Litauszki Zsolt a Gundel élén

/ 2018.04.11., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Litauszki a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki évekig a Zsidai Group kreatív séfje volt, majd egy kétéves Costa Ricai állomás után mostantól az egyik legrégebbi, legnevesebb helyen, a Gundel Étteremben folytatja.

A Costa Ricán töltött idő után elsőre meglepően hangzik, hogy április 9-től Litauszki az egyik legendás budapesti étterem, a Gundel executive séfje. Nagy kihívásról és felelősségről mesélt az első napja után.

“Mióta hazajöttem a családommal, csináltam egy tanácsadócéget - sok helyre dolgoztunk be, de

a Gundel egy olyan kihívás, amiért nagyon szívesen visszatérek a mindennapi munkába. Az egész egy hatalmas, szerteágazó komplexum, ahol még szinte elveszek.

Nem csak maga a hely, hanem a csapat is hatalmas, 150 alkalmazott van, úgyhogy az első pár hét azzal fog telni, hogy kiismerjem, megtanuljam a helyet. Az egész miliőt a magamévá kell tennem, ez egy olyan intézmény, amit tisztelni kell, nem lehet az asztalra csapni, hogy egyik pillanatról a másikra valami teljesen újat adjunk.”

A Gundelben azért is nagy a felelőssége a mindenkori séfnek, mert nem egy múló divat könnyen felejthető étterme: 1894-ben nyitották meg először és

1910 óta van Gundel néven, amikor is francia szakácsokat vettek fel,

és Litauszki szerint a legelső naptól a hagyomány és az evolúció jellemzi. Illetve, az utóbbi néhány évben inkább a hagyomány, és sokan tartják, hogy nem csak a régi nívóból, hanem a minőségből is erősen vesztett.

“Sokan óvtak ettől a környezetemben, én is szembesültem vele, de szeretném bebizonyítani azt, hogy sokkal többet ér a hely annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Reméljük, hogy elindul az evolúció útján, mert ha jó érzékkel nyúlunk hozzá, meg lehet csinálni. Voltak séfek, akik durvábban nyúltak hozzá, de én szeretném, hogy sikeres legyen és újra meglegyen benne az egyensúly, amiről mindig is szólt a Gundel. Úgyhogy a jövőben saját magamat is fejlesztenem kell, hogy ezt el tudjuk érni.”

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.