Őzláb rókával, szegfűvel és trombitával

/ 2017.10.04., szerda 10:42 / Hírforrás: Válasz.hu

Az erdei gombák nemcsak a meleget, de az esőt is szeretik, ezért nyáron csak ritkán találkozni velük. A langyos őszi időben előbújnak a föld alól – érdemes az erdőkben-mezőkön körülnézni, akad-e valami a konyhára.

Mi fán terem a gomba? Bár zöldségesek árulják, nem növények. Nem fotoszintetizálnak, a növekedésükhöz szükséges anyagokat készen veszik magukhoz. Élő vagy elpusztult élőlényekből táplálkoznak, esetleg együttműködnek velük: sok gomba a fák gyökerére telepedve ásványi anyagokat gyűjt a fa számára, cserébe a fa szerves szénvegyületeiből építkezik.

A gombák telepeket alkotnak – a kalapos gombáknál is a föld alatti szövevényes hálózat a lényeg, a felszínre törő kalap csak szaporodásukat segíti, messzire röpítve a spórákat a szél segítségével.

A gomba ősidők óta táplálékunkul szolgál, már az ókori görögöknél Euripidész és Hippokratész is ír a gombamérgezésekről. A rómaiak kedvelték a boletit, azaz a csiperkeféléket, melyek elkészítéséhez külön edényt, boletart használtak.

Császárgalóca, tinórufélék, pöfeteg és kucsmagomba szintén kerülhetett az edényeikbe. Apicius IV. századi – a világon elsőnek tekintett – szakácskönyve több gombareceptet ismertet. Claudius császárral is egy tál boleti végzett, amelybe felesége, Agrippina mérgező gombát kevertetett, így nyitván utat fia, Néró trónra lépése előtt.

A kínai büfékből ismerős fafüle első leírása Hsziang Liutól, Kr. e. 300–200 közöttről származik. Japán első gombaevése Csuaj császár nevéhez fűződik, akit 199-ben Kjusu szigetének lakói kínáltak meg shiitakegombával.

A nomád magyaroknak a ló hátáról nem tűntek fel az erdő aljának kincsei, gomba szavunk szláv eredetű, a honfoglalás után került nyelvünkbe.

Nincsen rózsa tövis nélkül

A gomba történelmét a véletlen vagy szándékos mérgezések is végigkísérik. A világon ismert több ezer gombafajta közül csak 32 képes halálos mérgezésre, és a legtöbb áldozat ezen belül is a gyilkos galócához és rokonaihoz köthető. Egy 4-5 dekagrammos példány is megölhet egy embert. VII. Kelemen pápa és III. Károly magyar király (és német-római császár) halálát is galócamérgezéssel magyarázzák. Utóbbi esetében, Voltaire szavaival élve:

„egy tál gomba megváltoztatta Európa jövőjét”

- trónjáért háború tört ki, a nyolc évig tartó osztrák örökösödési háború után került lánya, Mária Terézia a trónra.

Vannak feltételesen fogyasztható fajták is. A hőre lebomló méreganyagokat tartalmazók (piruló galóca, gyűrűs tuskógomba) csak alaposan megfőzve-megsütve válnak ehetővé. A jóízű gyapjas tintagomba megakadályozza az etilalkohol lebontását, ezért alkoholt (a megelőző és a következő 24 órában) nem szabad mellé fogyasztani.

A furcsán viselkedő emberekre mondják, bolondgombát evett. Bolondgombák tényleg vannak: az idegrendszerre hatnak, bódultságot, hallucinációt okoznak. Legismertebb a piros alapon fehér pettyes kalapú légyölő galóca.

Kalapbőre a legyeket valóban elpusztítja (régen papírra kenve erre használták), az emberre „csak” kábítószerhez hasonló hatása van. Ázsiában részegítő hatása miatt fogyasztották, főleg ünnepeken. A mexikói indiánok jövendőmondáshoz, a vallási szertartásokon vagy gyógyszerként a mai napig használnak hallucinogén gombákat.

Ősszel, mielőtt gombászni mennének feltétlenül olvassák el Salamon Csaba írását őzlábról, rókáról, szegfűről és társairól! Mindent megtudhat a gombák történetéről, jótékony hatásairól Az Ízlelő Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.