Medvehagyma

/ 2017.03.29., szerda 16:53 /

És akkor elröpült fejem fölött a nikkelszamovár. Épp beléptem a konyhába, kezemben egy csokor medvehagymával (napok óta virágzik kertünkben a gyöngyvirággal és a kikericcsel együtt), amikor életem párja azt kérdezte: emlékszem, hogy négy éve egy székesfehérvári bokszedző belehalt a rántottába, mert a medvehagyma közé gyöngyvirág keveredett? Kiesett kezemből a serpenyő. Évek óta játszom a halállal, és még csak észre sem vettem.

Mi lesz most a tavaszi méregtelenítéssel? Hiszen úton-útfélen mást sem hallok, csak hogy a vadfokhagyma gyógyszer és varázsszer. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, serkenti az immunrendszert, baktériumölő és bélfertőtlenítő, a gyerekből is kiűzi a gilisztát. A tavaszi fáradtság már attól elröppen, ha hempergünk egy nagyot a medvehagymaszőnyegen. Svájcban még a teheneket is ezzel etetik, finomabb lesz a tejük. Szóval tisztelnünk kellene a medvehagymát, mint az aranyat, nem pedig rettegni tőle.

De ennek annyi. Mostantól ha medvehagymás körözöttet kenek a kenyérre, poroszhagymás túrós pogácsába harapok vagy boszorkányhagyma-levest rendelek az étteremben, a Halál settenkedik a hátam megett. Kiben bízhatnék? Higgyem el, hogy az asszony, aki a kígyó- vagy sási hagymát (mert így is nevezik) a buszmegállóban árulja, előtte bevizsgáltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban? Hogy a medvehagymás pesztót, amelyet fűszerolajban eltéve üvegben árulnak, ellenőrizték?

Nyilván nem véletlen, hogy ördöghagymának is nevezik, hiszen amikor a Sátán magára haragította az Úristent, és fejvesztve menekült a Paradicsomból, ahová a bal patájával lépett, ott fokhagyma termett. A jobb patája nyomán meg medvehagyma. Ami az ínyencek szerint feljavít minden ételt, amihez hozzáadjuk. Kivéve a jégkrémet.

Megoldás egyetlenegy kínálkozik. Szerződtetünk egy barna medvét. Hiszen a brumi álmában is megérzi az igazi medvehagyma illatát (németül Bärlauch, angolul Bear’s Garlic), ez ébreszti fel téli álmából, csalogatja ki a barlangból – a medve nem tévedhet. Az okos mackónak ez az első tápláléka, az új tavaszt illik tiszta bendővel kezdeni. Olyat meg soha nem olvastam egyetlen bulvárlapban sem, hogy a mackó véletlenül kikerics- vagy gyöngyviráglevelet sütött volna a rántottába.

Más kérdés, hogy ha a medve megállapította, melyik a hamisítatlan medvehagymalevél, hogyan tudjuk elkunyorálni tőle. Talán elcseréli egy bödön mézre. Vagy megtartja mindkettőt, és akkor újra ránk tör a tavaszi fáradtság, amely mostanában ősszel és nyáron is elővesz bennünket. Erre pedig a legjobb gyógyír – ahogy mostanában mindenütt szajkózzák – a medvehagymakúra. A bloggerek és a tévészakácsok annyit reklámozzák, hogy az ember lassan már elhiszi, nem is négy őselem létezik (tűz, víz, föld, levegő), hanem öt. Az ötödik a medvehagyma.

Nem marad más választásunk, hagymavadászatra indulunk Orfű környékére, a Fokhagymaszagú Völgybe, és gyűjteni kezdjük a zöld aranyat. Csak arra kell figyelnünk, hogy azt szedjük, ami bűzlik. Mint a pálpusztai. Ami nem bűzlik, az veszélyes. Nincs benne se alliin, se allicin. Aztán ha összegyűlt egy mázsa, akkor kezdődhet a cigányhagymakúra. Lényegtelen, hogy az amerikai Stanford Egyetem professzora, Christopher Gardner többször kimutatta, hogy a medvehagymakúra nincs hatással a koleszterinszintünkre. Mi csak tartsuk magunkat az előírásokhoz. Az orvostudor véleményének nincs jelentősége. Mire ráébredünk, hogy mégis van, addigra úgyis késő. Testünk addigra átitatódik a kéntartalmú allicinnel, és a vámpírok sikoltozva menekülnek előlünk. Sajnos családunk tagjai is.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Rockenbauer Zoltán nem bírálja Nyáry Krisztiánt, sőt…

Nem szűnik az érdeklődés Ady özvegye iránt: Rockenbauer Zoltán Csinszka, a halandó múzsa című könyvét alig várták a boltok, mert tudják, hogy mindet elkapkodják. A művészettörténész szerzővel világjáró édesapjáról is beszélgettünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.