Légli, Légli és harmadszorra is Légli

A hármas meseszám ezúttal se okozott csalódást.

/ 2018.03.21., szerda 14:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Mi lehet kellemesebb időtöltés egy szeles, esős munkaszüneti napon, mint derűs társaságban jókat enni és jó borokat inni? A három Légli testvér is e mellett tette le voksát, mert március közepén egyesült erővel szélesre tárták kapuikat, hogy beengedjék a tavaszt, és bort, válogatott falatokat és kultúrát varázsoljanak a Dél-Balatonra látogatóknak. Három Légli, három hangulat, három helyszín.

Hol van már az az idő, amikor a Balaton csak a nyárra tartozott! Az igazán hűségesek év közben is lelkesen követik a parton szerveződő programokat, amikből szerencsére nincs hiány. Számukra biztos nem újdonság a három Légli fivér összefogása, akik az őszi Márton napi tematika után másodjára jelentkeztek egy balatonboglári birtokaik közötti egymáshoz irányított túra - programmal, a márciusi hosszú hétvégére időzítve. A hármas meseszám ezúttal se okozott csalódást.

A Légli név a boros közönség számára ismert terep, és bár

Ottó és Géza is a családi mesterséget vitték tovább, Attila inkább a fazekasságot választotta.

Kerámiái számos étterem és háztartás díszére válnak. Az avatatlanok és a már jártasak számára egyaránt érdekes élmény egymás után felkeresni a három helyszínt és testvért.

A rendezvény elnevezése ugyanis rendkívül találó, ugyanis a testvérek három rendkívül különböző karakter, ennek megfelelően teljesen különböző atmoszférákba csöppenünk. Híres borász dinasztiához méltón  a bor mindhárom programban fontos szerepet játszik. Talán éppen ezért, még az örökös sofőr problémára is gondoltak, mert a helyszínek között ingyenes buszjáratot is biztosítottak, így az elkötelezett borkedvelők mentesülnek a vezetéstől. Így, vagy úgy, mindenképp ajánlott végigjárni mindhármat.

Szívélyes

Légli Attila -  Légli Major (Szőlőskislak)
Légli Fazekasház és Csűr, Szőlőskislak, Epres utca 7.
Bohém, vidám falusi hangulat a szőlőskislaki Majorban. A középső testvér a borász szakma helyett a kerámiák mestere lett, a márciusi rendezvény ünnepi menüje is Légli kerámiákban készült és került a vendégek elé. Attila a böjti időszakot tiszteletben tartva halas menüvel készült mind a pénteki, mind a szombati napra.

Tiszta, mégis tartalmas

pontyhalászlé gyufatésztával, friss, ízletes kemencében sült mustáros kárász házi kenyérrel, és takedli baracklekvárral.

A nagy főzés helyszíne a csűr, ahol a búbos kemence és a bogrács körül már reggel óta sürgölődtek a boglári halászléfőző versenyről ismerős alkalmi szakácsok.

A betoppanó vendég a csapat tagjának érezhette magát, akkor is, ha csak nagy, közös asztalnál ülő szemlélődő szerep jutott neki. Annál is inkább, mert Attila rendkívül jó házigazda, szívből jövő kedvességgel és természetességgel fogad mindenkit. Az anekdotákkal fűszerezett kemence és kerámia bemutató, a koccintás és a jó ebéd mellé még a nóta is szólt a Karádi Trió jóvoltából. A Kerámia Manufaktúra, a vendégház és a csűr egész évben nyitva áll, a dél-balatoni kalandozások során érdemes felkeresni.

Légli Gézáról és Légli Ottóról a Magyar Konyha Online oldalán olvashat!

 

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.