valasz.hu/gasztronomia/pal-istvan-szalonna-es-csaladja-116204

http://valasz.hu/gasztronomia/pal-istvan-szalonna-es-csaladja-116204

Élvezetes ősz Alsó-Ausztriában

/ 2017.08.29., kedd 09:38 / Hírforrás: Válasz.hu

Különleges élmények, gyönyörű helyszíneken - Alsó-Ausztria idén is számtalan programmal köszönti az egyre inkább közelgő ötödik évszakot, a borőszt. A pincesorokon hagyományos és modern borászatok várják a látogatókat, a hegycsúcsok és az őszi napfényben úszó szőlősorok a Duna mentén varázslatos kilátást nyújtanak, a határtalan kerékpárutakon, mint például egy egykori vasútvonal nyomvonalán, pedig felejthetetlen túrákat lehet tenni. A Duna ártere és az alpesi hegyvidék között elterülő régió mindenképp megér egy hosszabb vagy rövidebb látogatást – a borősz pedig kihagyhatatlan!

Míg másutt fájó szívvel búcsúznak a nyártól, addig Alsó-Ausztriában ekkor kezdődik az ötödik, és egyben az egyik legvidámabb, legszínesebb évszak, a borősz. Ausztria vezető borvidéke, a 830 km hosszú Alsó-Ausztria borút több mint 2000 éves bortermelő múltra tekint vissza. Július közepétől november végéig több mint 100 borút menti településen számos rendezvényt szerveznek a szőlő nyújtotta nedű köré, csodálatos természeti környezetben.

Kulináris ősz

Waldviertelben az új kenyér ünnepe kapcsán számos olyan gasztronómiai ünnepségre lehet ellátogatni, amelyek a regionális termékeket helyezik a középpontba. Alsó-Ausztria északnyugati szegletében szinte egyedülállóan finom a ponty, a sárgaszilva, a krumpli és a mák. A Bécsi Erdőben, az első bécsi vízvezeték mentén Bad Vöslau és Mödling között a Genussmeile gasztronómiai fesztiválon a világ leghosszabb söntése mentén lehet sétálni. Tíz kilométeren 80 borászat és számtalan helyi specialitás mutatja be a termálrégió ízeit. 

Ha a Mostviertelben kívánnak jó étvágyat, akkor az csakis autentikus helyi ízeket jelenthet! A körte, som, bor és vad ínyenctúrák során a finomságok kedvelői kulináris felfedezőútra indulhatnak helyi termelőkhöz. Különösen kedvelt a piknik a szabadban is, amelyet a Weinviertel vendéglátói biztosítanak. A helyi specialitásokkal jól megrakott piknik-kosárból természetesen a Weinviertel DAC eredetigazolással ellátott, kiváló minőségű zöld veltelini sem hiányozhat. A kosarakat és a poharakat csodálatos környezetben lehet kiüríteni, a külvilágot szinte kizárva. Akik a túrázást, illetve a kirándulást gasztronómiai oldalról közelítenék meg, azoknak az ínyenctúrák jelentik a megfelelő kikapcsolódást.

Természet és mozgás: a legjobb őszi páros

Túracipő vagy biciklisisak kerüljön a bőröndbe? Aki Alsó-Ausztriába megy, annak inkább mindkettőt érdemes bepakolnia. Ha valaki a Mostviertelben található Ötscher-Tormäuer Natúrparkot egészen közelről szeretné megismerni, annak javasolt egy úgynevezett „Naturvermittlerhez”, vagyis egy különleges túravezetőhöz csatlakozni, aki elkötelezettségével és lelkesedésével nemcsak egy különleges kirándulást garantál, hanem egyedülálló betekintést is nyújt az ÖTSCHER:REICH világába, akár magyarul is.

Duna Alsó-Ausztriában egész ősszel vonzza az aktív nyaralókat. Különösen az UNESCO világörökséghez tartozó Wachau és a „Welterbesteig”, vagyis az örökségútvonal tükrözi leginkább, hogy milyen szép is az ősz Alsó-Ausztriában. A távolsági túrútvonal 14 szakasza közül különösen a Weißenkirchen és Spitz közöttit érdemes végigjárni a folyó északi oldalán, valamint a Hofarnsdorf és Rossatz közöttit a déli partszakaszon. A bringások kiváltképp az új, 111 km hosszú Thayarunde útvonalat kedvelik a Waldviertelben annak kiváló minősége miatt. A kerékpárút idilli környezetben halad egykori vasútvonalak nyomvonalán, amelyen a kényelmes bringázást kedvelők egészen Csehországig tekerhetnek. Útközben számos látnivaló mellett lehet megállni, mint pl. Raabs vára. Aki nem akar túl sokat utazni, de ennek ellenére különleges, alpesi élményekkel szeretne gazdagodni, annak a Bécsi Alpok a tökéletes választás.

További információk kirándulásokhoz, nyaraláshoz ősszel a bor körül a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.