Élvezetes ősz Alsó-Ausztriában

/ 2017.08.29., kedd 09:38 / Hírforrás: Válasz.hu

Különleges élmények, gyönyörű helyszíneken - Alsó-Ausztria idén is számtalan programmal köszönti az egyre inkább közelgő ötödik évszakot, a borőszt. A pincesorokon hagyományos és modern borászatok várják a látogatókat, a hegycsúcsok és az őszi napfényben úszó szőlősorok a Duna mentén varázslatos kilátást nyújtanak, a határtalan kerékpárutakon, mint például egy egykori vasútvonal nyomvonalán, pedig felejthetetlen túrákat lehet tenni. A Duna ártere és az alpesi hegyvidék között elterülő régió mindenképp megér egy hosszabb vagy rövidebb látogatást – a borősz pedig kihagyhatatlan!

Míg másutt fájó szívvel búcsúznak a nyártól, addig Alsó-Ausztriában ekkor kezdődik az ötödik, és egyben az egyik legvidámabb, legszínesebb évszak, a borősz. Ausztria vezető borvidéke, a 830 km hosszú Alsó-Ausztria borút több mint 2000 éves bortermelő múltra tekint vissza. Július közepétől november végéig több mint 100 borút menti településen számos rendezvényt szerveznek a szőlő nyújtotta nedű köré, csodálatos természeti környezetben.

Kulináris ősz

Waldviertelben az új kenyér ünnepe kapcsán számos olyan gasztronómiai ünnepségre lehet ellátogatni, amelyek a regionális termékeket helyezik a középpontba. Alsó-Ausztria északnyugati szegletében szinte egyedülállóan finom a ponty, a sárgaszilva, a krumpli és a mák. A Bécsi Erdőben, az első bécsi vízvezeték mentén Bad Vöslau és Mödling között a Genussmeile gasztronómiai fesztiválon a világ leghosszabb söntése mentén lehet sétálni. Tíz kilométeren 80 borászat és számtalan helyi specialitás mutatja be a termálrégió ízeit. 

Ha a Mostviertelben kívánnak jó étvágyat, akkor az csakis autentikus helyi ízeket jelenthet! A körte, som, bor és vad ínyenctúrák során a finomságok kedvelői kulináris felfedezőútra indulhatnak helyi termelőkhöz. Különösen kedvelt a piknik a szabadban is, amelyet a Weinviertel vendéglátói biztosítanak. A helyi specialitásokkal jól megrakott piknik-kosárból természetesen a Weinviertel DAC eredetigazolással ellátott, kiváló minőségű zöld veltelini sem hiányozhat. A kosarakat és a poharakat csodálatos környezetben lehet kiüríteni, a külvilágot szinte kizárva. Akik a túrázást, illetve a kirándulást gasztronómiai oldalról közelítenék meg, azoknak az ínyenctúrák jelentik a megfelelő kikapcsolódást.

Természet és mozgás: a legjobb őszi páros

Túracipő vagy biciklisisak kerüljön a bőröndbe? Aki Alsó-Ausztriába megy, annak inkább mindkettőt érdemes bepakolnia. Ha valaki a Mostviertelben található Ötscher-Tormäuer Natúrparkot egészen közelről szeretné megismerni, annak javasolt egy úgynevezett „Naturvermittlerhez”, vagyis egy különleges túravezetőhöz csatlakozni, aki elkötelezettségével és lelkesedésével nemcsak egy különleges kirándulást garantál, hanem egyedülálló betekintést is nyújt az ÖTSCHER:REICH világába, akár magyarul is.

Duna Alsó-Ausztriában egész ősszel vonzza az aktív nyaralókat. Különösen az UNESCO világörökséghez tartozó Wachau és a „Welterbesteig”, vagyis az örökségútvonal tükrözi leginkább, hogy milyen szép is az ősz Alsó-Ausztriában. A távolsági túrútvonal 14 szakasza közül különösen a Weißenkirchen és Spitz közöttit érdemes végigjárni a folyó északi oldalán, valamint a Hofarnsdorf és Rossatz közöttit a déli partszakaszon. A bringások kiváltképp az új, 111 km hosszú Thayarunde útvonalat kedvelik a Waldviertelben annak kiváló minősége miatt. A kerékpárút idilli környezetben halad egykori vasútvonalak nyomvonalán, amelyen a kényelmes bringázást kedvelők egészen Csehországig tekerhetnek. Útközben számos látnivaló mellett lehet megállni, mint pl. Raabs vára. Aki nem akar túl sokat utazni, de ennek ellenére különleges, alpesi élményekkel szeretne gazdagodni, annak a Bécsi Alpok a tökéletes választás.

További információk kirándulásokhoz, nyaraláshoz ősszel a bor körül a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.