Nem volt meglepetés: Széll Tamás nyert

/ 2016.02.19., péntek 14:30 /

Tulajdonképpen a papírforma érvényesült a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjén, ugyanis a versenyt Széll Tamás, az Onyx étterem séfje nyerte, s így ő képviseli hazánkat a május 10-11-i európai kontinensdöntőn. Széllnek van már gyakorlata, miután 2013-ban a 10. helyen végzett Lyonban, a világdöntőn. A Magyar Konyha beszámolója a csütörtöki hazai döntőről itt olvasható, Széll Tamással pedig többször is interjúztunk már: a beszélgetések itt és itt olvashatók.

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett: Széll Tamás (segédjével, Szabó Kevinnel), Pohner Ádám (Olimpia Étterem), Győrffy Árpád (Kollázs), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67 Étterem és Bistro) séf és commis-ja (segédje) felett aratott győzelmet. A szakmai zsűri a döntősök által meghívott, egy-egy, őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt. A magyarországi döntősök az európai döntő (magyar) alapanyagaival dolgozhattak: a halételhez dunai kecsegével és kaviárjával, a hústálhoz pedig gímszarvasborjúcombbal és -gerinccel.

„Nagyon szép munkát végeztünk, elégedett vagyok vele. A tapasztalataimat kihasználva sokkal koncentráltabban tudtam felkészülni és hatékonyabban dolgozni” – mondta teljesítményéről az MTI-nek Széll Tamás, hozzátéve: „Kőkemény munka kezdődik most, de csapatban dolgozunk. Az ötletelés után állunk neki az edzéseknek, a versenykörülmények és a versenyidő gyakorlásának. Szerintem hatékonyan tudunk felkészülni, ráadásul az európai döntő itt lesz Budapesten: sokan állnak majd mögöttem.”

Májusban Budapesten Széll Tamás mellett további 19 ország képviselője verseng majd a Bocuse d’Or Europe 2016-os címért, 2017-ben, a lyoni világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz részt. A Bocuse d’Or történetében ez lesz az első alkalom, hogy a kontinensdöntő mindkét versenyételének fő összetevője a vendéglátó nemzet konyhájának alapanyagai közül kerül ki, ráadásul a versenyhez kapcsolódó eseményeken kizárólag magyar borokat szolgálnak fel.

 

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ezért nem fogad el állami pénzt a magyar magánszínház alapítója

A magyar színházi élet megkerülhetetlen szereplője lett az idén tízéves Orlai Produkciós Iroda. Ahogy a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, Orlai Tibor a színházi világ csapkodó villámai között megy előre, s az általános panaszkodás közepette még a pénzt is előteremti.

Itt a választási csodafegyver: Orbán-ellenes népfront jön?

A teljes ellenzéki összefogást előkészítő trükk vagy partizánakció Gulyás Márton választásireform-mozgalma? A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy a kampány nagy vitája lehet a rendszer igazságossága, amely a francia voksolás után váratlanul aktuális lett.