Lejárt termékekkel a pazarlás ellen

/ 2018.02.14., szerda 13:26 / Hírforrás: Válasz.hu

A fogyasztói társadalom és a pazarlás kéz a kézben jár, az eltékozlott élelmiszerek aránya pedig aggasztóan növekszik világszerte. Sokan gondolják úgy, hogy a lejárt, de még fogyasztható termékek nem a kukába valók; egy áruházlánc például alig 40 forintért kínálja az ilyen árukat.

Az elpocsékolt élelmiszerek többsége a szemétben végzi, pedig

a túlvásárlás – vagy kereskedelmi oldalról nézve a túlkínálat – miatt kidobott termékek jó része még fogyasztható.

A jelenség világméretű, és sokan, sokszor kongatták meg már a vészharangot. Eljutottunk oda, hogy manapság a fejlett világ országaiban egyre többen a lehetséges megoldásokon törik a fejüket. Ez alól a britek sem kivételek: mi is beszámoltunk már olyan kezdeményezésről, amelyek a pazarlás visszaszorítását és a szemléletváltást célozták.

Az Egyesült Királyságban az elpazarolt élelmiszerek mennyisége már riasztó méreteket ölt: egy tavalyi felmérés szerint 2015-ben a brit háztartások 13 milliárd fontnak megfelelő terméket dobtak a kukába, amelyeknek nagy része még nyugodtan fogyasztható lett volna.

Csomagolásmentes üzlet, újraelosztás és kereskedelmi akciók – ezekkel a sarokkövekkel jellemezhető a brit stratégia, amelybe a nagy élelmiszerláncok is beszálltak: 2016-an a Sainsburys például egymillió fontot költött „Waste less, Save more” (Pazarolj kevesebbet, takaríts meg többet!) kampányára.

A Morrisons and Waitrose is akciót hirdetett, amelyben a kissé ütődött, korábban kidobásra ítélt, de még nyugodtan fogyasztható zöldség- és gyümölcsféléket kínálták csökkentett áron, ám az ő próbálkozásuk felemásra sikerült. Legutóbb pedig a Co-op lánc lépett: üzleteikben elkezdték árulni a lejárt termékeket.

A három hónapig tartó tesztidőszak alatt a környezettudatos fogyasztók számára megnyílt a lehetőség, hogy a szavatossági időt túllépett szárított és konzerv termékeket mindössze 10 pennyért (nagyjából 35 forintért) megvásárolhassák. Csokik, teák, tészták, ropogtatnivalók, rizs – mindezek az élelmiszerek elérhetők a kereskedelmi hálózat „Don’t be a Binner, have it for dinner” (Ne dobd ki, inkább főzz belőle vacsorát!) kampányában. A BBC úgy tudja, hogy ezzel hozzávetőleg 50 ezer termék (nagyjából 2 millió tonna) kerüli majd el szeméttárolókat.

„Vásárlóink lehengerlő többsége fogadta kedvezően az akciót, amely során jelentős kedvezménnyel fogyaszthatják kedvenc termékeiket” – nyilatkozta Roger Grosvenor, a cég egyik vezetője.

„A tesztidőszak elkezdődött, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett árú cikkek néhány órán belül mind elfogytak; a vásárlók értik, hogy ezek az ételek biztonsággal fogyaszthatók.”

A napokban újabb vállalkozás indult hasonló célokkal: hatalmas, csaknem 1000 négyzetméteres raktáráruházat nyitottak Plymouth-ban, ahol szintén szavatossági időn túli, vagy ahhoz közeli árukat kínálnak eladásra akár 70%-os árkedvezménnyel, adta hírül a Mirror. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy jelenleg a kekszek, a tészták és a diétás kóla a legkelendőbb. A Rogers Wholesale Food alapítója, Mark King elmondta, hogy értékesítés előtt minden árut tesztelnek, valóban fogyaszthatóak-e.

Szakértők hangsúlyozzák: a szavatossági dátum nem azt jelenti, hogy a jelzett időpont után néhány nappal a termék fogyasztása már nem biztonságos, sokkal inkább azt, hogy a minősége (például az íze vagy a textúrája) már nem teljesen olyan, mint a gyártás pillanatában, írja a GoodHousekeeping.

És nálunk?

Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.