valasz.hu/gasztronomia/borosz-120315

http://valasz.hu/gasztronomia/borosz-120315

Légli, Légli és harmadszorra is Légli

A hármas meseszám ezúttal se okozott csalódást.

/ 2018.03.21., szerda 14:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Mi lehet kellemesebb időtöltés egy szeles, esős munkaszüneti napon, mint derűs társaságban jókat enni és jó borokat inni? A három Légli testvér is e mellett tette le voksát, mert március közepén egyesült erővel szélesre tárták kapuikat, hogy beengedjék a tavaszt, és bort, válogatott falatokat és kultúrát varázsoljanak a Dél-Balatonra látogatóknak. Három Légli, három hangulat, három helyszín.

Hol van már az az idő, amikor a Balaton csak a nyárra tartozott! Az igazán hűségesek év közben is lelkesen követik a parton szerveződő programokat, amikből szerencsére nincs hiány. Számukra biztos nem újdonság a három Légli fivér összefogása, akik az őszi Márton napi tematika után másodjára jelentkeztek egy balatonboglári birtokaik közötti egymáshoz irányított túra - programmal, a márciusi hosszú hétvégére időzítve. A hármas meseszám ezúttal se okozott csalódást.

A Légli név a boros közönség számára ismert terep, és bár

Ottó és Géza is a családi mesterséget vitték tovább, Attila inkább a fazekasságot választotta.

Kerámiái számos étterem és háztartás díszére válnak. Az avatatlanok és a már jártasak számára egyaránt érdekes élmény egymás után felkeresni a három helyszínt és testvért.

A rendezvény elnevezése ugyanis rendkívül találó, ugyanis a testvérek három rendkívül különböző karakter, ennek megfelelően teljesen különböző atmoszférákba csöppenünk. Híres borász dinasztiához méltón  a bor mindhárom programban fontos szerepet játszik. Talán éppen ezért, még az örökös sofőr problémára is gondoltak, mert a helyszínek között ingyenes buszjáratot is biztosítottak, így az elkötelezett borkedvelők mentesülnek a vezetéstől. Így, vagy úgy, mindenképp ajánlott végigjárni mindhármat.

Szívélyes

Légli Attila -  Légli Major (Szőlőskislak)
Légli Fazekasház és Csűr, Szőlőskislak, Epres utca 7.
Bohém, vidám falusi hangulat a szőlőskislaki Majorban. A középső testvér a borász szakma helyett a kerámiák mestere lett, a márciusi rendezvény ünnepi menüje is Légli kerámiákban készült és került a vendégek elé. Attila a böjti időszakot tiszteletben tartva halas menüvel készült mind a pénteki, mind a szombati napra.

Tiszta, mégis tartalmas

pontyhalászlé gyufatésztával, friss, ízletes kemencében sült mustáros kárász házi kenyérrel, és takedli baracklekvárral.

A nagy főzés helyszíne a csűr, ahol a búbos kemence és a bogrács körül már reggel óta sürgölődtek a boglári halászléfőző versenyről ismerős alkalmi szakácsok.

A betoppanó vendég a csapat tagjának érezhette magát, akkor is, ha csak nagy, közös asztalnál ülő szemlélődő szerep jutott neki. Annál is inkább, mert Attila rendkívül jó házigazda, szívből jövő kedvességgel és természetességgel fogad mindenkit. Az anekdotákkal fűszerezett kemence és kerámia bemutató, a koccintás és a jó ebéd mellé még a nóta is szólt a Karádi Trió jóvoltából. A Kerámia Manufaktúra, a vendégház és a csűr egész évben nyitva áll, a dél-balatoni kalandozások során érdemes felkeresni.

Légli Gézáról és Légli Ottóról a Magyar Konyha Online oldalán olvashat!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.