Évszázados praktikákkal űzzük el a náthát!

/ 2018.01.04., csütörtök 15:41 / Hírforrás: Válasz.hu

Vannak hagyományok, amelyek generációról generációra szállnak: hogyan töltjük a káposztát, milyen technikával húzzuk át az ágyneműt, milyen ételt adunk a lábadozó betegnek. Némelyikük családonként változik, azonban mégis van néhány, amelyre mindenki esküszik, és évszázadok óta megkönnyíti az életünket.

A tudósok szerint az átlagember évente négyszer fázik meg; a hideg idő beköszöntével gyakorlatilag egy időben jelennek meg körülöttünk a szipogó, tüsszögő, köhécselő emberek. Van, hogy nem segíthet más, csak a medicina, de sok esetben nincs szükség komoly gyógyszerekre. Ilyenkor

a legjobb, amit tehetünk, az a pihenés és a megfelelő folyadékbevitel,

de szolgálatunkra lehetnek olyan, hosszú generációk óta jól bevált praktikák is, amelyek segítenek a gyors felépülésben, s amelyekkel akár meg is előzhetjük, hogy megtörténjen a baj.

Íme néhány hagyományos kúra megfázás esetére:

Húsleves, erőleves

Higgyünk nagyanyáinknak! Igazuk van, egy jó húsleves valóban orvosság. A csirkéből készített főzetet már az ókori görögök is gyógyító hatásáról ismerték. A csontos húsból zöldségekkel, lassú tűzön főzött, tápláló étel valóban kitűnő roboráló. A csontok tele vannak vitaminokkal és ásványokkal, csakúgy, mint zselatinnal és kollagénnel – ezekre mind szükségünk van, ha újra talpra szeretnénk állni egy betegség után. A bátrabbak tovább növelhetik a hatékonyságot néhány csipet csípős paprikával is, amely gyorsítja az anyagcserét és – természetes orrcseppként – megtisztítja a légutakat.

Fokhagyma

A fokhagyma hosszú idő óta ismert nátha elleni szer:

már az 1500-as években használták például a gyulladt torok borogatására.

Szerencsére erre ma már nincs szükség; az ételekbe tett növény, vagy a kapszula, tabletta formában elérhető verzió is éppolyan hatásos. Vírus- és baktériumölő hatású szer, amely hatékonyan veszi fel a versenyt a hurutos megbetegedésekkel.

Forró italok

Elsősorban nem a gyógyteákra gondolunk: a különféle alkoholtartalmú forró italok, hot toddyk gyökere még az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor is az alkoholt mézzel és különféle fűszerekkel elegyítették. Ezekkel a gyógyító nedűkkel már elődeink is sikeresen vették fel a harcot a megfázás ellen. Manapság is sokan választják a brandy-méz-citrom kombót, ahol a méz csillapítja a torokfájást, az alkohol segíti az alvást, a citrom pedig távol tartja a baktériumokat, illetve C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.

Mi, magyarok is előszeretettel osztjuk azt a nézetet, hogy egy jóféle mézes pálinka a nátha hatékony ellenszere. A praktikát illetően legalább annyi a szkeptikus, mint a pártoló, az azonban biztos, hogy jótékony hatást csak korlátozott mennyiség elfogyasztása esetén reméljünk.

Friss levegő

A mai orvosok elődei előszeretettel ültették ki pácienseiket a levegőre, még akkor is, ha komoly betegséggel küzdöttek. Erre pedig jó okuk volt: napi néhány perc a szabad ég alatt feltölti a D-vitamin raktárakat, ez pedig segít a megfázás megelőzésében, és szabályozza a szervezet megfelelő immunválaszát. A D-vitamin hiány – főként a téli időszakban – napjainkban is problémát jelent, ne becsüljük alá a jelentőségét! Aki nem teheti meg, hogy legalább negyed órát a friss levegőn töltsön naponta, pótolja a hiányt valamilyen D3-készítménnyel. A tiszta levegőn töltött idő szinte felturbózza az immunrendszert, a napfény kitűnően hat a depresszióra és remek csont-, ízület- és szíverősítő.

A megelőzésről, néhány alapvető szabály betartásáról többet is megtudhat a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.