valasz.hu/gasztronomia/ingyenes-szurkemarha-vigadalom-budapesten-125910

http://valasz.hu/gasztronomia/ingyenes-szurkemarha-vigadalom-budapesten-125910

Medvehagyma

/ 2017.03.29., szerda 16:53 /

És akkor elröpült fejem fölött a nikkelszamovár. Épp beléptem a konyhába, kezemben egy csokor medvehagymával (napok óta virágzik kertünkben a gyöngyvirággal és a kikericcsel együtt), amikor életem párja azt kérdezte: emlékszem, hogy négy éve egy székesfehérvári bokszedző belehalt a rántottába, mert a medvehagyma közé gyöngyvirág keveredett? Kiesett kezemből a serpenyő. Évek óta játszom a halállal, és még csak észre sem vettem.

Mi lesz most a tavaszi méregtelenítéssel? Hiszen úton-útfélen mást sem hallok, csak hogy a vadfokhagyma gyógyszer és varázsszer. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, serkenti az immunrendszert, baktériumölő és bélfertőtlenítő, a gyerekből is kiűzi a gilisztát. A tavaszi fáradtság már attól elröppen, ha hempergünk egy nagyot a medvehagymaszőnyegen. Svájcban még a teheneket is ezzel etetik, finomabb lesz a tejük. Szóval tisztelnünk kellene a medvehagymát, mint az aranyat, nem pedig rettegni tőle.

De ennek annyi. Mostantól ha medvehagymás körözöttet kenek a kenyérre, poroszhagymás túrós pogácsába harapok vagy boszorkányhagyma-levest rendelek az étteremben, a Halál settenkedik a hátam megett. Kiben bízhatnék? Higgyem el, hogy az asszony, aki a kígyó- vagy sási hagymát (mert így is nevezik) a buszmegállóban árulja, előtte bevizsgáltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban? Hogy a medvehagymás pesztót, amelyet fűszerolajban eltéve üvegben árulnak, ellenőrizték?

Nyilván nem véletlen, hogy ördöghagymának is nevezik, hiszen amikor a Sátán magára haragította az Úristent, és fejvesztve menekült a Paradicsomból, ahová a bal patájával lépett, ott fokhagyma termett. A jobb patája nyomán meg medvehagyma. Ami az ínyencek szerint feljavít minden ételt, amihez hozzáadjuk. Kivéve a jégkrémet.

Megoldás egyetlenegy kínálkozik. Szerződtetünk egy barna medvét. Hiszen a brumi álmában is megérzi az igazi medvehagyma illatát (németül Bärlauch, angolul Bear’s Garlic), ez ébreszti fel téli álmából, csalogatja ki a barlangból – a medve nem tévedhet. Az okos mackónak ez az első tápláléka, az új tavaszt illik tiszta bendővel kezdeni. Olyat meg soha nem olvastam egyetlen bulvárlapban sem, hogy a mackó véletlenül kikerics- vagy gyöngyviráglevelet sütött volna a rántottába.

Más kérdés, hogy ha a medve megállapította, melyik a hamisítatlan medvehagymalevél, hogyan tudjuk elkunyorálni tőle. Talán elcseréli egy bödön mézre. Vagy megtartja mindkettőt, és akkor újra ránk tör a tavaszi fáradtság, amely mostanában ősszel és nyáron is elővesz bennünket. Erre pedig a legjobb gyógyír – ahogy mostanában mindenütt szajkózzák – a medvehagymakúra. A bloggerek és a tévészakácsok annyit reklámozzák, hogy az ember lassan már elhiszi, nem is négy őselem létezik (tűz, víz, föld, levegő), hanem öt. Az ötödik a medvehagyma.

Nem marad más választásunk, hagymavadászatra indulunk Orfű környékére, a Fokhagymaszagú Völgybe, és gyűjteni kezdjük a zöld aranyat. Csak arra kell figyelnünk, hogy azt szedjük, ami bűzlik. Mint a pálpusztai. Ami nem bűzlik, az veszélyes. Nincs benne se alliin, se allicin. Aztán ha összegyűlt egy mázsa, akkor kezdődhet a cigányhagymakúra. Lényegtelen, hogy az amerikai Stanford Egyetem professzora, Christopher Gardner többször kimutatta, hogy a medvehagymakúra nincs hatással a koleszterinszintünkre. Mi csak tartsuk magunkat az előírásokhoz. Az orvostudor véleményének nincs jelentősége. Mire ráébredünk, hogy mégis van, addigra úgyis késő. Testünk addigra átitatódik a kéntartalmú allicinnel, és a vámpírok sikoltozva menekülnek előlünk. Sajnos családunk tagjai is.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.