valasz.hu/gasztronomia/a-gasztroangyal-117116

http://valasz.hu/gasztronomia/a-gasztroangyal-117116

Hasfelmetsző Jack a konyhában

/ 2017.10.04., szerda 16:45 /

Átnéztem másfél száz szakácsábrázolást a XV. századtól a XX. század elejéig: sehol senki nem hadonászik hentesbárddal. Van fakanál, merőkanál, derelyevágó, vájdling, serpenyő, habverő. Csontfűrész, csapó-, hentes-vagy böllérkés nincs. Se hentesbárd vagy fenőacél. Békés haspóknak tűnik Albrecht Dürer főszakácsa is, akit a mester egy 1496-os metszeten ábrázol, balján a feleségével, jobb kezében fakanál és tésztaszűrő. Így fest szakácskönyve címlapján (85 évvel később) a Havasalföldön magyarnak született Marx Rumpolt konyhamester is. Kését gondosan övében viseli, jobb kezében hatalmas tésztaszűrő, pillantása csupa derű.

Gordon Ramsay az első, aki hadonászni kezd a véres hentesbárddal. Ő a konyha ördöge, a gastrorealityk káromkodós megmondóembere, akinek száját többször hagyja el az „f” betűs szó, mint ahányszor levegőt vesz. Az ő köpönyegéből bújik elő mindenki. Őt utánozza kezdetben a Világevő nevű blogger, kezében hentesbárddal és véres állatfejjel, miatta fonják össze tetkós alkarjukat a vagánynak látszani akaró kukták, miatta lóbálja a bárdot Serényi Zsolt, a tetovált séf, a konyha miatta változik családi tűzhelyből aknamezővé. Gundel Károly, Marchal József, Rákóczi János soha nem lóbálta volna a húsklopfolót. Ők séfek voltak, nem kellékek. A „maffiaszakácsok” elszaporodásához kereskedelmi televíziók kellettek. Meg óriásplakátok.

Ahogy Móricka a maffiát elképzeli. Áll a Séfek séfe óriásplakátján a három magyar szakács. Krausz Gábor kezében hentesbárd, Wolf Andrásnál gumibotszerű nyújtófa, Vomberg Frigyes meg úgy veti vállára a borstornyot, mint Al Capone a baseballütőt. Leszámolás készül – sugallja a fotó. De legalábbis a Keresztapák című filmsorozat folytatása. Vagy egy új Tarantino-film: a tetkós, a szemüveges meg a pocakos. De nem. Ez csak egy ártatlan gastroreality reklámja, aminek első sorozata már véget is ért.

A vetélytárs csatorna korábban futó hasonló műsorának, a Konyhafőnöknek a plakátjában még volt némi játékosság. Mert Fördős Zé ott is borsőrlőt lóbált (igaz, jóval kisebbet), Bernáth József bárdján ott is megcsillant a vakufény, de Vajda Pierre kiskanalát csak nagyfokú gonoszsággal lehetett volna gyilkos eszköznek tekinteni, kivéve persze, ha nem ezzel akarta kikanalazni a vesztes agyvelejét.

Szóval az ember ártatlanul közlekedik a városban, megpillantja véletlenül a Séfek séfe óriásplakátját, és a frásztól belehajt a zöldséges standjába – folyik a paradicsomlé, mint a Tarantino-filmekben, a televíziós gengszterszakácsok meg csak mosolyognak, hiszen ez is csak lé, meg az is csak lé, amit a lóbálás meg a szigorú tekintet hoz.

Értem én, persze: valóságshow az egész világ, és versenyző benne minden férfi és nő. Az 1980-as években Keith Floyd megteremtette az elegáns ínyenc alaptípusát, kezében az elmaradhatatlan borospohárral. Jamie Oliver a könnyed lazaságot hozta divatba (farmer és póló), Nigela Lawson hobbiszakács háziasszonyra vette a figurát, Ramsay meg előkapta a bárdot. Mégiscsak ártatlanabb ez, mint a valóság. Főműsoridőben ki merné étlapra tűzni Marco Ferreri filmjét, A nagy zabálást? Hiszen ott mindenki halálra zabálja magát. A szakács című (egyébként csapnivaló) filmben meg (The Cook, 2008) egy magyar séf feldarabolt lányokból készít gulyáslevest. Nem beszélve az ausztráliai Marcus Volkéról, aki (lévén szakács) szakszerűen kicsontozza barátnőjét. Ez a brutális valóság.

De némi borzongás a nézőnek is kell. Szinte hallom a rendező utasítását: „Szúrósabb tekintetet, beszélj pattogva, legyints!” És a stúdióban hang fennakad, lehelet megszegik. A stáb meg ismeri a szabályt: a pelyvát gondosan szétválogatjuk a búzától, majd adásba küldjük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.