Pálcikás fagylaltok gyermeknapra

, / 2018.05.25., péntek 14:13 / Hírforrás: Válasz.hu

Nem mindegy, milyen pálcikás finomságot adunk a gyermek kezébe. Az ipari változatoknak magas a cukor-, zsír- és levegőtartalma, kevés benne a gyümölcs, sokszor csak aromát és színezőanyagot tartalmaznak. Ezért készítsünk inkább pálcikás fagylaltot otthon, minőségi alapanyagból.

A pálcikás fagylaltok (olaszul stecco, ami pálcikát jelent) könnyen elkészíthető, változatos alternatívái a fagylaltozókban kapható hideg édességeknek. A technológia lépéseinek betartása nagyon fontos, ha otthoni körülmények között szeretnénk pálcikás fagylaltot készíteni.

A hozzávalókat összekeverve egy folyékony halmazállapotú „alaplevet” kapunk, ebbe kell levegőt belevinni, és a lehetőségekhez képest minél jobban megkötni.

A levegő bevitelét többféle módon elérhetjük. Használhatunk nagy teljesítményű frappémixert, turmixot, termo-mixert, a legfontosabb a magas fordulatszám. A habosítás során nem számíthatunk konkrét habra (mint tojásfehérje vagy tejszín esetén), tehát a felhabosított alap is folyékony marad – de látható buborékok képződnek benne.

A bevitt levegőt ugyanakkor meg is kell tartani. Ebben vannak segítségünkre a különböző kötőanyagok (neutrók), melyek nélkülözhetetlenek az egynemű, stabil, jól emulgeált fagylaltok előállításához. Ezek az anyagok többek között jó vízmegkötő képességűek, leggyakrabban a guarmag- vagy a szentjánoskenyérmag-liszt az alapjuk.

Az elkészült alaplevet különböző, pálcikával már előre ellátott, szilikon- vagy műanyag formákba töltjük. Ezután a lehető leggyorsabban le kell fagyasztani, hogy minél kevesebb levegő szökjön el a termékből.

A teljes kifagyasztást követően a formákból kiszabadított pálcikás fagylaltokat tetszés szerint dekorálhatjuk:

csokoládéba márthatjuk, vagy különböző apró magokba forgathatjuk (őrölt mogyoró, pisztácia, apró gabonagolyók, aprított liofilizált gyümölcsök stb.). Amennyiben fehér csokoládéba mártjuk, lehetőségünk van megszínezni, így változatosabb, vidámabb steccókat kapunk.

Fontos, hogy a színezéshez ne víz-, hanem kakaóvajalapú ételfestéket válasszunk. Szépen mutatnak a két ízből-színből összerakott desszertek önmagukban, dekoráció nélkül is. Fogyasztását nem közvetlenül a fagyasztóból, hanem körülbelül –11, –12 °C-on javasoljuk.

A teljes cikk és a stecco receptek a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.