valasz.hu/gasztronomia/ecetben-az-igazsag-125264

http://valasz.hu/gasztronomia/ecetben-az-igazsag-125264

Hasfelmetsző Jack a konyhában

/ 2017.10.04., szerda 16:45 /

Átnéztem másfél száz szakácsábrázolást a XV. századtól a XX. század elejéig: sehol senki nem hadonászik hentesbárddal. Van fakanál, merőkanál, derelyevágó, vájdling, serpenyő, habverő. Csontfűrész, csapó-, hentes-vagy böllérkés nincs. Se hentesbárd vagy fenőacél. Békés haspóknak tűnik Albrecht Dürer főszakácsa is, akit a mester egy 1496-os metszeten ábrázol, balján a feleségével, jobb kezében fakanál és tésztaszűrő. Így fest szakácskönyve címlapján (85 évvel később) a Havasalföldön magyarnak született Marx Rumpolt konyhamester is. Kését gondosan övében viseli, jobb kezében hatalmas tésztaszűrő, pillantása csupa derű.

Gordon Ramsay az első, aki hadonászni kezd a véres hentesbárddal. Ő a konyha ördöge, a gastrorealityk káromkodós megmondóembere, akinek száját többször hagyja el az „f” betűs szó, mint ahányszor levegőt vesz. Az ő köpönyegéből bújik elő mindenki. Őt utánozza kezdetben a Világevő nevű blogger, kezében hentesbárddal és véres állatfejjel, miatta fonják össze tetkós alkarjukat a vagánynak látszani akaró kukták, miatta lóbálja a bárdot Serényi Zsolt, a tetovált séf, a konyha miatta változik családi tűzhelyből aknamezővé. Gundel Károly, Marchal József, Rákóczi János soha nem lóbálta volna a húsklopfolót. Ők séfek voltak, nem kellékek. A „maffiaszakácsok” elszaporodásához kereskedelmi televíziók kellettek. Meg óriásplakátok.

Ahogy Móricka a maffiát elképzeli. Áll a Séfek séfe óriásplakátján a három magyar szakács. Krausz Gábor kezében hentesbárd, Wolf Andrásnál gumibotszerű nyújtófa, Vomberg Frigyes meg úgy veti vállára a borstornyot, mint Al Capone a baseballütőt. Leszámolás készül – sugallja a fotó. De legalábbis a Keresztapák című filmsorozat folytatása. Vagy egy új Tarantino-film: a tetkós, a szemüveges meg a pocakos. De nem. Ez csak egy ártatlan gastroreality reklámja, aminek első sorozata már véget is ért.

A vetélytárs csatorna korábban futó hasonló műsorának, a Konyhafőnöknek a plakátjában még volt némi játékosság. Mert Fördős Zé ott is borsőrlőt lóbált (igaz, jóval kisebbet), Bernáth József bárdján ott is megcsillant a vakufény, de Vajda Pierre kiskanalát csak nagyfokú gonoszsággal lehetett volna gyilkos eszköznek tekinteni, kivéve persze, ha nem ezzel akarta kikanalazni a vesztes agyvelejét.

Szóval az ember ártatlanul közlekedik a városban, megpillantja véletlenül a Séfek séfe óriásplakátját, és a frásztól belehajt a zöldséges standjába – folyik a paradicsomlé, mint a Tarantino-filmekben, a televíziós gengszterszakácsok meg csak mosolyognak, hiszen ez is csak lé, meg az is csak lé, amit a lóbálás meg a szigorú tekintet hoz.

Értem én, persze: valóságshow az egész világ, és versenyző benne minden férfi és nő. Az 1980-as években Keith Floyd megteremtette az elegáns ínyenc alaptípusát, kezében az elmaradhatatlan borospohárral. Jamie Oliver a könnyed lazaságot hozta divatba (farmer és póló), Nigela Lawson hobbiszakács háziasszonyra vette a figurát, Ramsay meg előkapta a bárdot. Mégiscsak ártatlanabb ez, mint a valóság. Főműsoridőben ki merné étlapra tűzni Marco Ferreri filmjét, A nagy zabálást? Hiszen ott mindenki halálra zabálja magát. A szakács című (egyébként csapnivaló) filmben meg (The Cook, 2008) egy magyar séf feldarabolt lányokból készít gulyáslevest. Nem beszélve az ausztráliai Marcus Volkéról, aki (lévén szakács) szakszerűen kicsontozza barátnőjét. Ez a brutális valóság.

De némi borzongás a nézőnek is kell. Szinte hallom a rendező utasítását: „Szúrósabb tekintetet, beszélj pattogva, legyints!” És a stúdióban hang fennakad, lehelet megszegik. A stáb meg ismeri a szabályt: a pelyvát gondosan szétválogatjuk a búzától, majd adásba küldjük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.