valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

http://valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

EU: bürokrácia gáncsolja a gazdákat

/ 2018.05.09., szerda 12:21 / Hírforrás: Válasz.hu

Az Unió úgy tűnik felismerte, hogy a jelenlegi közös agrárpolitika korszerűsítésre és egyszerűsítésre szorul. Május végén várhatóan új törvényjavaslatot mutatnak be, azonban a Slow Food mozgalom nem teljesen elégedett.

Az EU közös agrárpolitikájának (CAP) elsősorban a változatos agro-ökonomikus gazdasági rendszerekre kellene összpontosítania kifizetéseit, fokoznia kellene a fiatal termelők támogatását, és jobban összekapcsolódnia, együttműködnie más, élelmiszerekkel összefüggő területekkel – derül ki egy új termelői felmérés adataiból.

Kik és miért készítették a felmérést?

Slow Food International egy 1989-ben alapított globális szervezet, amelynek elsődleges célja az élelmiszerekkel kapcsolatos

  • fokozatosan csökkenő érdeklődés újbóli felkeltése (honnan származik az általunk elfogyasztott étel, illetve választásaink hogyan hatnak a minket körülvevő világra),
  • helyi hagyományok és kultúra eltűnésének megakadályozása,
  • illetve a feszített tempójú, rohanó életstílus előretörésének ellensúlyozása.

A kezdetek óta a Slow Food egy 160 országban jelenlévő mozgalommá nőtte ki magát. A mögötte álló több millió ember azon munkálkodik, hogy a jó, tiszta és fair módon előállított élelmiszerek mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

A mozgalom abban hisz, hogy az étel az élet más területeivel (például a kultúrával, politikával, mezőgazdasággal és a környezetünkkel) is szorosan összefügg, ezért választásainkkal komolyan befolyásolhatjuk, hogy a világban hogyan termelik és forgalmazzák az élelmiszereket.

A szervezet 2012 óta sürgeti az EU-t, hogy közös agrárpolitika helyett inkább közös élelmiszer-politikát dolgozzanak ki, amely a különféle, élelmiszerekkel valamilyen módon összefüggő uniós területeket jobban integrálja, illetve a fenntartható élelmiszer-rendszerek létrehozására irányuló célkitűzéseket jobban előtérbe helyezi.

Az elmúlt néhány évben politikusok, kutatók és a civil társadalom számos szereplője gyűlt már össze azzal a céllal, hogy a különálló folyamatokat integrálják, s ezzel megszülethessen egy koherens élelmiszer-politika. Azonban ezek a szerteágazó kezdeményezések közös keretrendszert igényelnek, míg a jelenlegi EU-eszközök kiigazításra és harmonizációra szorulnak.

2017-ben az Európai Bizottság konzultációt kezdeményezett annak feltérképezésére, hogyan lehetne egyszerűsíteni és modernizálni a jelenlegi uniós agrárpolitikát. A Slow Food üdvözölte ugyan a párbeszédet, azonban rámutatott, hogy az eredeti kérdőív sokszor részrehajló, és gyakran olyan kérdéseket tesz fel, amelyek túlzottan építenek a kompromisszumokra.

Fenntartásaik miatt elkészítették saját online felmérésüket, amelyben több mint tízezer, a Slow Food saját, illetve partnerhálózatában tevékenykedő (francia, német, olasz, holland, román, spanyol és svéd) kistermelő és kisiparos véleményét kérték ki. A kutatás tavaly július és november között zajlott, és a Slow Food leginkább arra volt kíváncsi, hogy a gazdákat milyen agrárpolitikai szabályok segítik, illetve hátráltatják a leginkább.

Az eredményt, illetve az az alapján megfogalmazott javaslatokat a napokban, Koppenhágában megrendezett Terra Madre Nordic nevű esemény konferenciáján mutatták be. Az ajánlásokon túlmenően a szervezet számos, tudatosságot népszerűsítő akciót is szervez Európában, az új CAP-törvényjavaslat várható, május 29-i közzétételéig.

A 10 fontos ajánlás a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.