valasz.hu/gasztronomia/budapesten-is-etellel-unnepelnek-a-kinaiak-127471

http://valasz.hu/gasztronomia/budapesten-is-etellel-unnepelnek-a-kinaiak-127471

Élvezetes ősz Alsó-Ausztriában

/ 2017.08.29., kedd 09:38 / Hírforrás: Válasz.hu

Különleges élmények, gyönyörű helyszíneken - Alsó-Ausztria idén is számtalan programmal köszönti az egyre inkább közelgő ötödik évszakot, a borőszt. A pincesorokon hagyományos és modern borászatok várják a látogatókat, a hegycsúcsok és az őszi napfényben úszó szőlősorok a Duna mentén varázslatos kilátást nyújtanak, a határtalan kerékpárutakon, mint például egy egykori vasútvonal nyomvonalán, pedig felejthetetlen túrákat lehet tenni. A Duna ártere és az alpesi hegyvidék között elterülő régió mindenképp megér egy hosszabb vagy rövidebb látogatást – a borősz pedig kihagyhatatlan!

Míg másutt fájó szívvel búcsúznak a nyártól, addig Alsó-Ausztriában ekkor kezdődik az ötödik, és egyben az egyik legvidámabb, legszínesebb évszak, a borősz. Ausztria vezető borvidéke, a 830 km hosszú Alsó-Ausztria borút több mint 2000 éves bortermelő múltra tekint vissza. Július közepétől november végéig több mint 100 borút menti településen számos rendezvényt szerveznek a szőlő nyújtotta nedű köré, csodálatos természeti környezetben.

Kulináris ősz

Waldviertelben az új kenyér ünnepe kapcsán számos olyan gasztronómiai ünnepségre lehet ellátogatni, amelyek a regionális termékeket helyezik a középpontba. Alsó-Ausztria északnyugati szegletében szinte egyedülállóan finom a ponty, a sárgaszilva, a krumpli és a mák. A Bécsi Erdőben, az első bécsi vízvezeték mentén Bad Vöslau és Mödling között a Genussmeile gasztronómiai fesztiválon a világ leghosszabb söntése mentén lehet sétálni. Tíz kilométeren 80 borászat és számtalan helyi specialitás mutatja be a termálrégió ízeit. 

Ha a Mostviertelben kívánnak jó étvágyat, akkor az csakis autentikus helyi ízeket jelenthet! A körte, som, bor és vad ínyenctúrák során a finomságok kedvelői kulináris felfedezőútra indulhatnak helyi termelőkhöz. Különösen kedvelt a piknik a szabadban is, amelyet a Weinviertel vendéglátói biztosítanak. A helyi specialitásokkal jól megrakott piknik-kosárból természetesen a Weinviertel DAC eredetigazolással ellátott, kiváló minőségű zöld veltelini sem hiányozhat. A kosarakat és a poharakat csodálatos környezetben lehet kiüríteni, a külvilágot szinte kizárva. Akik a túrázást, illetve a kirándulást gasztronómiai oldalról közelítenék meg, azoknak az ínyenctúrák jelentik a megfelelő kikapcsolódást.

Természet és mozgás: a legjobb őszi páros

Túracipő vagy biciklisisak kerüljön a bőröndbe? Aki Alsó-Ausztriába megy, annak inkább mindkettőt érdemes bepakolnia. Ha valaki a Mostviertelben található Ötscher-Tormäuer Natúrparkot egészen közelről szeretné megismerni, annak javasolt egy úgynevezett „Naturvermittlerhez”, vagyis egy különleges túravezetőhöz csatlakozni, aki elkötelezettségével és lelkesedésével nemcsak egy különleges kirándulást garantál, hanem egyedülálló betekintést is nyújt az ÖTSCHER:REICH világába, akár magyarul is.

Duna Alsó-Ausztriában egész ősszel vonzza az aktív nyaralókat. Különösen az UNESCO világörökséghez tartozó Wachau és a „Welterbesteig”, vagyis az örökségútvonal tükrözi leginkább, hogy milyen szép is az ősz Alsó-Ausztriában. A távolsági túrútvonal 14 szakasza közül különösen a Weißenkirchen és Spitz közöttit érdemes végigjárni a folyó északi oldalán, valamint a Hofarnsdorf és Rossatz közöttit a déli partszakaszon. A bringások kiváltképp az új, 111 km hosszú Thayarunde útvonalat kedvelik a Waldviertelben annak kiváló minősége miatt. A kerékpárút idilli környezetben halad egykori vasútvonalak nyomvonalán, amelyen a kényelmes bringázást kedvelők egészen Csehországig tekerhetnek. Útközben számos látnivaló mellett lehet megállni, mint pl. Raabs vára. Aki nem akar túl sokat utazni, de ennek ellenére különleges, alpesi élményekkel szeretne gazdagodni, annak a Bécsi Alpok a tökéletes választás.

További információk kirándulásokhoz, nyaraláshoz ősszel a bor körül a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.