Melyik borfajta a legegészségesebb?

/ 2018.04.26., csütörtök 09:58 / Hírforrás: Válasz.hu

Az már régóta nem újdonság, hogy a mértékletes borfogyasztásnak vannak kedvező egészségügyi hatásai, de vajon van különbség az egyes borfajták között?

Túl szép, hogy igaz legyen – vannak, akik így vélekednek arról, hogy a borivás jótékonyan is hathat szervezetünkre. Erre azonban ma már a személyes tapasztalatokon túl számos tudományos kísérlet is bizonyítékul szolgál.

"Biztosan állíthatjuk, hogy a vörösbor fogyasztásának vannak egészségügyi, elsősorban a szív- és érrendszerre ható előnyei, ”

– fogalmaz Ginger Hultin dietetikus, az amerikai Táplálkozási és Élelmezési Akadémia szóvivője.

Hultin, aki munkája során a borok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, miközben sommelier-nek is tanul, leszögezi: a kulcsszó mindig a mértékletesség.

"Túlzásba vitt borfogyasztás esetén a negatívumok túlsúlyba kerülnek a lehetséges előnyökkel szemben. Többek között növekszik a rákos megbetegedések kockázata, gyengül az immunrendszer, és felborul az alvási ritmus.”

Ha elfogadjuk a tudományosan is igazolt nézetet, miszerint a mértékkel fogyasztott bor jót tesz nekünk, logikusan következik a következő kérdés: vajon vannak borok, amelyek egészségesebbek a többinél? Mit válasszunk? Merlot? Pinot noir? Vagy cabernet?

A válaszhoz először is azt érdemes meghatározni, mitől is „egészséges” pontosan a vörösbor.

A varázsszó: antioxidáns.

Létezik egy érdekes jelenség, az úgynevezett „francia paradoxon”, amelynek lényege, hogy a franciák, akik alapvetően rengeteg vörösbort isznak, míg étkezésük általában telített zsírokban gazdag, az egy főre jutó szívbetegségek számát tekintve világviszonylatban mégis alacsony számokkal rendelkeznek.

"Ennek persze számos oka lehet, de a tény a kutatókat arra ösztönözte, hogy megvizsgálják a rendszeres borfogyasztókat, és a bor egészségre gyakorolt, hosszú távú pozitív hatásait”

– ecseteli Hultin.

A legtöbb tanulmány közvetlen összefüggést talált a vörösborok antioxidáns-tartalma és az egészségügyi előnyök között. Az antioxidánsok alapvetően nem mások, mint szervezetünk apó testőrei, amelyek megóvják testünket a sejtkárosodástól. A vörösborok rengeteg ilyen pici „katonát” tartalmaznak – ezek egyike a flavonoid, amelynek a vörösbor csodás, mély, burgundi színét is köszönheti.

Antioxidánsok tehát minden vörösborban vannak, és mennyiségük akár – azonos típus esetén is – palackonként is változhat, mégis, vannak olyan fajták, amelyeket valamivel egészségesebbnek mondhatunk.

"Hagyományosan a pinot noir tartalmazza a legtöbb antioxidánst”

– fogalmaz a szakértő, majd hozzáteszi:

"minél újabb egy bor, annál magasabb az antioxidáns-tartalma.”

Ez utóbbi – legalábbis az egészségünk szempontjából – nem feltétlenül jó hír, ha évtizedek óta őrizgetünk egy nemesebb palackot.

Hogyan találjunk rá a legegészségesebbre? megtudhatják a Magyar Konyha Online oldalán megtalálható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.