EU: bürokrácia gáncsolja a gazdákat

/ 2018.05.09., szerda 12:21 / Hírforrás: Válasz.hu

Az Unió úgy tűnik felismerte, hogy a jelenlegi közös agrárpolitika korszerűsítésre és egyszerűsítésre szorul. Május végén várhatóan új törvényjavaslatot mutatnak be, azonban a Slow Food mozgalom nem teljesen elégedett.

Az EU közös agrárpolitikájának (CAP) elsősorban a változatos agro-ökonomikus gazdasági rendszerekre kellene összpontosítania kifizetéseit, fokoznia kellene a fiatal termelők támogatását, és jobban összekapcsolódnia, együttműködnie más, élelmiszerekkel összefüggő területekkel – derül ki egy új termelői felmérés adataiból.

Kik és miért készítették a felmérést?

Slow Food International egy 1989-ben alapított globális szervezet, amelynek elsődleges célja az élelmiszerekkel kapcsolatos

  • fokozatosan csökkenő érdeklődés újbóli felkeltése (honnan származik az általunk elfogyasztott étel, illetve választásaink hogyan hatnak a minket körülvevő világra),
  • helyi hagyományok és kultúra eltűnésének megakadályozása,
  • illetve a feszített tempójú, rohanó életstílus előretörésének ellensúlyozása.

A kezdetek óta a Slow Food egy 160 országban jelenlévő mozgalommá nőtte ki magát. A mögötte álló több millió ember azon munkálkodik, hogy a jó, tiszta és fair módon előállított élelmiszerek mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

A mozgalom abban hisz, hogy az étel az élet más területeivel (például a kultúrával, politikával, mezőgazdasággal és a környezetünkkel) is szorosan összefügg, ezért választásainkkal komolyan befolyásolhatjuk, hogy a világban hogyan termelik és forgalmazzák az élelmiszereket.

A szervezet 2012 óta sürgeti az EU-t, hogy közös agrárpolitika helyett inkább közös élelmiszer-politikát dolgozzanak ki, amely a különféle, élelmiszerekkel valamilyen módon összefüggő uniós területeket jobban integrálja, illetve a fenntartható élelmiszer-rendszerek létrehozására irányuló célkitűzéseket jobban előtérbe helyezi.

Az elmúlt néhány évben politikusok, kutatók és a civil társadalom számos szereplője gyűlt már össze azzal a céllal, hogy a különálló folyamatokat integrálják, s ezzel megszülethessen egy koherens élelmiszer-politika. Azonban ezek a szerteágazó kezdeményezések közös keretrendszert igényelnek, míg a jelenlegi EU-eszközök kiigazításra és harmonizációra szorulnak.

2017-ben az Európai Bizottság konzultációt kezdeményezett annak feltérképezésére, hogyan lehetne egyszerűsíteni és modernizálni a jelenlegi uniós agrárpolitikát. A Slow Food üdvözölte ugyan a párbeszédet, azonban rámutatott, hogy az eredeti kérdőív sokszor részrehajló, és gyakran olyan kérdéseket tesz fel, amelyek túlzottan építenek a kompromisszumokra.

Fenntartásaik miatt elkészítették saját online felmérésüket, amelyben több mint tízezer, a Slow Food saját, illetve partnerhálózatában tevékenykedő (francia, német, olasz, holland, román, spanyol és svéd) kistermelő és kisiparos véleményét kérték ki. A kutatás tavaly július és november között zajlott, és a Slow Food leginkább arra volt kíváncsi, hogy a gazdákat milyen agrárpolitikai szabályok segítik, illetve hátráltatják a leginkább.

Az eredményt, illetve az az alapján megfogalmazott javaslatokat a napokban, Koppenhágában megrendezett Terra Madre Nordic nevű esemény konferenciáján mutatták be. Az ajánlásokon túlmenően a szervezet számos, tudatosságot népszerűsítő akciót is szervez Európában, az új CAP-törvényjavaslat várható, május 29-i közzétételéig.

A 10 fontos ajánlás a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.