Győztes tányérok

/ 2012.03.28., szerda 18:50 /

Ne áltassuk magunkat. Aki a Bocuse d'Or szakácsversenyen főz, nem a mi kegyeinket keresi.

Az a szakács, aki, a nemzeti selejtezőt megnyerve, több hónapos tréninggel a háta mögött az európai selejtezőn versenyez, nem a pájslira és a töltött paprikára gondol. Hanem a zsűrire. A belga Pierre Wynantsra, a Comme chez Soi étterem megálmodójára, Yves Mattagne-ra, a két Michelin-csillagos Sea Grill konyhafőnökére, a brazil Alex Atalára, a D.O.M. (Deo Optimus Maximus) agytrösztjére, azokra a svéd, dán, angol, olasz és spanyol séfekre, akik a tányérjait pontozzák majd. Olyan ízharmóniát kell teremtenie, amit a legtöbb zsűritag ismer és elfogad. Itt az Erős Pista éppoly biztos bukás, mint a Mackó sajt. És ez akkor is igaz, ha sokan makacsul hajtogatják, hogy a magyar konyha épp akkor veszíti el identitását, ha csorgó nyállal lohol a trendi világkonyha után.

Széll Tamás nem lohol semmi után. Ő megtanulta a leckét. Felismerte, hogy a Bocuse d'Or olyan, mint a Forma-1. Vagy a hollywoodi Oscar-gála. (Nem véletlen nevezik a szakácsok Oscar-díjának.) Ha nyerni akarsz, alkalmazkodnod kell a szabályokhoz. Ezek pedig kegyetlenül nehezek. Lehet egy commis-d, azaz segéded (mondjuk Garai Ádám), kapsz két darab (egyenként 1,7-2 kilogrammos) feketelábú, Label Rouge eredetvédett, "kapirgálós" csirkét, hét darab (6-800 grammos) doveri nyelvhalat meg egy kilogramm szürkegarnélát, s ebből kell hatodfél óra alatt (a magaddal hozott zöldségalapanyagokkal együtt) tíz csirke- és 14 halastálat készítened, legalább háromféle körettel. Mondjuk nyelvhalat zöldborsós garnélasalátával, libamáj-zöldalma terrine-t csirkecombból készített rilette-tel.

Ez nem hagyományos főzőverseny - ez ékszerkiállítás. Látvány és harmónia. Szerzői konyha klasszikus alapokon. Precizitás, technikai tudás, kreativitás és hidegvér. Meg biztos háttér. Mint a bokszutca a Grand Prix-n. A tavaly újjászerveződött Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a Hungexpo, a Metro áruház, a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint a Michelin-csillagos Onyx étterem, ahol Széll Tamás mint sous-chef dolgozik. Egy tréner (Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Ház igazgatója), egy tanácsadó (a norvég Geir Skeie, a szakácsolimpia 2009-es győztese), aki ismeri a kulisszatitkokat, továbbá közel kétszáz csirke és nyelvhal, amit kedvedre bonthatsz, filézhetsz, párolhatsz és süthetsz. No meg legalább nyolcmillió forint. Ebből nulla az állami.

Pedig országimázsnak nem semmi, amikor húsz versenyzőből kilencedikként, a házigazda belga Robrecht Wissels mögött néhány ponttal lemaradva a világdöntőbe jut Széll Tamás. A lyoni döntő (2013. január 29-30.) így áll össze: 12 európai ország (Norvégia, Svédország, Dánia, Izland, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc, Belgium, Magyarország, Finnország, Észtország és Hollandia), Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, három dél-amerikai (Brazília, Guatemala, Mexikó), négy ázsiai ország, és két szabadjegyes versenyző, akit a rendezők szabadon kiválaszthatnak. Ebbe a mezőnybe magyar versenyző még soha nem jutott be.

Azt pedig, hogy a gasztronómia mennyire stratégiai ágazat, mi sem bizonyítja jobban, mint a francia séfek kétségbeesett levele, amelyet Sarkozy elnöknek írtak. Nem elég, hogy az északi országok 2011-ben már elorozták a szakácsolimpia első három helyét, most már Izland is megelőzte Franciaországot. Ez katasztrófa. Legalább akkora, mint a klímaváltozás. A francia hegemóniának amúgy is vége. Ha így folytatódik, az ínyencek nem a verseny névadójának, a három Michelin-csillagos, 86 éves Paul Bocuse-nek az éttermébe járnak majd, hanem Dániába. Esetleg Izlandra. Ami a franciák szemében már egyenlő a nemzethalállal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.