Joghurt, a gyógyital

/ 2017.01.10., kedd 10:47 / Hírforrás: Válasz.hu

Több ezer éves, tápláló, erőt adó, tejérzékenyek is ihatják, a fogyókúrák kedvelt alapanyaga. A joghurt magas tápértéke és kellemes ízének köszönhetően napi étrendünk egyik legfontosabb része.

Az első joghurtot valószínűleg a sumérok készítették a Kr. előtti negyedik évezredben, de magukénak vallják a törökök, bolgárok és más közép-ázsiai országok is. A nomád népek kecskebőr tömlőben szállították a friss tejet, amely kapcsolatba került a tömlő anyagával, a meleg hatására megerjedt, és ezt öntötték fel friss tejjel. Így keletkezett spontán módon az első joghurt.

A könnyű szállítás és tartósításnak köszönhetően a joghurt hamar elterjedt az ázsiai népek körében. A történészek szerint Dzsingisz Kán harcosainak kötelezővé tette a joghurt fogyasztását, mert a hagyomány szerint erőt adott a férfiaknak. Indiában az istenek italának tartották, Rómában az idősebb Plinius, hadvezér és tudós csodatevő szerként említi, a görög Galénosz gyomorbajokra adta, de a szervezet méregtelenítésére is ajánlotta. Ennek ellenére a 20. századig fogyasztása nem terjedt el Európában.

Ilyich Mechnikov Nobel-díjas ukrán mikrobiológus 1908-ban bebizonyította, hogy a joghurt fermentációja annak köszönhető, hogy a laktobacilusok a tejcukrot tejsavvá változtatják át. Az emberi szervezetre tett jótékony hatása is ennek köszönhető.

A joghurt szinte az egyetlen élelmiszer, amelyet bármilyen étrendben lehet fogyasztani és tejérzékenyek számára is ajánlott. Az emésztőrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően természetes védelmet nyújt a fertőzések és több megbetegedés ellen. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a zsírok lebontását és a gyógyszerek rossz hatását is csökkenti. Emellett magas a kalciumtartalma, így a csontok és fogak erősítésében is fontos szerepet játszik. A benne lévő fehérjék, zsírok és szénhidrátok energiával töltik fel a szervezetet. A fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen kevés kalóriát tartalmaznak és növelik a telítettség érzését. A és B vitamint, foszfort, magnéziumot, cinket és jódot is tartalmaz.

Sok receptben megtaláljuk a joghurtot. Reggelire fogyaszthatjuk gyümölccsel, lekvárral, gabonapelyhekkel. Délben főzelékek és raguk sűrítéséhez használjuk, de finom mártásokhoz, gomba, paradicsom, avokádó ízesítéséhez is. Sütemények, torták, fagylaltok készítésénél előszeretettel használják a szakácsok.

Hogy lehet joghurtot házilag készíteni? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből! 

 

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!