valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

http://valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

Gombóc, pezsgő és kaviár

/ 2018.04.26., csütörtök 10:15 / Hírforrás: Válasz.hu

A pünkösdi hétvégén rendezik meg a nyolcadik Gourmet Fesztivált, amire idén is érdemes lesz kinézni, hiszen újra meg lehet nézni, hol tart jelenleg a magyar csúcsgasztronómia, mit adnak a legjobb cukrászdák, borászatok és a világ 10. legjobb éttermének séfje is a fesztiválra érkezik.

Mint minden évben, idén is van fő témája a fesztiválnak, május 17-20 között a kiállító szakemberek a gombóc, pezsgő és a kaviárt tematikában főznek. A mai sajtótájékoztatón a négy hazai Michelin-csillagos séf mutatta meg, hogyan nyúlnak ezekhez az alapanyagokhoz.

Gombócból sosem elég!

Sárközi Ákos a Borkonyha séfje, aki

a hagyományos túrógombócot szereti a legjobban,

most beluga lencsés csirkés gombócot készített, Palágyi Eszter a Costes séfje egy különleges gőzgombócot készített beletöltött gombapörkölttel, szárított és savanyított kucsmagombával és hagymával, a tetején meleg gombahabbal. Palágyi egyébként minden gombócot szeret, lehet túrós, szilvás, sós vagy édes is, amivel maximálisan egyet lehet érteni.

A Costes Downtown konyhafőnöke,

Tiago Sabarigo imádja a szilvás gombócot, de a kínai csirkés gőzgombócokat is, persze jó csípősen.

Az eseményre panna cottát hozott rebarbara textúrákkal és bodzakaviárral. Mellette a két Michelin-csillagos Mészáros Ádám az Onyx séfje szintén desszertet, szilvás gombócot készített beletöltött sodóval, mellette szilvatextúrákkal. Természetesen a szilvás gombóc a kedvence.

Hasonló fogásokkal találkozhatunk a fesztiválon is, de persze nem csak a budapesti csúcséttermek, hanem a vidéki gasztronómia, borászatok és cukrászdák kínálatát is megismerhetjük ebben a három napban. Ezen kívül a nemzetközi gasztronómia felé is egyre erősebben nyit a Gourmet, idén az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje” – meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője.

“A két Michelin–csillagos, 19/20 Gault Millau pontos éttermet a világ 10. legjobbja, Reitbauer-t tavaly az évtized séfjének választotta Ausztriában a Gault Millau, jelenleg ő a legjobb osztrák séf”

– teszi hozzá a főszervező, aki elmondta, hogy a varsói gasztroszcéna élvonalába tartozó 4 Bib Gourmand étterem is érkezik majd Budapestre.

Exkluzív ebédek, vacsorák és workshopon is lesznek, ezekről és a részletes programról, kiállítókról, jegyárakról a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkben talál. 

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.