Ez meg milyen gyümölcs?

Datolyaszilva, hurma, kaki, esetleg paradicsom?

/ 2017.02.15., szerda 14:57 / Hírforrás: Válasz.hu

Ma már a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtáját megtalálhatjuk a boltok polcain. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen kedvelik és keresik az egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen terméseket is. De jó tudni, hogy legtöbbjük csak éretten finom.

Néhány évvel ezelőtt Spanyolországból hazatérve hoztam magammal néhány érett caqui gyümölcsöt. Óvodás kisfiam megkóstolta és egyből beleszeretett. A zamatos, leveses, magnélküli gyümölcs íze semmihez sem hasonlítható, egzotikus, izgalmas újdonságnak hatott. Itthon már lehetett kapni török fajtát, amelyet hurma néven árultak, de mi továbbra is caquinak (kaki) neveztük. Egyik nap szomorúan jött haza az óvodából, hogy leszidta az óvónéni, mert gyümölcsöket kellett mondani és ő azt mondta kaki. Hiába a rossz emlék, azóta is a kedvenc gyümölcse.

Mondhatnánk, hogy szerencsére már szinte minden zöldség-gyümölcs boltban kapható, de nem így van. Sajnos hozzánk az éretlen darabok jutnak el, márpedig a kaki csak puhán jó és ha zölden szedik le, az íze élvezhetetlen. Így van ez a legtöbb piacon árult kakival. Ezért csak olyat vásároljunk meg, amelynek színe sötét narancssárga, és a héját le lehet húzni. Ha félig éretten árulják, akkor beérik, de pár napig meleg helyen kell tartani. Megéri. Aki evett már éretlen őszibarackot, az tudja, hogy mi a különbség gyümölcs és gyümölcs között.

A kerek, narancsszínű, gömbölyű valami leginkább paradicsomra emlékeztet, de tetején széles csészeleveleket látni. A gyümölcsöt általában hurma, kaki, esetleg khaki néven árulják. A kaki a gyümölcs japán neve, ezt vagy a persimmon szót használja az angol is. A hurma a Törökországból importált ládákon szerepel, a perzsa khorma, azaz datolya szóból ered. „Hivatalos” magyar neve datolyaszilva, de sem a datolyához, sem a szilvához nincs köze: a növény (Diospyros kaki) az ébenfafélék családjába tartozik. A Diospyros nemzetséghez sorolt mintegy 700 fajból néhány terjedt el a mérsékelt klímájú tájakon is, de többségük a világ trópusi övezeteiben él. Legismertebbek közülük a kérgük alatt fekete, kemény és tartós faanyagot adó híres ébenfák, valamint a datolyaszilvához hasonló gyümölcsöt adó fajták.

A nemzetség neve görögül „isteni gyümölcsöt” jelent. Az ókori görögök ugyanis már ismerték az Ázsia nyugati felén honos lótuszszilvát (Diospyros lotus), ennek terméseit nevezték el ilyen módon. A lótuszszilva a kakihoz hasonlóan néz ki, de sokkal kisebb, inkább bogyónak nevezhető. Perzsául ennek a neve khormaloo (angolul pedig date-plum), azaz datolyaszilva. Az egy-két centis édes gyümölcsök mindenesetre jobban rászolgálnak erre a névre, mint az alma méretű kaki. A feltételezések szerint a lótuszszilva az egyik lehetséges megoldása az Odüsszeiában szereplő lótusz rejtélyének: az eposzban leírt békés nép, a lotophagoszok, azaz lótuszevők tápláléka az a bizonyos lótusz, amelyről nem tudni, pontosan melyik növény gyümölcse lehetett.

Az Észak-Amerikában elterjedt Diospyros virginiana a kakihoz hasonló gyümölcsöt terem, az indiánok ősidők óta termesztik. Magjaiból a polgárháború idején gombot készítettek, gyümölcséből sörszerű italt is főznek. A szabálytalan alakú, nem túl terebélyes kakifa kifejezetten szép növény. Fényes zöld, ősszel vörösre váltó levelei, fehér virágai bármelyik kert díszére válnak. Termése egész későn érik, különleges módon csak a levelek lehullása után válnak a zöld „paradicsomok” igazán narancsszínűvé. Nem kell megijedni, ha fagyokat ígérnek a meteorológusok, néhány fokos mínusz csak jót tesz nekik, ellenben a korán, fagyok előtt leszedett gyümölcsök sokára válnak fogyaszthatóvá, karácsonyig is eltarthat, míg puhára érnek. Márpedig az éretlen kakiszilvába nem érdemes beleharapni, mert – zöldségesnyelven fogalmazva – igencsak csókra húzza az ember száját. A gyümölcs ugyanis sok csersavat tartalmaz, amely az érés során tűnik el belőle. Legjobb közvetlenül az igazán télies idő beköszönte előtt, november végén, december elején szüretelni. Az érett gyümölcsök puha húsát legegyszerűbb a héjukból kikanalazni. Ha a zavaró tanninok eltűntek, az édes, kajszira, szilvára (talán nagyon távolról datolyára) emlékeztető püré egzotikus ízeket és melegséget hoz a szürke, borongós téli napokba.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

A franciák szeme láttára dőlt össze a politikai rendszer

Sem jobbközép, sem balközép jelölt nem jutott a francia elnökválasztás második fordulójába. A centrista Emmanuel Macron az esélyes a jobboldali radikális Marine Le Pennel szemben, ám nem tudni, milyen többséggel kormányoz majd. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Szent háború Soros ellen: ki mond igazat?

Itt az újabb front a Nyugattal vívott háborúban: a parlament elé került a civilszervezeteket szabályozó törvény. Az átlátható amerikai vagy az átlátszó orosz minta a példa? Minden kiderül a friss Heti Válaszból.

Hibaigazítás

Az újságosoknál holnaptól kapható friss számunkban interjút közlünk Király Miklóssal, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara tanszékvezető egyetemi tanárával.

Fekete György ősszel távozik

Bizalmatlanságra hivatkozva Balog Zoltán felmentette Doncsev Andrást, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét. Fekete György elnöki mandátuma ősszel jár le a Magyar Művészeti Akadémia élén. Veszélybe kerülhet-e az NKA? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Orbán válaszol: sportolónak futárral, konzervatív professzornak sehogy

Kovács Tamásnak futárral küldött személyes választ Orbán Viktor, miután a vívóbajnok kormánykritikus sorokat fogalmazott a Facebookon. Ami a sportolónak kijárt, a konzervatív professzornak már nem. Nagyinterjú Király Miklóssal, az ELTE jogi karának tanszékvezetőjével a csütörtöki Heti Válaszban.