valasz.hu/gasztronomia/a-gasztroangyal-117116

http://valasz.hu/gasztronomia/a-gasztroangyal-117116

Lángoló Dunakanyar

A GaBko Chili története

/ 2017.09.26., kedd 10:11 / Hírforrás: Válasz.hu

Egymás mellett utaztunk a vonaton, többször, egymás után. Elsőre csak egy olyan férfinak tűnt, akinek a vállai mellett az enyém már annyira nem fér el a MÁV által szűkösen mért helyen. El kellett viselnem ennyi kényelmetlenséget, hogy megismerkedjünk – ha elsőre odébb megyek karcsúbb ingázót keresve, talán sosem ismerem meg az ország talán leghíresebb chilitermesztőjét.

Nagy Gábor, vagyis Gabko, ahogy mindenki ismeri. Nem csak a Dunakanyarban legendás a paprikája, már felfigyeltek rá külföldön és a határon innen is – naná, a tavalyi világbajnoki címéről még azok is olvashattak idehaza, akik sosem ettek jobbat vagy erősebbet az elszomorító Erős Pistánál.

Erősek, de nem egyformák

"Chili és chili között nagy különbségek vannak ízben és erőben egyaránt. A jelenleg elérhető legerősebbeket termesztem, a Carolina Reapert, a Trinidad Scorpion Morugát és a Naga Jolokiát. Több színváltozatom is nő, sárga, piros és csoki. Ezek mellett jalapenóm is van”

– meséli, miközben a kavicsos ösvényen caplatunk fel a délre nyitott domboldalon. A Duna felől jövő szél a legjobbkor támad fel, a kánikula és az emelkedő ugyanúgy megizzasztja az embert, mint a kapszaicin, a paprika csípős hatóanyaga. Árnyékban 35 fok, a növények fölé hajolva már érezni a chili jellegzetes illatát – benne van a levegőben a lángok ígérete.

"Sokáig a Habanérót tartották a legerősebbnek, majd Ázsiából több, addig ismeretlen trónbitorló került elő. A Jolokiát például az új-mexikói egyetem kutatója, dr. Paul Bosland találta meg Indiában, ahonnan 2001-ben hazavitte a magokat. Ezt természetesen újabb és újabb keresztezések követték, megismertük a legendás Reapert, vagyis kaszást – a név a halálra utal, ami nem véletlen, hisz erősségben jelenleg is csúcstartó a chilik között. Néha felbukkan egy-egy újabb fajta, amiről azt állítják, hogy erősebb; legutóbb az angoloknál láttunk ilyet, amit sokan – médiatúlzással – halálosnak harangoztak be, de talán az is csak felhajtás volt. Hiszen hónapok teltek el, és a hiteles mérési jegyzőkönyv a kapszaicin mennyiségét jelző Scolville-skálával sehol sincs.”

A termesztők keresztezéssel, szelekcióval dolgoznak, hogy a fajtastabilitást megtartsák.

„A magokat a legtöbb profi külföldről szerzi be, de már idehaza is találni megbízható beszerzési forrást – mondja Gabko. – Nagyban nem éri meg saját magokkal dolgozni, túl kockázatos, hiszen összeporzódhatnak, vagy éppen egy vírusos növény miatt egy egész év kieshet. Persze az importban is megvan a kockázat, de kisebb. Mostanra az árak sem olyan vészesek, 60–100 forintra jön ki egy mag – régebben akár 400-at is elkértek érte, de ahogy változnak a piaci igények, egyre több forrás van, és beálltak az árak az egészségesebb szintre.”

Miért próbáljuk ki?

Idehaza máig sokan úgy közelítenek a chilihez, hogy minek, pont eléggé csípnek a magyar fajták is, ha levágunk egy darabot. Ezekhez képest a modern chilifajták akár százszoros kapszaicin mennyiséget is tartalmaznak.

„Tudod, ez tényleg másképpen csíp. Nem a nyelvet vagy a szájüreget marja, hanem bentről támad, oda adja le a tüzet.”

Gabko mondata után azonnal megszólal fejemben a legendás Social Free Face-nóta, a Belülről éget – dallamtapadással a fejemben megyek utána felfelé a zöldellő sorok között. Még az érési időben vagyunk, de már látszik, lesz mit szüretelni idén, nem leszünk híján a szósznak.

„Azt kell megérteni, hogy ez nem zöldség, hanem fűszer. Másként használjuk, más dózisokkal – az a jó ezekben a chilifajtákban, hogy nemcsak erőt, hanem aromát és illatot is adnak az ételnek, éppen ezért nehéz és felesleges összehasonlítani a hagyományos hazai csípős rokonokkal. Az első találkozás úgyis mindenkinek maradandó – nevet Gábor...”

A kistermelővel készített interjú Az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.