valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

http://valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

Ördöghagyma

/ 2018.04.25., szerda 16:31 /

Ravasz dolog ez a hagymákkal. Mert amit az ősi egyiptomiak a sírkamrákba öntöttek, hogy illata feltámassza a holtakat, az a vöröshagyma volt (allium cepa).

Ez szolgált fizetőeszközül, ez szerepel Hammurapi törvényoszlopán, és ezt a növényt vitte magával Észak-Amerikába Kolumbusz Kristóf. Az a hagyma azonban, amit a Kheopsz-piramis építői 4500 éve a lepényhez kaptak, s aminek elmaradása miatt sztrájkolni merészeltek, a póréhagyma volt (allium porrum). Ebből főzetett levest Néró, a római császár, akit a háta mögött hagymafalónak gúnyoltak, és ezt tűzték sisakjukra Szent Dávid kelta szerzetes hívei.

Wales címerében szerepelt is évszázadokig a póréhagyma, sőt az egyfontos pénzérme hátoldalát is ez díszítette – mindaddig, amíg le nem cserélték nárciszra. Nyilván az illata miatt. Bár, mint tudjuk, a pénznek nincs szaga. Illetve bizonyos embereknek nincs szaglóérzékük. De ebbe ne bonyolódjunk bele. Inkább szögezzük le, hogy az ókor viagrája nem a vörös- vagy a póréhagyma volt, hanem a fokhagyma (allium sativum). Szerepel a sumér agyagtáblákon, említi az Ebers-féle orvosi papirusz, Hippokratész ezzel kezelte a fertőzött sebeket. Előfordul szinte minden ókori szerzőnél.

Ám medvehagymáról szó sem esik. Konyhai és gyógyászati hasznát nem ismerték fel időben, pedig számtalan régi néven előbújik: porosz-, boszorkány-, kígyó-, sási-, jurda-, sajamás-, sarima-, vadfokhagyma. Veszelszki Antal botanikus 1798-ban török fokhagymának becézi. Idegenkedik tőle 1775-ben Csapó József is: „Nem kell megengedni a pásztoroknak, hogy a juhokkal e füvet etessék – mondja füveskönyvében –, mivel a tejük fokhagyma szagú lészen tőle!” Egy ideig boszorkány-, illetve ördöghagymának is nevezték, hiszen közszájon forgott a legenda, miszerint amikor az ördög magára haragította az Úristent, és fejvesztve menekült a Paradicsomból, ahová a bal patájával lépett, ott termett a boszorkányhagyma. Rettegi is az illatát a Sátán, hívják akár Belzebubnak, akár a dzsinnek fejedelmének.

Ehhez képest – ilyenkor, tavasz második felében – hívők tömege lepi el Orfű környékét és a Fokhagymaszagú Völgyet. Valahogy elterjedt, hogy a medvehagyma minden bajunkra gyógyír: csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, erősíti az érfalak rugalmasságát, javítja az emésztést, megszünteti a gombás bőrfertőzéseket, kiűzi a gyerekből a gilisztát, gyógyítja a reumásokat, görvélykórosokat, kén- és magnéziumkirály, nem is beszélve a csontritkulást lassító mangántartalmáról, szóval életelixír; Matuzsálem is ezt fogyasztotta.

Amellett a brumi sem tévedhet: a barnamedvét a medvehagyma illata ébreszti téli álmából, és a barlangból kiimbolyogva ezt falja két pofára. Úgyhogy öntudatos háziasszonyok körözöttbe, vajba keverik, pogácsába sütik, főznek medvehagymalevest, elteszik pesztónak, de vannak, akiket annyira megbabonáz a delejes illat, hogy csak hemperegnek a medvehagymapázsiton, mint egy pálpusztaiágyon (a cigányhagyma elűzi a derék- és térdfájást is), aztán lekaszálnak egy halomra valót, és – ha nincs benne tavaszi gyöngyvirág, se őszi kikerics – kezdődhet a tinktúrás tavaszi tisztítókúra.

Lényegtelen, hogy az amerikai Stanford Egyetem professzora, Christopher Gardner többször kimutatta: a medvehagymakúra nincs hatással a koleszterinszintünkre, mi csak tartsuk magunkat a javallatokhoz, az orvostudor véleményének nincs jelentősége; mire ráébredünk, hogy mégis van, addigra úgyis késő. Testünk addigra átitatódik a kéntartalmú allicinnel, és a vámpírok sikoltozva menekülnek előlünk. Sajnos családunk tagjai is. De ez addigra másodlagos; addigra felismerjük, hogy nem négy őselem létezik (tűz, víz, föld, levegő), hanem öt. Az ötödik a medvehagyma. Az meg mi vagyunk.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.