valasz.hu/gasztronomia/harry-potter-kedvence-itt-a-vajsor-izu-malyvacukor-125551

http://valasz.hu/gasztronomia/harry-potter-kedvence-itt-a-vajsor-izu-malyvacukor-125551

Gluténmentes élet

/ 2017.09.07., csütörtök 12:55 / Hírforrás: Válasz.hu

Gyerekkoromban vasárnap reggelenként nagymamám konyhájában gyűltünk össze: ment a habverés, kavarás, dagasztás-nyújtás, szaggatás. Készült a piskóta, a képviselőfánk, a kalács, a rétes. Délelőtt tizenegyre már degeszre ettük magunkat a még meleg süteményekből, anyáink nagy „örömére”, mivel így hiába főztek ebédet. Aztán tizennégy éve, húszéves koromban diagnosztizálták nálam a gluténintoleranciát. De szerencsére bebizonyítottam, hogy gluténmentesen is lehet finomakat sütni-főzni.

A gluténintolerancia, más néven lisztérzékenység egy autoimmun betegség: a szervezet nem tolerálja a búzában, tönkölybúzában, árpában, rozsban és malátában is megtalálható glutén nevű fehérjecsoportot. Az emésztőrendszerben a bélbolyhok károsodnak, ennek következtében hiányos lesz a tápanyagok, vitaminok felszívódása.

A magyar társadalomban 100-200 ezer körüli a lisztérzékenyek száma, ám sokan nem tudják, mert emésztőrendszeri problémáikkal (hasi diszkomfort, puffadás, hasmenés) nem fordulnak orvoshoz, pedig egy egyszerű vérvétellel kideríthető a diagnózis.

A lisztérzékenység civilizációs betegség: túl sok fehér búzalisztből készül pékárut, rengeteg élelmiszeripari terméket eszünk. Nem véletlen, hogy azokban a kultúrákban, ahol a búzaliszt mellett más gabonát is fogyasztanak (Mexikó: kukoricaliszt, Ázsia: rizs), sokkal kisebb a glutén-intolerancia előfordulási aránya.

A gluténmentes diéta betartása komoly kihívás. A lisztérzékeny nem fogyaszthat semmilyen terméket, amelyben glutént tartalmazó gabona vagy származékai találhatók. A baj az, hogy rengeteg élelmiszer tartalmaz (csak a kisbetűs figyelmeztetésekben szereplő) rejtett összetevőket. Szerencsére 2016 decemberétől minden termék csomagolásán, sőt még az éttermekben is kötelező lesz feltüntetni az allergéneket.

Magyarországon nagyon búzalisztalapú a táplálkozás. Gondoljunk csak bele, mi mindenben van búzaliszt (rántás, habarás, zsemlemorzsa), és mi mindenhez eszünk kenyeret. Tizennégy éve még nehéz dolog volt Magyarországon lisztérzékenynek lenni. Néhány üzletben lehetett kapni drága és használhatatlan liszteket, s volt néhány recept az interneten. Nagymamámmal a süteményekhez és a habaráshoz a kukoricalisztet fogtuk be mint alternatív lisztfajtát – ez volt a legolcsóbb. Kenyeret pedig egyszerűen nem ettem.

Az elmúlt években aztán szerencsére sok minden változott. Számos bioüzlet nyílt, sok helyütt megjelentek a natúr termékek, a gluténmentes alapanyagok: kukorica-, rizs- és hajdinaliszt ma már szinte mindenhol kapható. Már nem lepődnek meg az éttermekben sem, ha az összetevők felől érdeklődünk. Mivel egyre többen vagyunk lisztérzékenyek, a társadalom is befogadóbb és megértőbb.

A dolog mégsem egyszerű. A gluténmentes táplálkozás komoly életmód-változtatás, ám van jó oldala is. Én például örülök neki, hogy kiestem az élelmiszeripari mókuskerékből. Sokkal tudatosabban élek és változatosabban étkezem, mint korábban. Mivel sokat éltem külföldön (elsősorban Törökországban, Franciaországban és Németországban), rengeteg tapasztalatot és főként receptet gyűjtöttem.

Következzen egy részletes lista arról, mi legyen otthon a kamrapolcon, és milyen lisztekkel, hogyan tudunk dolgozni, mi mire jó. A teljes cikk Az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.