Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

/ 2017.12.20., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé tartozik. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Karácsonykor kicsit mindenki hisz a csodában, az egész emberiség, hiszen a nagy ünnepi kiárusításban még azokat is megérinti a csodavárás, akiknek a lel­ke már kiszáradt, akik nem hisznek semmiben, vagy csak kicsit hisznek, esetleg hiszi-a-piszi, akik legyin­tenek az olyan elavult fogalmak hallatán, mint barát­ság, gyengédség, megbocsátás. Még ők is megállnak egy pillanatra és felismerik, hogy csoda nélkül nem le­het élni. Illetve nem érdemes.

A borleves, a rántott ponty, a bejgli, az újévi malac és lencse nem ételsor, hanem egy gazdag szimbólum­rendszer kifejeződése. Összetartó erő. Ha lemondunk hagyományainkról, nem marad más, csak a mikrohul­lámú sütők csengetése.

Az ünnepek előtt szinte minden sarkon megjelennek az alkalmi halárusok, a piaci halasoknál hosszú sorok kígyóznak. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Vásárláskor célszerű odafigyelni a hal­szeletek kiválasztásánál, különösen, ha paprikásnak való, felkockázott harcsa­húst veszünk. A magyarországi édesví­zi halak közül azonban minden bizon­nyal harcsából lehet a legjobb rántott vagy hasonló, bundában sült halat ké­szíteni. Magyar Elek szerint „rántott hal­nak legalkalmasabb a nagyobb fajta, de még nem zsíros harcsa, melyből gyönyö­rű szeleteket lehet vágni”. A szálkamen­tes filéket könnyű kockákra vágni, a fe­szes harcsahús rövid párolás során nem esik szét, így nem véletlenül készítenek paprikást is belőle, amelyet túrós csuszá­val szoktak tálalni. Halászlészerű levest harcsafejből is készíthetünk. A kollagén­ben gazdag fej sűrű, cuppogós levest ad – mondhatni a harcsafejleves a halászle­vek körömpörköltje.

Szeretné feldobni az ünnepi halvacsorát? Van pár remek ötletünk! Tivadar György séf receptjei a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.