Hadik a Hadak útján

/ 2010.10.14., csütörtök 20:48 /
Hadik a Hadak útján

Karinthy feltehetően fuldoklott volna a nevetéstől. Tavaly november 11-én nagy csinnadratta kíséretében 65 év után újra megnyílt a legendás Hadik kávéház - majd másnap bezárt. Kiderült, hogy nem volt működési engedélye.

Pedig Molnár Gyulának öt év állt rendelkezésére, hogy beszerezze. Újbuda polgármestere 2005 óta vizionál egy "budai Andrássy útról", melynek központja Karinthy Frigyes hajdani törzskávéháza lenne, de valahogy a fél világ összeesküdött ellene. Pedig ő mindent megtett.

Megvásárolta az ingatlanra elővételi jogot nyert Hadik Kávéház Kft. hárommilliós üzletrészét 42,5 millió forintért, hitelből megvette a lepukkant cipőboltot (300 millió), 2006 decemberében pedig - természetesen szabályos önkormányzati pályázat keretében - bérleti szerződést kötött egy, a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég tulajdonában álló vállalattal (Hadik Nádor Kft.).

A Beta Holdings Limited egyébként további 250 magyarországi cég tulajdonosa is, de az "üzleti élet" finom részleteit most ne bolygassuk. Az ügylet komolyságát bizonyítja, hogy az önkormányzat opciós vételi jogot biztosított a bérlőnek, a szerződés szerint a Hadik Nádor Kft. 2011. december 19-én a hitelnél alacsonyabb összegért vásárolhatja meg az önkormányzati ingatlant.

A gyanútlan polgármesternek természetesen fogalma sem volt róla, hogy a Hadik Nádor Kft. szocialista körökhöz közel álló politikus tulajdonában áll. Ezért is készíttetett színdinamikai tanulmányt (8 millió), építési terveket (7 millió), újíttatta fel az épület homlokzatát (39 millió), zárta le a kávéház előtti utcát és alakíttatott ki olyan közteret (170 millió), ahová a kávéház nyaranta kitelepülhet.

Áldozatos munkájáért cserébe két önkormányzati képviselő feljelentette hűtlen kezelés gyanújával. A kerület első emberét azonban e méltatlan, s nyilvánvalóan politikai indíttatású hálátlanság sem rendítette meg: két hete - a kampányidőszak kellős közepén - újra megnyitotta a kávéházát. A Hadiknak, úgy látszik, most már ez a sorsa.

Kampányidőszakban megnyílik. Karinthy egykori asztaltársasága persze szorongana a tonettszékeken. A mai Hadik negyede a hajdani kávéháznak: Kaiser Adolf kávémérésének hetven százalékát a Szatyor Bár és Galéria foglalja el. Nyilván attól tartottak, hogy a kávéház képtelen eltartani a vállalkozást (lásd a belvárosi Centrál esetét). Vagy az irodalmi kávéházi projekt eleve csak ürügy volt az értékes helyiség megszerzésére.

Azaz: eszük ágában sem volt a "túlvilágított, rideg hombárt" - ahogy Móricz Zsigmond jellemezte a helyet - eredeti állapotában helyreállítani. Erre utal az is, hogy az önkormányzat a kezdetben Hadik kávéház néven futó beruházást később Hadik Ház projektre módosította. Nincsenek tehát sakk- és bridzsasztalok, se kényelmes kávéházi páholyok, szó sincs "hatalmas teremről magas mennyezettel", ahogy a közeli Eötvös Collegium tanára emlékezett. Csak a Nyugat íróinak szigorú freskótekintete követi a vendéget, meg néhány feszengő pincér, aki láthatóan még nem szokta meg a fekete kötényt és nyakkendőt.

Bezzeg a Szatyorban fesztelen a hangulat. A főfalon a vak Stevie Wonder rendőrautóval üldözi a roncs Ladával menekülő piás Adyt és Lédát, dübörög a zene, vágni lehet a füstöt. Az alkotók (Babos Zsili Bertalan és társai) a Hadik egykori hagyományait XXI. századi formanyelven értelmezték újjá. Nincs ezzel semmi baj, a helynek hangulata van, a belső tér szellemes és vidám, biztosan korszerűbb, mint a hajdani alagsori bár, aminek láttán - annak idején - Karinthy rémülten kiáltott fel: "De hiszen ez egy szatyor!"

A Hadik és a Szatyor korunk Janus-arcú jelképe. Két díszlet, két mentalitás, két célközönség. Csak az üzemeltető közös. Meg a hajléktalan, aki motyójával most is ott szunyókál a bejárat előtt.

Mert a "lágymányosi pampák" - Kosztolányi nevezte így a városrészt - legendás kávéházának hangulatát semmilyen belsőépítész nem teremtheti újjá. Ahhoz kellenek a "pletty"-re éhes izgatott írófeleségek (Karinthyné Böhm Aranka, Devecseriné Guthi Erzsébet, Kosztolányiné Harmos Ilona), akik háromnegyed öt tájban már ellenállhatatlan bizsergést éreztek, hogy, hátrahagyva csapot-papot, átrohanjanak a kávéházba.

Kellenek papucsférjek, akik megadó sóhajjal követik feleségüket (Karinthy, Kosztolányi, Nóti, Tóth Árpád), rajongó fiatalok (Déry, Somlyó, József Attila), megszállott sakkozók, őrült bridzsbajnokok. De kellenek antikváriusok, pincérek is.

A vörös bajszú Laci pincér, akit a hölgyek visongva csak "Lacajka, szép leány"-nak szólítottak. Szóval a vitalitásnak és a lokálpatriotizmusnak az a vibráló elegye, amiről Déry ír Ítélet nincs című regényében: "Emberek jöttek-mentek, senkit sem ismertem, a legtöbb belépve nem is köszönt, mintha öröktől fogva, s az idők végezetéig ott ülne az örök asztalnál. Még jóformán le se ültek, már folytatták is a nevetést, mely még bejövetelük előtt kezdődött. Valamennyien együtt egy nagy hangszer voltak, amelyen a Hadik szelleme játszott."

Nem véletlen, hogy amikor Karinthyék Pestre költöztek, s törzshelyét az író áttette a Centrálba, a Hadik csillaga leáldozott. Szellemi bizsergést most sem érezni. Legfeljebb várakozást. Megnyeri-e Molnár úr az önkormányzati választásokat, s megszerzi-e a használatbavételi engedélyt? Vagy Adynak lesz igaza, aki a freskófalról nézi e mai vircsaftot, s A Hadak Útja című verse első strófáján rágódik: "Vörös jelek a Hadak Útján: / Hunniában valami készül". Ahogy kinézek a kávéház ablakán, nem látom a "százezernyi parittyás Dávidot", akit Ady jósol. Csak a hajléktalan költözött arrébb, egy melegebb kapualjba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.