valasz.hu/gasztronomia/tobzodocsutortok-109755

http://valasz.hu/gasztronomia/tobzodocsutortok-109755

Forradalom Budapesten: jönnek a falatok

/ 2017.06.08., csütörtök 15:20 / Hírforrás: Válasz.hu

Budapest is csatlakozik idén a spanyolok nemzetközi felhívásához és június 15-én itthon is megünnepelhetjük a tapa világnapját. Hat étteremben kóstolhatunk spanyol falatokat, sőt június 1-15. között ajándék tapát is kapunk plusz egy sorsjegyet, amivel madridi utazást nyerhetünk.

Mi is az a tapa? Kis adag étel, amit az ital mellé kínálnak. Bor-, vagy sörkorcsolyának is mondhatnánk, de több annál. A spanyol gasztronómia varázsszava. Spanyolország északi részén pincho (Baszkföldön: pinxho), a déli tartományokban tapa.

Egy kis falat, amit az ital mellé kínálnak.

Általában többes számban használják (tapas), hiszen ki az, aki beéri egy harapással? Olyan, mint az olasz antipasti, vagy a francia hors d'oeuvres, csak éppen a legtöbbször ezt eszik főétel helyett is. "Tapázni" sokkal szórakoztatóbb, mint leülni és megenni egy hagyományos háromfogásos ebédet. A bárokból bárokba (egyik bisztróból a másikba) való járkálás (a spanyoloknak erre külön igéjük van: "tapear") spanyol népszokás. Életérzés. A gasztronómiai kultúra része. Báronként 8-10 tapa, melléje egy-egy pohár bor - és az élet máris szép. Nem véletlen a kifejezés: tapas variadas. Változatos falatok.
Mindegy is, hogy hagyományos tapa (például tortilla, serrano sonka), vagy a mostanában divatos ínyenc tapa (mint például a katalán főzőzseni Ferran Adrià ételkölteményei) - ha tapázol, órákon belül az egész spanyol konyhát megismerheted. És magát Hispániát is.
És Andalúziában a hagyományos falatokat (fasírtgolyó, fokhagymás garnéla) készítik a legjobban, Galíciában a tenger gyümölcseit  (pulpo a la gallega), Asturias tartományban a babot és a kék sajtot. Madrid a hurka és pacal, Barcelona a divatos dizájn tapa-bárok hazája.

A baszkföldi tapa-bárokról pedig külön cikket lehetne írni, hiszen ami alapanyagban és fantáziában a spanyol kulináriában létezik, az itt mind megtalálható.

Bár a tapa szó eredete homályos és a spanyol értelmező szótárakba is csak a 20. században került bele, ma már az egész világ ismeri, a magyar bisztrók is előszeretettel használják a tapa szót az előételekre. Így nem csoda, hogy idén Budapest is csatlakozott a Tapa Világnapjához, amit 6. alkalommal rendeznek meg világszerte.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a választási csodafegyver: Orbán-ellenes népfront jön?

A teljes ellenzéki összefogást előkészítő trükk vagy partizánakció Gulyás Márton választásireform-mozgalma? A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy a kampány nagy vitája lehet a rendszer igazságossága, amely a francia voksolás után váratlanul aktuális lett.