valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

http://valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

Melyik borfajta a legegészségesebb?

/ 2018.04.26., csütörtök 09:58 / Hírforrás: Válasz.hu

Az már régóta nem újdonság, hogy a mértékletes borfogyasztásnak vannak kedvező egészségügyi hatásai, de vajon van különbség az egyes borfajták között?

Túl szép, hogy igaz legyen – vannak, akik így vélekednek arról, hogy a borivás jótékonyan is hathat szervezetünkre. Erre azonban ma már a személyes tapasztalatokon túl számos tudományos kísérlet is bizonyítékul szolgál.

"Biztosan állíthatjuk, hogy a vörösbor fogyasztásának vannak egészségügyi, elsősorban a szív- és érrendszerre ható előnyei, ”

– fogalmaz Ginger Hultin dietetikus, az amerikai Táplálkozási és Élelmezési Akadémia szóvivője.

Hultin, aki munkája során a borok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, miközben sommelier-nek is tanul, leszögezi: a kulcsszó mindig a mértékletesség.

"Túlzásba vitt borfogyasztás esetén a negatívumok túlsúlyba kerülnek a lehetséges előnyökkel szemben. Többek között növekszik a rákos megbetegedések kockázata, gyengül az immunrendszer, és felborul az alvási ritmus.”

Ha elfogadjuk a tudományosan is igazolt nézetet, miszerint a mértékkel fogyasztott bor jót tesz nekünk, logikusan következik a következő kérdés: vajon vannak borok, amelyek egészségesebbek a többinél? Mit válasszunk? Merlot? Pinot noir? Vagy cabernet?

A válaszhoz először is azt érdemes meghatározni, mitől is „egészséges” pontosan a vörösbor.

A varázsszó: antioxidáns.

Létezik egy érdekes jelenség, az úgynevezett „francia paradoxon”, amelynek lényege, hogy a franciák, akik alapvetően rengeteg vörösbort isznak, míg étkezésük általában telített zsírokban gazdag, az egy főre jutó szívbetegségek számát tekintve világviszonylatban mégis alacsony számokkal rendelkeznek.

"Ennek persze számos oka lehet, de a tény a kutatókat arra ösztönözte, hogy megvizsgálják a rendszeres borfogyasztókat, és a bor egészségre gyakorolt, hosszú távú pozitív hatásait”

– ecseteli Hultin.

A legtöbb tanulmány közvetlen összefüggést talált a vörösborok antioxidáns-tartalma és az egészségügyi előnyök között. Az antioxidánsok alapvetően nem mások, mint szervezetünk apó testőrei, amelyek megóvják testünket a sejtkárosodástól. A vörösborok rengeteg ilyen pici „katonát” tartalmaznak – ezek egyike a flavonoid, amelynek a vörösbor csodás, mély, burgundi színét is köszönheti.

Antioxidánsok tehát minden vörösborban vannak, és mennyiségük akár – azonos típus esetén is – palackonként is változhat, mégis, vannak olyan fajták, amelyeket valamivel egészségesebbnek mondhatunk.

"Hagyományosan a pinot noir tartalmazza a legtöbb antioxidánst”

– fogalmaz a szakértő, majd hozzáteszi:

"minél újabb egy bor, annál magasabb az antioxidáns-tartalma.”

Ez utóbbi – legalábbis az egészségünk szempontjából – nem feltétlenül jó hír, ha évtizedek óta őrizgetünk egy nemesebb palackot.

Hogyan találjunk rá a legegészségesebbre? megtudhatják a Magyar Konyha Online oldalán megtalálható cikkből!

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.