Lejárt termékekkel a pazarlás ellen

/ 2018.02.14., szerda 13:26 / Hírforrás: Válasz.hu

A fogyasztói társadalom és a pazarlás kéz a kézben jár, az eltékozlott élelmiszerek aránya pedig aggasztóan növekszik világszerte. Sokan gondolják úgy, hogy a lejárt, de még fogyasztható termékek nem a kukába valók; egy áruházlánc például alig 40 forintért kínálja az ilyen árukat.

Az elpocsékolt élelmiszerek többsége a szemétben végzi, pedig

a túlvásárlás – vagy kereskedelmi oldalról nézve a túlkínálat – miatt kidobott termékek jó része még fogyasztható.

A jelenség világméretű, és sokan, sokszor kongatták meg már a vészharangot. Eljutottunk oda, hogy manapság a fejlett világ országaiban egyre többen a lehetséges megoldásokon törik a fejüket. Ez alól a britek sem kivételek: mi is beszámoltunk már olyan kezdeményezésről, amelyek a pazarlás visszaszorítását és a szemléletváltást célozták.

Az Egyesült Királyságban az elpazarolt élelmiszerek mennyisége már riasztó méreteket ölt: egy tavalyi felmérés szerint 2015-ben a brit háztartások 13 milliárd fontnak megfelelő terméket dobtak a kukába, amelyeknek nagy része még nyugodtan fogyasztható lett volna.

Csomagolásmentes üzlet, újraelosztás és kereskedelmi akciók – ezekkel a sarokkövekkel jellemezhető a brit stratégia, amelybe a nagy élelmiszerláncok is beszálltak: 2016-an a Sainsburys például egymillió fontot költött „Waste less, Save more” (Pazarolj kevesebbet, takaríts meg többet!) kampányára.

A Morrisons and Waitrose is akciót hirdetett, amelyben a kissé ütődött, korábban kidobásra ítélt, de még nyugodtan fogyasztható zöldség- és gyümölcsféléket kínálták csökkentett áron, ám az ő próbálkozásuk felemásra sikerült. Legutóbb pedig a Co-op lánc lépett: üzleteikben elkezdték árulni a lejárt termékeket.

A három hónapig tartó tesztidőszak alatt a környezettudatos fogyasztók számára megnyílt a lehetőség, hogy a szavatossági időt túllépett szárított és konzerv termékeket mindössze 10 pennyért (nagyjából 35 forintért) megvásárolhassák. Csokik, teák, tészták, ropogtatnivalók, rizs – mindezek az élelmiszerek elérhetők a kereskedelmi hálózat „Don’t be a Binner, have it for dinner” (Ne dobd ki, inkább főzz belőle vacsorát!) kampányában. A BBC úgy tudja, hogy ezzel hozzávetőleg 50 ezer termék (nagyjából 2 millió tonna) kerüli majd el szeméttárolókat.

„Vásárlóink lehengerlő többsége fogadta kedvezően az akciót, amely során jelentős kedvezménnyel fogyaszthatják kedvenc termékeiket” – nyilatkozta Roger Grosvenor, a cég egyik vezetője.

„A tesztidőszak elkezdődött, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett árú cikkek néhány órán belül mind elfogytak; a vásárlók értik, hogy ezek az ételek biztonsággal fogyaszthatók.”

A napokban újabb vállalkozás indult hasonló célokkal: hatalmas, csaknem 1000 négyzetméteres raktáráruházat nyitottak Plymouth-ban, ahol szintén szavatossági időn túli, vagy ahhoz közeli árukat kínálnak eladásra akár 70%-os árkedvezménnyel, adta hírül a Mirror. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy jelenleg a kekszek, a tészták és a diétás kóla a legkelendőbb. A Rogers Wholesale Food alapítója, Mark King elmondta, hogy értékesítés előtt minden árut tesztelnek, valóban fogyaszthatóak-e.

Szakértők hangsúlyozzák: a szavatossági dátum nem azt jelenti, hogy a jelzett időpont után néhány nappal a termék fogyasztása már nem biztonságos, sokkal inkább azt, hogy a minősége (például az íze vagy a textúrája) már nem teljesen olyan, mint a gyártás pillanatában, írja a GoodHousekeeping.

És nálunk?

Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.