Melyik borfajta a legegészségesebb?
Az már régóta nem újdonság, hogy a mértékletes borfogyasztásnak vannak kedvező egészségügyi hatásai, de vajon van különbség az egyes borfajták között?
Túl szép, hogy igaz legyen – vannak, akik így vélekednek arról, hogy a borivás jótékonyan is hathat szervezetünkre. Erre azonban ma már a személyes tapasztalatokon túl számos tudományos kísérlet is bizonyítékul szolgál.
"Biztosan állíthatjuk, hogy a vörösbor fogyasztásának vannak egészségügyi, elsősorban a szív- és érrendszerre ható előnyei, ”
– fogalmaz Ginger Hultin dietetikus, az amerikai Táplálkozási és Élelmezési Akadémia szóvivője.
Hultin, aki munkája során a borok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, miközben sommelier-nek is tanul, leszögezi: a kulcsszó mindig a mértékletesség.
"Túlzásba vitt borfogyasztás esetén a negatívumok túlsúlyba kerülnek a lehetséges előnyökkel szemben. Többek között növekszik a rákos megbetegedések kockázata, gyengül az immunrendszer, és felborul az alvási ritmus.”
Ha elfogadjuk a tudományosan is igazolt nézetet, miszerint a mértékkel fogyasztott bor jót tesz nekünk, logikusan következik a következő kérdés: vajon vannak borok, amelyek egészségesebbek a többinél? Mit válasszunk? Merlot? Pinot noir? Vagy cabernet?
A válaszhoz először is azt érdemes meghatározni, mitől is „egészséges” pontosan a vörösbor.
A varázsszó: antioxidáns.
Létezik egy érdekes jelenség, az úgynevezett „francia paradoxon”, amelynek lényege, hogy a franciák, akik alapvetően rengeteg vörösbort isznak, míg étkezésük általában telített zsírokban gazdag, az egy főre jutó szívbetegségek számát tekintve világviszonylatban mégis alacsony számokkal rendelkeznek.
"Ennek persze számos oka lehet, de a tény a kutatókat arra ösztönözte, hogy megvizsgálják a rendszeres borfogyasztókat, és a bor egészségre gyakorolt, hosszú távú pozitív hatásait”
– ecseteli Hultin.
A legtöbb tanulmány közvetlen összefüggést talált a vörösborok antioxidáns-tartalma és az egészségügyi előnyök között. Az antioxidánsok alapvetően nem mások, mint szervezetünk apó testőrei, amelyek megóvják testünket a sejtkárosodástól. A vörösborok rengeteg ilyen pici „katonát” tartalmaznak – ezek egyike a flavonoid, amelynek a vörösbor csodás, mély, burgundi színét is köszönheti.
Antioxidánsok tehát minden vörösborban vannak, és mennyiségük akár – azonos típus esetén is – palackonként is változhat, mégis, vannak olyan fajták, amelyeket valamivel egészségesebbnek mondhatunk.
"Hagyományosan a pinot noir tartalmazza a legtöbb antioxidánst”
– fogalmaz a szakértő, majd hozzáteszi:
"minél újabb egy bor, annál magasabb az antioxidáns-tartalma.”
Ez utóbbi – legalábbis az egészségünk szempontjából – nem feltétlenül jó hír, ha évtizedek óta őrizgetünk egy nemesebb palackot.
Hogyan találjunk rá a legegészségesebbre? megtudhatják a Magyar Konyha Online oldalán megtalálható cikkből!