Élje túl a kánikulát: menő üdítők házilag!

/ 2017.07.11., kedd 10:56 / Hírforrás: Válasz.hu

A bolti üdítők vagy rosszak, vagy indokolatlanul drágák. A közelmúltban elvégzett tonik tesztünk is ezt az eredményt hozta ki: aki valami jót inna, nagyon sok pénzt hagy a kasszánál. Megnéztük, melyek azok az italok, amelyek otthon is elkészíthetők, és a pénztárcánk sem bánja majd.

Tonik házilag

Nincs nyár gintonik nélkül, ami nem is csoda, hisz a fanyar ízek, a hideg szénsavas ital és a gin markáns aromája bámulatosan felveszi a harcot a hőséggel – igaz, hosszú távon mindig a valóság nyer. Nem kell olcsó és jellegtelen vagy remek, ám arcpirítóan drága tonikot venni, könnyedén elkészíthető otthon is. Ennek egy feltétele van, a kinin: sajnos lesz, aki itt el is bukik. Nem szívesen adják a patikusok, hisz senki nem tartja raktáron – gyógyászati jelentősége mára lecsökkent, hiszen van más ellenszere a maláriának, leginkább az üdítőipar használja. Ennek ellenére kis szerencsével és némi udvarlással hozzájuthatunk - néha beszerezhető az ebay-ről, vagy közepes kiszerelésben a kínai webshopokból is.
A kinin a kínafa (Cinchona officinalis L.) kérgének a kivonata. Bio-webshopokből ez szárítva is rendelhető, ez ugyanúgy alkalmas tonik készítésére. Porként annyival segíti a munkát, hogy azzal egyszerűbb a 83 mg/l-es élelmiszeripari felső határ kimérése.   A kinin természetes állapotában vízben szinte nem is oldódna, ezért bázikus természete miatt vegyi úton savakkal kristályosodó, vízben oldódó sókat hoznak létre belőle, például kinin-szulfátot vagy kinin-hidrokloridot.

Nem fogjuk azt állítani, hogy egészséges ital, hiszen pusztítóan sok cukrot felvesz, 70-90 grammot literenként. A savasságát citromlével állítjuk be, vagy ha nincs, sima citromsóval – az aromákkal játszhatunk, narancs, grapefruit vagy éppen zöldfűszerek is mehetnek bele.
Kell egy mérleg, ami képes milligrammokra. A bolti tonikok 30-40 mg/l kinint tartalmaznak, érdemes ezt megduplázni, hogy karakteres legyen az üdítőnk íze. 1:1 arányú cukorszirupot készítünk, amibe belemelegítjük a kimért kinint, majd a citromlét – innentől már csak egy adagolópohár és szóda kell, máris kész a nyár legjobb üdítője a tonik. Készíthetik a gint.

Gyömbér, nem csak teába

Az eredeti ginger ale diszkréten alkoholos volt. Tulajdonképpen nem más, mint egy laza cukorcefre gyömbérrel, benne szaturált szénsavval.  Nem bonyolult az eljárás, de a gyömbéres üdítő elkészítése még ennél is könnyebb. Hámozzuk meg a gyömbért, reszeljük le. Öt percet főzzük kevés lében, majd leszűrjük s két deci cukorsziruphoz adjuk. Mikor kezd elhűlni, két citrom kifacsart levét hozzáöntjük. Szódával hígítjuk, meglátják, remek lesz.

Ecetes, de mégis finom

Az ecetes üdítők mostanság kezdenek újra elterjedni Magyarországon, már akad olyan cég, aki palackozott formában is készíti.

És mi az, ami újdonságnak hat, pedig évszázadok óta ismert? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.