Ez nem menza!

Leányka Bisztró az egri egyetemen

/ 2018.03.29., csütörtök 10:56 / Hírforrás: Válasz.hu

Az egri Eszterházy Károly Egyetem új tanétterme nem egyszerű menza, hanem a hallgatók és oktatók igényeihez igazított bisztró, amely egész nap készen áll a vendégek fogadására. Beszélgetve, teát és bort iszogatva, finom ételeket fogyasztva tölthetik itt az idejüket a hallgatók – ez a tér pedig télen nem fagyos, nyáron nem forró, és mindez még pénzbe sem kerül, mert az épület úgynevezett aktív ház.

Az egri egyetem Leányka utcai campusának C épülete közösségi tér: ebben a modern környezetben kapott helyet a Leányka Bisztró, amelynek a napi munkálatait Stiller Tamás séf és dr. Vas István ügyvezető felügyeli.

A tanétterem különlegességét az adja, hogy nem egyszerűen iskolai étkeztetést, hanem kifejezetten a hallgatók és oktatók igényeihez igazított kínálatot nyújtanak, amelyet egy 1600 résztvevős kérdőíves adatgyűjtést követően alakítottak ki.

A bisztró reggel héttől este tízig üzemel, reggelivel, ebéddel, az esti órákban pedig bisztrókínálattal. Kiváló környezetben, valós igényekre alapozva és jó dolgozói csapattal működnek, ahol minden napszakban, gyakorlatilag minden egyetemi polgár megtalálja a számára megfelelő ellátást. Az étterem szemléletformáló célokat is kitűzött maga elé, illetve a gyakorlati képzésben való részvételével a jövő szakembereinek is példát akar adni.

Nyitás előtt jártunk az étteremben, ami láthatóan a hallgatók legfőbb találkahelye lesz. A berendezés modern, de nem hideg: kényelmes ülőhelyek, kanapék, két oldalról beáradó fény, kilátás a városra, és jól összehangolt színek, formák váltakoznak. A konyha kétszintes, fent egy tálaló és befejező rész van, alul pedig a termelőkonyha található. A rengeteg tárolóedény, badella, gigantikus habverő és fakanál viszont már jól mutatta, hogy néhány héten belül hatalmas munka veszi kezdetét.

Az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán büszke a bisztróra. Az első beszélgetésnél kiderült, hogy Tamással nagyon hasonlóan látjuk ezt a világot, igaz, nekem csak sejtéseim vannak, neki meg tudása.

„Tudtam, hogy jót csinálunk, hittem, hogy ez a jó irány, de nem gondoltam, hogy ennyire egyértelmű és pozitív lesz a visszajelzés. Megint igaza lett Kazinczy Ferencnek: »Jót s jól! Ebben áll a nagy titok«”

– mondja, és hozzáteszi, hogy az elmúlt három évtizedben nem volt olyan közvélemény-kutatás a főiskolán, illetve egyetemen, ami ennyi hallgatót megmozgatott volna. Emellett minden alkotó, segítő magáénak érezte a megvalósítást, senki nem érezte tehernek a munkát.

A bisztróban Stiller Tamás séf vezet minket körbe, aki szabadúszóként vendéglátós tapasztalatait kamatoztatja a menedzsmentben is. Gyöngyösön nőtt fel, óvodás korától érdekli a gasztronómia, és komoly alapot adtak a gyerekkori élményei a veteményeskertből, ami a mai napig inspirálja.

"A jövőben is sok statisztikát kell majd készítenünk arról, hogy mi működik és mi nem, mit szeretnek és mit nem – magyarázza.

– Egy szállodai reggeli, egy büfé és egy bisztró kínálatát kell menedzselnünk mindennap. Meg kell találnunk azt a kínálatot, ami passzol a helyhez, és ehhez fel kell építenünk egy megfelelő előkészítési rendszert is.

Egy műszakban két szakács dolgozik két konyhai kisegítővel, ebédidőben egy mosogatóval, a pultban egy ember dolgozik, plusz vannak gyakornokok. Duális pályázat keretében valósult meg a projekt, aminek a lényege az, hogy hallgatókat is foglalkoztatunk, tehát gyakorlati helyként is működünk.”

Próbálnak minél több helyi termelővel is együtt dolgozni, de ez egyelőre még nem forrta ki magát, ugyanis ekkora vendégmennyiséget ellátó helynél különösen fontos, hogy stabil, kikezdhetetlen minőséget adjon. Ehhez pedig időre van szükség.

"A kérdőívet az egyetem oktatóinak és dolgozóinak küldtük el, így az első visszacsatolás a beérkezett válaszok nagy száma volt – meséli Vas István, a hely ügyvezetője.

– Később a kollégáim és hallgatóim személyesen részletesebben is kifejtették a véleményüket, és elmondták, először meglepte őket, hogy megkérdezik a véleményüket, de jónak találták, hogy bevonják a vendégeket az ételválaszték és a hely stílusának kialakításába.

Már ezzel a megkereséssel kialakult bennük egyfajta érzelmi kötődés a hely iránt, sokan úgy érezték, kicsit ők is részesei voltak a nyitási munkálatoknak.”

Az alkotók a tervezési fázisban megnéztek számtalan hazai és külföldi mintát, kipróbáltak különböző stílusú, méretű és funkciójú vendéglátóhelyet.

A sikertörténet, a teljes cikk Az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.