Lejárt termékekkel a pazarlás ellen

/ 2018.02.14., szerda 13:26 / Hírforrás: Válasz.hu

A fogyasztói társadalom és a pazarlás kéz a kézben jár, az eltékozlott élelmiszerek aránya pedig aggasztóan növekszik világszerte. Sokan gondolják úgy, hogy a lejárt, de még fogyasztható termékek nem a kukába valók; egy áruházlánc például alig 40 forintért kínálja az ilyen árukat.

Az elpocsékolt élelmiszerek többsége a szemétben végzi, pedig

a túlvásárlás – vagy kereskedelmi oldalról nézve a túlkínálat – miatt kidobott termékek jó része még fogyasztható.

A jelenség világméretű, és sokan, sokszor kongatták meg már a vészharangot. Eljutottunk oda, hogy manapság a fejlett világ országaiban egyre többen a lehetséges megoldásokon törik a fejüket. Ez alól a britek sem kivételek: mi is beszámoltunk már olyan kezdeményezésről, amelyek a pazarlás visszaszorítását és a szemléletváltást célozták.

Az Egyesült Királyságban az elpazarolt élelmiszerek mennyisége már riasztó méreteket ölt: egy tavalyi felmérés szerint 2015-ben a brit háztartások 13 milliárd fontnak megfelelő terméket dobtak a kukába, amelyeknek nagy része még nyugodtan fogyasztható lett volna.

Csomagolásmentes üzlet, újraelosztás és kereskedelmi akciók – ezekkel a sarokkövekkel jellemezhető a brit stratégia, amelybe a nagy élelmiszerláncok is beszálltak: 2016-an a Sainsburys például egymillió fontot költött „Waste less, Save more” (Pazarolj kevesebbet, takaríts meg többet!) kampányára.

A Morrisons and Waitrose is akciót hirdetett, amelyben a kissé ütődött, korábban kidobásra ítélt, de még nyugodtan fogyasztható zöldség- és gyümölcsféléket kínálták csökkentett áron, ám az ő próbálkozásuk felemásra sikerült. Legutóbb pedig a Co-op lánc lépett: üzleteikben elkezdték árulni a lejárt termékeket.

A három hónapig tartó tesztidőszak alatt a környezettudatos fogyasztók számára megnyílt a lehetőség, hogy a szavatossági időt túllépett szárított és konzerv termékeket mindössze 10 pennyért (nagyjából 35 forintért) megvásárolhassák. Csokik, teák, tészták, ropogtatnivalók, rizs – mindezek az élelmiszerek elérhetők a kereskedelmi hálózat „Don’t be a Binner, have it for dinner” (Ne dobd ki, inkább főzz belőle vacsorát!) kampányában. A BBC úgy tudja, hogy ezzel hozzávetőleg 50 ezer termék (nagyjából 2 millió tonna) kerüli majd el szeméttárolókat.

„Vásárlóink lehengerlő többsége fogadta kedvezően az akciót, amely során jelentős kedvezménnyel fogyaszthatják kedvenc termékeiket” – nyilatkozta Roger Grosvenor, a cég egyik vezetője.

„A tesztidőszak elkezdődött, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett árú cikkek néhány órán belül mind elfogytak; a vásárlók értik, hogy ezek az ételek biztonsággal fogyaszthatók.”

A napokban újabb vállalkozás indult hasonló célokkal: hatalmas, csaknem 1000 négyzetméteres raktáráruházat nyitottak Plymouth-ban, ahol szintén szavatossági időn túli, vagy ahhoz közeli árukat kínálnak eladásra akár 70%-os árkedvezménnyel, adta hírül a Mirror. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy jelenleg a kekszek, a tészták és a diétás kóla a legkelendőbb. A Rogers Wholesale Food alapítója, Mark King elmondta, hogy értékesítés előtt minden árut tesztelnek, valóban fogyaszthatóak-e.

Szakértők hangsúlyozzák: a szavatossági dátum nem azt jelenti, hogy a jelzett időpont után néhány nappal a termék fogyasztása már nem biztonságos, sokkal inkább azt, hogy a minősége (például az íze vagy a textúrája) már nem teljesen olyan, mint a gyártás pillanatában, írja a GoodHousekeeping.

És nálunk?

Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!