzt hagy a kasszánál. Megnéztük, melyek azok az italok, amelyek otthon is elkészíthetők, és a pénztárcánk sem bánja majd.

Tonik házilag

Nincs nyár gintonik nélkül, ami nem is csoda, hisz a fanyar ízek, a hideg szénsavas ital és a gin markáns aromája bámulatosan felveszi a harcot a hőséggel – igaz, hosszú távon mindig a valóság nyer. Nem kell olcsó és jellegtelen vagy remek, ám arcpirítóan drága tonikot venni, könnyedén elkészíthető otthon is. Ennek egy feltétele van, a kinin: sajnos lesz, aki itt el is bukik. Nem szívesen adják a patikusok, hisz senki nem tartja raktáron – gyógyászati jelentősége mára lecsökkent, hiszen van más ellenszere a maláriának, leginkább az üdítőipar használja. Ennek ellenére kis szerencsével és némi udvarlással hozzájuthatunk - néha beszerezhető az ebay-ről, vagy közepes kiszerelésben a kínai webshopokból is.
A kinin a kínafa (Cinchona officinalis L.) kérgének a kivonata. Bio-webshopokből ez szárítva is rendelhető, ez ugyanúgy alkalmas tonik készítésére. Porként annyival segíti a munkát, hogy azzal egyszerűbb a 83 mg/l-es élelmiszeripari felső határ kimérése.   A kinin természetes állapotában vízben szinte nem is oldódna, ezért bázikus természete miatt vegyi úton savakkal kristályosodó, vízben oldódó sókat hoznak létre belőle, például kinin-szulfátot vagy kinin-hidrokloridot.

Nem fogjuk azt állítani, hogy egészséges ital, hiszen pusztítóan sok cukrot felvesz, 70-90 grammot literenként. A savasságát citromlével állítjuk be, vagy ha nincs, sima citromsóval – az aromákkal játszhatunk, narancs, grapefruit vagy éppen zöldfűszerek is mehetnek bele.
Kell egy mérleg, ami képes milligrammokra. A bolti tonikok 30-40 mg/l kinint tartalmaznak, érdemes ezt megduplázni, hogy karakteres legyen az üdítőnk íze. 1:1 arányú cukorszirupot készítünk, amibe belemelegítjük a kimért kinint, majd a citromlét – innentől már csak egy adagolópohár és szóda kell, máris kész a nyár legjobb üdítője a tonik. Készíthetik a gint.

Gyömbér, nem csak teába

Az eredeti ginger ale diszkréten alkoholos volt. Tulajdonképpen nem más, mint egy laza cukorcefre gyömbérrel, benne szaturált szénsavval.  Nem bonyolult az eljárás, de a gyömbéres üdítő elkészítése még ennél is könnyebb. Hámozzuk meg a gyömbért, reszeljük le. Öt percet főzzük kevés lében, majd leszűrjük s két deci cukorsziruphoz adjuk. Mikor kezd elhűlni, két citrom kifacsart levét hozzáöntjük. Szódával hígítjuk, meglátják, remek lesz.

Ecetes, de mégis finom

Az ecetes üdítők mostanság kezdenek újra elterjedni Magyarországon, már akad olyan cég, aki palackozott formában is készíti.

És mi az, ami újdonságnak hat, pedig évszázadok óta ismert? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

 

 

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.