Gluténmentes bodag nincs

Farkas Róbert a Budapest Bár vacsoráiról

/ 2017.12.20., szerda 11:30 / Hírforrás: Válasz.hu

Gyerekkorában időnként elkísérte az édesapját, hogy meghallgassa, hogyan muzsikál, ilyenkor a New York kávéházban, a Gundelben vagy a Gellért Szállóban vacsorázott. Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője azóta bejárta a világot – az ázsiai konyha például úgy lenyűgözte, hogy Vietnamban és Kambodzsában még főzőtanfolyamra is beiratkozott. Egyébként pedig ott él, ahol gyerekkorában is: a VII. kerületben, amely a rendszerváltás óta annyira átalakult, hogy rá sem lehet ismerni.

Részlet az interjúból:

– Kisiskolásként tanítás után volt, hogy hazament, és előbb gyakorolt, csak utána ebédelt.

– A muzsika nagy varázsló, sok mindent el tud feledtetni, még az éhséget is. Egyébként sem volt könnyű gyerekként megoldani az étkezésemet, mert már kicsi koromban kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok. Búza, árpa, rozs, zab szóba sem jöhetett, de csalóka, mert sok olyan ételben van glutén, amiről nem is gondolnánk: ízesített joghurtban, fagyiban.

– Ma már lehet kapni gluténmentes élelmiszereket – a szocializmusban ezt hogyan oldották meg?

– Két helyen, az akkori Május 1. mozi mellett és a IX. kerületben, az Ipar utcában lehetett kukoricakenyérhez jutni, ami egyáltalán nem volt jó ízű. Fel kellett iratkozni, és egy héten egy félkilós kenyeret lehetett rendelni, ami a harmadik nap után elkezdett penészedni, bármit csinált az ember. Anyukám pedig sokszor eleve úgy főzött, hogy az egész család azt ette, amit nekem is szabad volt. A habarást is kukoricaliszttel oldotta meg – később rizsliszttel –, s ha ők rántott húst ettek, akkor én sült húst. Kicsit macerás volt. 

– Amikor édesapját elkísérte a város legpatinásabb helyeire, ahol ő játszott, a Gundelbe, a New York kávéházba, a Gellért Szállóba vagy a Mátyás-pincébe, akkor ott mit evett?

– Szeretem a húsos ételeket, és általában pörköltet kértem sült krumplival. Ma már kevesebb krumplit eszem. A New York kávéház mögött volt a Kulacs étterem, oda is sokat vitt apu. Ott magyaros konyha volt, de sült húst és krumplit mindenhol lehetett kérni. Nem volt olyan széles a választék, mint most, de ha a külföldiek el akartak menni valami cigányzenés helyre, akkor úgyis magyarosat szerettek enni, gulyást, pörköltet. Nem valami különleges ázsiai vagy francia fogásra vágytak. Most már nem ezt keresik, inkább arra kíváncsiak, milyen különlegességek vannak itt is. De nem is az ételek miatt jártam ezekre a helyekre, hanem a muzsika és a miliő miatt.

– Édesanyja egyébként – a meglévő nehezítéssel – milyen konyhát vitt?

– Hétköznap nem ettünk különleges ételeket, hétvégén volt a dőzsi: gazdag, kétháromféle húsból készült töltött káposzta, sült oldalas, dagadó – anyu még sütiket is kikísérletezett nekem, mogyorólisztből például nagyon finom tortát sütött. Ez azért volt különleges, mert nem lett olyan kemény a tésztája, mint a kukoricalisztesnek. A kukoricalisztből készült palacsintát például nem lehetett föltekerni, mert eltörött. Sokat jártunk Miskolcra édesanyám szüleihez, és ott időnként tizenöten, huszan is ültünk az asztal körül. Édesapám szülei szintén Borsod megyében éltek, kertes házban: dédnagyapámék disznókat tartottak, volt disznóvágás, búcsújárás, esküvők, keresztelők – ezek nagyon jó vidéki bulik voltak.

 A teljes interjút a Magyar Konyha Online oldalán olvashatja el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.