Litauszki Zsolt a Gundel élén

/ 2018.04.11., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Litauszki a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki évekig a Zsidai Group kreatív séfje volt, majd egy kétéves Costa Ricai állomás után mostantól az egyik legrégebbi, legnevesebb helyen, a Gundel Étteremben folytatja.

A Costa Ricán töltött idő után elsőre meglepően hangzik, hogy április 9-től Litauszki az egyik legendás budapesti étterem, a Gundel executive séfje. Nagy kihívásról és felelősségről mesélt az első napja után.

“Mióta hazajöttem a családommal, csináltam egy tanácsadócéget - sok helyre dolgoztunk be, de

a Gundel egy olyan kihívás, amiért nagyon szívesen visszatérek a mindennapi munkába. Az egész egy hatalmas, szerteágazó komplexum, ahol még szinte elveszek.

Nem csak maga a hely, hanem a csapat is hatalmas, 150 alkalmazott van, úgyhogy az első pár hét azzal fog telni, hogy kiismerjem, megtanuljam a helyet. Az egész miliőt a magamévá kell tennem, ez egy olyan intézmény, amit tisztelni kell, nem lehet az asztalra csapni, hogy egyik pillanatról a másikra valami teljesen újat adjunk.”

A Gundelben azért is nagy a felelőssége a mindenkori séfnek, mert nem egy múló divat könnyen felejthető étterme: 1894-ben nyitották meg először és

1910 óta van Gundel néven, amikor is francia szakácsokat vettek fel,

és Litauszki szerint a legelső naptól a hagyomány és az evolúció jellemzi. Illetve, az utóbbi néhány évben inkább a hagyomány, és sokan tartják, hogy nem csak a régi nívóból, hanem a minőségből is erősen vesztett.

“Sokan óvtak ettől a környezetemben, én is szembesültem vele, de szeretném bebizonyítani azt, hogy sokkal többet ér a hely annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Reméljük, hogy elindul az evolúció útján, mert ha jó érzékkel nyúlunk hozzá, meg lehet csinálni. Voltak séfek, akik durvábban nyúltak hozzá, de én szeretném, hogy sikeres legyen és újra meglegyen benne az egyensúly, amiről mindig is szólt a Gundel. Úgyhogy a jövőben saját magamat is fejlesztenem kell, hogy ezt el tudjuk érni.”

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.