valasz.hu/gasztronomia/sutemenykollekcioval-a-kiegyezes-150-evfordulojara-125987

http://valasz.hu/gasztronomia/sutemenykollekcioval-a-kiegyezes-150-evfordulojara-125987

Gluténmentes élet

/ 2017.09.07., csütörtök 12:55 / Hírforrás: Válasz.hu

Gyerekkoromban vasárnap reggelenként nagymamám konyhájában gyűltünk össze: ment a habverés, kavarás, dagasztás-nyújtás, szaggatás. Készült a piskóta, a képviselőfánk, a kalács, a rétes. Délelőtt tizenegyre már degeszre ettük magunkat a még meleg süteményekből, anyáink nagy „örömére”, mivel így hiába főztek ebédet. Aztán tizennégy éve, húszéves koromban diagnosztizálták nálam a gluténintoleranciát. De szerencsére bebizonyítottam, hogy gluténmentesen is lehet finomakat sütni-főzni.

A gluténintolerancia, más néven lisztérzékenység egy autoimmun betegség: a szervezet nem tolerálja a búzában, tönkölybúzában, árpában, rozsban és malátában is megtalálható glutén nevű fehérjecsoportot. Az emésztőrendszerben a bélbolyhok károsodnak, ennek következtében hiányos lesz a tápanyagok, vitaminok felszívódása.

A magyar társadalomban 100-200 ezer körüli a lisztérzékenyek száma, ám sokan nem tudják, mert emésztőrendszeri problémáikkal (hasi diszkomfort, puffadás, hasmenés) nem fordulnak orvoshoz, pedig egy egyszerű vérvétellel kideríthető a diagnózis.

A lisztérzékenység civilizációs betegség: túl sok fehér búzalisztből készül pékárut, rengeteg élelmiszeripari terméket eszünk. Nem véletlen, hogy azokban a kultúrákban, ahol a búzaliszt mellett más gabonát is fogyasztanak (Mexikó: kukoricaliszt, Ázsia: rizs), sokkal kisebb a glutén-intolerancia előfordulási aránya.

A gluténmentes diéta betartása komoly kihívás. A lisztérzékeny nem fogyaszthat semmilyen terméket, amelyben glutént tartalmazó gabona vagy származékai találhatók. A baj az, hogy rengeteg élelmiszer tartalmaz (csak a kisbetűs figyelmeztetésekben szereplő) rejtett összetevőket. Szerencsére 2016 decemberétől minden termék csomagolásán, sőt még az éttermekben is kötelező lesz feltüntetni az allergéneket.

Magyarországon nagyon búzalisztalapú a táplálkozás. Gondoljunk csak bele, mi mindenben van búzaliszt (rántás, habarás, zsemlemorzsa), és mi mindenhez eszünk kenyeret. Tizennégy éve még nehéz dolog volt Magyarországon lisztérzékenynek lenni. Néhány üzletben lehetett kapni drága és használhatatlan liszteket, s volt néhány recept az interneten. Nagymamámmal a süteményekhez és a habaráshoz a kukoricalisztet fogtuk be mint alternatív lisztfajtát – ez volt a legolcsóbb. Kenyeret pedig egyszerűen nem ettem.

Az elmúlt években aztán szerencsére sok minden változott. Számos bioüzlet nyílt, sok helyütt megjelentek a natúr termékek, a gluténmentes alapanyagok: kukorica-, rizs- és hajdinaliszt ma már szinte mindenhol kapható. Már nem lepődnek meg az éttermekben sem, ha az összetevők felől érdeklődünk. Mivel egyre többen vagyunk lisztérzékenyek, a társadalom is befogadóbb és megértőbb.

A dolog mégsem egyszerű. A gluténmentes táplálkozás komoly életmód-változtatás, ám van jó oldala is. Én például örülök neki, hogy kiestem az élelmiszeripari mókuskerékből. Sokkal tudatosabban élek és változatosabban étkezem, mint korábban. Mivel sokat éltem külföldön (elsősorban Törökországban, Franciaországban és Németországban), rengeteg tapasztalatot és főként receptet gyűjtöttem.

Következzen egy részletes lista arról, mi legyen otthon a kamrapolcon, és milyen lisztekkel, hogyan tudunk dolgozni, mi mire jó. A teljes cikk Az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.