Kézműves Csokoládé Műhely Ispánkon

/ 2018.04.17., kedd 16:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Az Őrség Magyarország különösen vonzó, jellegzetes tájegysége, számos ételkülönlegességgel. Csak néhány ezek közül: kapros rántott leves, hajdinamálé, őrségi gánica, répás béles, vasi pecsenye, dödölle – hogy a tökmagolajról el ne feledkezzünk valahogy! De hogy a csokoládé nem tartozott közéjük, az biztos – eddig legalábbis.

Hogy kerül a csizma az asztalra, vagyis ez az „elit” édesség ebbe az alapvetően egyszerű világba, ahol a vidék asszonyainak többet kellett dolgozniuk a föld megművelhetőségéért, mint amennyit a konyhában foglalatoskodtak?

Erős György ízrestaurátor – ahogy magát nevezi – hozzászokott az efféle kíváncsiskodásokhoz, s mindig türelmesen elmeséli, hogy Ákos fiuk miatt, aki autista, kerestek valami nyugodt, úgymond ingerszegény helyet, s így jutottak el a „nyüzsgő” Sárvárról a békés Ispánkra. Egy őrségi kirándulás során figyeltek fel a névtáblára, s már az is megtetszett nekik, de még inkább maga a kis zsákfalu, ahol első látogatásukkor egy teremtett lélekkel sem találkoztak.

Alig három évvel később már épült is a házuk a nyugati szeren, Mezei Sándor építész barátjuk tervei alapján. No de hogy lesz ebből csokoládé? Ebben is a véletlen játszott szerepet: egy szintén ingatlant kereső, fiatal házaspár nyomott a kezükbe – köszönetképpen, amiért a rájuk bízott kulccsal kinyitották és megmutatták a szomszédos eladó házacskát – egy tábla valódi kézműves csokoládét. Nagyon ízlett nekik – a csokoládé is, az ötlet is. Innen már csak egy (valójában sok-sok) lépést kellett megtenni a megvalósulásig – minderről Erős Györggyel beszélgetünk.

– Minden gyerek szereti a csokoládét, de miért szereti egy felnőtt, meglett férfi, mint ön?

– Van egy mondás, amit a franciáknak tulajdonítanak, mely szerint minden tíz emberből kilenc szereti a csokoládét, a tizedik pedig hazudik. A viccet félretéve: az őshonos indián kultúrában kultikus italnak számított a xocolatl, ahol a xoco keserűt, az atl pedig vizet jelentett.

A XVIII. században élt nagy svéd botanikus, Linné a Theobroma cacao nevet adja neki, ami görögül az „istenek italát” jelenti, nem minden ok nélkül. Úgy vélte, ez a név inkább tükrözi a maják hitét, mint a kakaófa elnevezés.

A csokoládé iránt soha nem maradt közömbös az európai ember sem. A társadalom minden szintjén buzgón fogyasztották ilyen vagy olyan formában. Az ember, egyszerűen megfogalmazva, azért szereti, mert finom, és a fogyasztása örömet okoz számunkra.

– Az eddigiek alapján bejött a számításuk?

– Igen. Mi a termékeinket az Őrségbe látogató turistáknak készítjük. Nem értékesítjük őket másutt, csakis itt, helyben, a műhelyben. Mondhatni: különleges kapcsolatom van a vevőimmel, amit ma már csak kevés helyen tapasztalhatnak meg. A hangsúly a személyességen van, nyugodt tempóban elbeszélgetünk, és ezt sokan értékelik a mai rohanó világban. Engem a vevőim védenek meg a szakmai „besavanyodástól”, mivel mindig azonnali visszajelzést kapok tőlük és ez engem minden tekintetben ösztönöz.

A teljes cikk Az Ízlelő Online oldalon olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.