Ínyenc vagy galánk?

/ 2017.05.17., szerda 16:23 /

Nyakunkon a Gourmet Fesztivál, és azt sem tudjuk, mi a különbség gourmand és gourmet között. Sokáig magam is azt gondoltam, amit francia nyelvtudósok állítottak: a gourmand a nagyevő, aki értékeli ugyan a finom ételeket, ám mértéktelen falánksággal fogyaszt belőlük. Ilyen a pirospozsgás, kedélyesen borozgató Falstaff, Robin Hood vidám Tuck barátja, Póki uram, Krúdy figurája, aki még az egérfogóból is kiette a szalonnadarabkát. „Dagadt has: derűs szív!” – a római vígjátékíró, Plautus véleménye ez.

Ezzel szemben a gourmet tudatos ínyenc. Az ízek kifinomult élvezője. Apicius, a római, aki a libamájat kóstolva megmondta, hogy a madarat friss vagy szárított fügével tömték-e; Arisztoxenész, a pocakos zenekritikus, aki minden este édes borral locsolta salátáit; Sardanapal asszír király, aki ezer aranyat ajánlott annak, aki új étket tesz eléje; Domitianus császár, aki összehívatta a szenátust, csak hogy megvitassa, milyen szósz illik a rombuszhalhoz; vagy az eretnekséget hirdető Áriusz alexandriai presbiter, aki elsőként nyelte le a pacsirtát. Hogy Lucullusról, Caliguláról, idősebb Alexandre Dumas-ról, Balzacról ne is beszéljünk. Szóval azt gondoltam, a hamisítatlan ínyenc – mint például a francia Curnonsky – egyetlen falatból megmondja, hogy a fogolymadár melyik lábán aludt, mert annak nem ízletes a húsa. De Curnonsky, az ínyencek hercege 120 kilót nyomott, amikor kiesett lakása ablakán!

„Ha meghallom azt a szót, hogy gourmet – mondja a 89 éves Christian Millau (az étteremkalauz egyik alapítója) –, azonnal előrántom a vízipisztolyomat.” Szerinte a gourmand éppúgy „tud” enni, mint a gourmet, sőt a haspókok jobban ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, kevesebb bennük a sznobság. „A gourmand – írja La Bruyére XVII. századi esszéista – soha nem eszi meg a rossz ragut, nem issza meg a közepes bort.”

A torkosság nem azonos az ínyencséggel. „A szótárírók – mondja 1825-ben Brillat-Savarin – folyvást összezavarják azt, amit az ínyencség tulajdonképpen jelent, a falánksággal és a nagyétkűséggel. Megfeledkeznek, teljesen megfeledkeznek arról az ínyencségről, amely egyesíti magában az athéni eleganciát, a római fényűzést és a francia ízlést.”

A gasztrosznobnak például semmi köze a gourmet-hoz. Az ínyenc órákat csámborog a biopiacon zsenge madársalátára vadászva, maradék pénzén Albába utazik fehér szarvasgombáért. Míg sznob testvére Victoria Beckham szoknyáját bámulja, ő a ropogós libacombra gondol. Az ínyenc nem azért szereti az osztrigát, mert divatos, hanem mert a tenger ízét keresi, és nem azért foglal Gordon Ramsay éttermébe, mert látni akarja a konyha ördögét, hanem mert kíváncsi, hogyan készíti a rizottót.

Nem mindenki ínyenc tehát, aki az akar lenni. De gourmand és gourmet között nincs különbség: mindkettő a tökéletes élményt keresi.

Ez annyira igaz, hogy a Honművész folyóirat 1833-ban még galánknak nevezi az enni szerető embert. Mintha a falánk szó keveredett volna a gourmand-nal. Hasonlóképp, 1862-ben a Czuczor–Fogarasi-szótár az ínyencz szót a gourmand-nal magyarázza. Gourmet-ról szó sincs.

Van viszont ínyész, ínyesmester, az ínyencséget pedig egy ideig ínycsiklandéknak mondják. De nem csoda, ha ez a nyakatekert szó nincs a magyar ember ínyére.

Aztán fordul a világ, és 1924-ben Gundel Károly már arról panaszkodik, hogy lassan kihalnak az igazi ínyencek: „A pesti embereknek nincs emésztésük, mert egyáltalában elfelejtettek enni. Csak elnézegetem a vendégeimet, hogy közöttük a legtehetségesebbek is milyen sietve, rendszertelenül, gondosság nélkül esznek. Néha egy hónap is elmúlik, amíg olyan vendégünk akad, aki maga akarja elkészíteni a fejes salátát, amely tudománynak valaha minden úriember birtokában volt. Siet mindenki, mintha valahonnan elkésne. Pestet újra meg kell tanítani enni.”

És erre nincs jobb hely, mint a hétvégi Gourmet Fesztivál a Millenárison.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Végre itt az első hazai családbarát genderbiblia!

Kovács Ákos, Puzsér Róbert, Ókovács Szilveszter, Skrabski Fruzsina, Süveges Gergő és mások ajánlásával. Ezer hála, hogy olyan ügyhöz adták a nevüket, amiből még bajuk is lehet.

Bor világnapja: online borpiactér indult

Nemrég indult el a Wineliner.com online borpiactere, amely versenytársaihoz képest új alapokra helyezi az online borpiacot: családi és réteg pincészetek boraihoz enged országos hozzáférést, eddig nem ismert borászatokat tesz elérhetővé bárki számára.

Meddig számíthat az Orbán-kormány Angela Merkelékre?

Nem a valószínűtlen szankciók miatt érdekes, hogy az Európai Parlament elmarasztalta a magyar kormányt, hanem mert a határozatot a sokáig bajtárs lengyelek is megszavazták. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A cél: legyen egy világszerte jegyzett szellemi csúcstalálkozónk!

Mit keres egy programban konzervatív filozófus és szoftmarxista „internetkalóz”? A Brain Bar Budapest nevű „jövőfesztivál” alapító-szervezőjét, Böszörményi Nagy Gergelyt a techvilág közhelyeiről és veszélyeztetett állásokról is kérdezzük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Müller Péter a kommunista sztárrá vált Soós Imre tragédiájáról

Cannes-ban idén újravetítették a Körhinta című filmet, amelynek férfi főszereplője az 1956-os siker után néhány hónappal öngyilkos lett. A kommunista sztárrá lett Soós Imre tragédiáját Müller Péter írta meg Részeg józanok címmel. Nagyinterjúnk a szerzővel a csütörtöki Heti Válaszban.

Borbás Marcsi: „Soha nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket”

„Az a titok, hogy nincs titok. Mert ha van, az előbb-utóbb kiderül, és hitelét veszti az ember. Akartak, de nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket, mert felálltam” – mondja Borbás Mária. A Gasztroangyal műsorvezetője hitelességről, önazonosságról, a táplálkozás helyes arányairól és a reflektorfényt kerülő férjéről is beszél a Heti Válasz Esszencia című mellékletének adott interjúban.

Lengyel politikus: „Nem fogadtuk el Orbán érvelését Putyinról”

A magyar politikusok kihasználják, hogy az EU a lengyelekkel foglalkozik Magyarország helyett – állítja a lengyel ellenzék vezetője. Grzegorz Schetyna emellett alig burkolt ellenszenvvel néz Budapest és Moszkva közeledésére. Exkluzív nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban.