valasz.hu/gasztronomia/borosz-120315

http://valasz.hu/gasztronomia/borosz-120315

Litauszki Zsolt a Gundel élén

/ 2018.04.11., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Litauszki a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki évekig a Zsidai Group kreatív séfje volt, majd egy kétéves Costa Ricai állomás után mostantól az egyik legrégebbi, legnevesebb helyen, a Gundel Étteremben folytatja.

A Costa Ricán töltött idő után elsőre meglepően hangzik, hogy április 9-től Litauszki az egyik legendás budapesti étterem, a Gundel executive séfje. Nagy kihívásról és felelősségről mesélt az első napja után.

“Mióta hazajöttem a családommal, csináltam egy tanácsadócéget - sok helyre dolgoztunk be, de

a Gundel egy olyan kihívás, amiért nagyon szívesen visszatérek a mindennapi munkába. Az egész egy hatalmas, szerteágazó komplexum, ahol még szinte elveszek.

Nem csak maga a hely, hanem a csapat is hatalmas, 150 alkalmazott van, úgyhogy az első pár hét azzal fog telni, hogy kiismerjem, megtanuljam a helyet. Az egész miliőt a magamévá kell tennem, ez egy olyan intézmény, amit tisztelni kell, nem lehet az asztalra csapni, hogy egyik pillanatról a másikra valami teljesen újat adjunk.”

A Gundelben azért is nagy a felelőssége a mindenkori séfnek, mert nem egy múló divat könnyen felejthető étterme: 1894-ben nyitották meg először és

1910 óta van Gundel néven, amikor is francia szakácsokat vettek fel,

és Litauszki szerint a legelső naptól a hagyomány és az evolúció jellemzi. Illetve, az utóbbi néhány évben inkább a hagyomány, és sokan tartják, hogy nem csak a régi nívóból, hanem a minőségből is erősen vesztett.

“Sokan óvtak ettől a környezetemben, én is szembesültem vele, de szeretném bebizonyítani azt, hogy sokkal többet ér a hely annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Reméljük, hogy elindul az evolúció útján, mert ha jó érzékkel nyúlunk hozzá, meg lehet csinálni. Voltak séfek, akik durvábban nyúltak hozzá, de én szeretném, hogy sikeres legyen és újra meglegyen benne az egyensúly, amiről mindig is szólt a Gundel. Úgyhogy a jövőben saját magamat is fejlesztenem kell, hogy ezt el tudjuk érni.”

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.