Medvehagyma

/ 2017.03.29., szerda 16:53 /

És akkor elröpült fejem fölött a nikkelszamovár. Épp beléptem a konyhába, kezemben egy csokor medvehagymával (napok óta virágzik kertünkben a gyöngyvirággal és a kikericcsel együtt), amikor életem párja azt kérdezte: emlékszem, hogy négy éve egy székesfehérvári bokszedző belehalt a rántottába, mert a medvehagyma közé gyöngyvirág keveredett? Kiesett kezemből a serpenyő. Évek óta játszom a halállal, és még csak észre sem vettem.

Mi lesz most a tavaszi méregtelenítéssel? Hiszen úton-útfélen mást sem hallok, csak hogy a vadfokhagyma gyógyszer és varázsszer. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, serkenti az immunrendszert, baktériumölő és bélfertőtlenítő, a gyerekből is kiűzi a gilisztát. A tavaszi fáradtság már attól elröppen, ha hempergünk egy nagyot a medvehagymaszőnyegen. Svájcban még a teheneket is ezzel etetik, finomabb lesz a tejük. Szóval tisztelnünk kellene a medvehagymát, mint az aranyat, nem pedig rettegni tőle.

De ennek annyi. Mostantól ha medvehagymás körözöttet kenek a kenyérre, poroszhagymás túrós pogácsába harapok vagy boszorkányhagyma-levest rendelek az étteremben, a Halál settenkedik a hátam megett. Kiben bízhatnék? Higgyem el, hogy az asszony, aki a kígyó- vagy sási hagymát (mert így is nevezik) a buszmegállóban árulja, előtte bevizsgáltatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban? Hogy a medvehagymás pesztót, amelyet fűszerolajban eltéve üvegben árulnak, ellenőrizték?

Nyilván nem véletlen, hogy ördöghagymának is nevezik, hiszen amikor a Sátán magára haragította az Úristent, és fejvesztve menekült a Paradicsomból, ahová a bal patájával lépett, ott fokhagyma termett. A jobb patája nyomán meg medvehagyma. Ami az ínyencek szerint feljavít minden ételt, amihez hozzáadjuk. Kivéve a jégkrémet.

Megoldás egyetlenegy kínálkozik. Szerződtetünk egy barna medvét. Hiszen a brumi álmában is megérzi az igazi medvehagyma illatát (németül Bärlauch, angolul Bear’s Garlic), ez ébreszti fel téli álmából, csalogatja ki a barlangból – a medve nem tévedhet. Az okos mackónak ez az első tápláléka, az új tavaszt illik tiszta bendővel kezdeni. Olyat meg soha nem olvastam egyetlen bulvárlapban sem, hogy a mackó véletlenül kikerics- vagy gyöngyviráglevelet sütött volna a rántottába.

Más kérdés, hogy ha a medve megállapította, melyik a hamisítatlan medvehagymalevél, hogyan tudjuk elkunyorálni tőle. Talán elcseréli egy bödön mézre. Vagy megtartja mindkettőt, és akkor újra ránk tör a tavaszi fáradtság, amely mostanában ősszel és nyáron is elővesz bennünket. Erre pedig a legjobb gyógyír – ahogy mostanában mindenütt szajkózzák – a medvehagymakúra. A bloggerek és a tévészakácsok annyit reklámozzák, hogy az ember lassan már elhiszi, nem is négy őselem létezik (tűz, víz, föld, levegő), hanem öt. Az ötödik a medvehagyma.

Nem marad más választásunk, hagymavadászatra indulunk Orfű környékére, a Fokhagymaszagú Völgybe, és gyűjteni kezdjük a zöld aranyat. Csak arra kell figyelnünk, hogy azt szedjük, ami bűzlik. Mint a pálpusztai. Ami nem bűzlik, az veszélyes. Nincs benne se alliin, se allicin. Aztán ha összegyűlt egy mázsa, akkor kezdődhet a cigányhagymakúra. Lényegtelen, hogy az amerikai Stanford Egyetem professzora, Christopher Gardner többször kimutatta, hogy a medvehagymakúra nincs hatással a koleszterinszintünkre. Mi csak tartsuk magunkat az előírásokhoz. Az orvostudor véleményének nincs jelentősége. Mire ráébredünk, hogy mégis van, addigra úgyis késő. Testünk addigra átitatódik a kéntartalmú allicinnel, és a vámpírok sikoltozva menekülnek előlünk. Sajnos családunk tagjai is.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.