valasz.hu/gasztronomia/indul-a-gasztro-konvoj-122917

http://valasz.hu/gasztronomia/indul-a-gasztro-konvoj-122917

Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

/ 2017.12.20., szerda 11:14 / Hírforrás: Válasz.hu

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé tartozik. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Karácsonykor kicsit mindenki hisz a csodában, az egész emberiség, hiszen a nagy ünnepi kiárusításban még azokat is megérinti a csodavárás, akiknek a lel­ke már kiszáradt, akik nem hisznek semmiben, vagy csak kicsit hisznek, esetleg hiszi-a-piszi, akik legyin­tenek az olyan elavult fogalmak hallatán, mint barát­ság, gyengédség, megbocsátás. Még ők is megállnak egy pillanatra és felismerik, hogy csoda nélkül nem le­het élni. Illetve nem érdemes.

A borleves, a rántott ponty, a bejgli, az újévi malac és lencse nem ételsor, hanem egy gazdag szimbólum­rendszer kifejeződése. Összetartó erő. Ha lemondunk hagyományainkról, nem marad más, csak a mikrohul­lámú sütők csengetése.

Az ünnepek előtt szinte minden sarkon megjelennek az alkalmi halárusok, a piaci halasoknál hosszú sorok kígyóznak. A halászlé és a rántott hal leggyakoribb alapanyaga a ponty, de a szálkamentes, fehér húsú, rántásra alkalmasabb harcsa is népszerű.

Vásárláskor célszerű odafigyelni a hal­szeletek kiválasztásánál, különösen, ha paprikásnak való, felkockázott harcsa­húst veszünk. A magyarországi édesví­zi halak közül azonban minden bizon­nyal harcsából lehet a legjobb rántott vagy hasonló, bundában sült halat ké­szíteni. Magyar Elek szerint „rántott hal­nak legalkalmasabb a nagyobb fajta, de még nem zsíros harcsa, melyből gyönyö­rű szeleteket lehet vágni”. A szálkamen­tes filéket könnyű kockákra vágni, a fe­szes harcsahús rövid párolás során nem esik szét, így nem véletlenül készítenek paprikást is belőle, amelyet túrós csuszá­val szoktak tálalni. Halászlészerű levest harcsafejből is készíthetünk. A kollagén­ben gazdag fej sűrű, cuppogós levest ad – mondhatni a harcsafejleves a halászle­vek körömpörköltje.

Szeretné feldobni az ünnepi halvacsorát? Van pár remek ötletünk! Tivadar György séf receptjei a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?