Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

/ 2017.12.20., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé tartozik. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Karácsonykor kicsit mindenki hisz a csodában, az egész emberiség, hiszen a nagy ünnepi kiárusításban még azokat is megérinti a csodavárás, akiknek a lel­ke már kiszáradt, akik nem hisznek semmiben, vagy csak kicsit hisznek, esetleg hiszi-a-piszi, akik legyin­tenek az olyan elavult fogalmak hallatán, mint barát­ság, gyengédség, megbocsátás. Még ők is megállnak egy pillanatra és felismerik, hogy csoda nélkül nem le­het élni. Illetve nem érdemes.

A borleves, a rántott ponty, a bejgli, az újévi malac és lencse nem ételsor, hanem egy gazdag szimbólum­rendszer kifejeződése. Összetartó erő. Ha lemondunk hagyományainkról, nem marad más, csak a mikrohul­lámú sütők csengetése.

Az ünnepek előtt szinte minden sarkon megjelennek az alkalmi halárusok, a piaci halasoknál hosszú sorok kígyóznak. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Vásárláskor célszerű odafigyelni a hal­szeletek kiválasztásánál, különösen, ha paprikásnak való, felkockázott harcsa­húst veszünk. A magyarországi édesví­zi halak közül azonban minden bizon­nyal harcsából lehet a legjobb rántott vagy hasonló, bundában sült halat ké­szíteni. Magyar Elek szerint „rántott hal­nak legalkalmasabb a nagyobb fajta, de még nem zsíros harcsa, melyből gyönyö­rű szeleteket lehet vágni”. A szálkamen­tes filéket könnyű kockákra vágni, a fe­szes harcsahús rövid párolás során nem esik szét, így nem véletlenül készítenek paprikást is belőle, amelyet túrós csuszá­val szoktak tálalni. Halászlészerű levest harcsafejből is készíthetünk. A kollagén­ben gazdag fej sűrű, cuppogós levest ad – mondhatni a harcsafejleves a halászle­vek körömpörköltje.

Szeretné feldobni az ünnepi halvacsorát? Van pár remek ötletünk! Tivadar György séf receptjei a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.