Somlói galuska

/ 2016.02.24., szerda 16:22 /

Nem somlói és nem galuska. Hiába mondja a gasztronómiai lexikon, hogy a Somló hegyről kapta a nevét, és már a XVI. században ismerték. Mese habbal. Legenda az is, hogy az édességet Gollerits Károly, a Gundel étterem főpincére álmodta meg, és azért adta neki a „somlói habos galuska” nevet, mert felesége a borvidéken született. Ezt a történetet Gundel Károly két fia, Imre és Ferenc terjesztette el, amikor apjuk Kis magyar szakácskönyvébe beleírták a hatvanas évek receptjeit. Gundel Károly eredeti szakácskönyveiben semmiféle somlói galuska nem szerepel.

A sütemény valószínűleg a ligeti vendéglős halála (1956) után született, és az 1958-as brüsszeli világkiállításra készülő szakácsok találmánya. Éppen úgy, mint Papp Endre kreációi: a hortobágyi húsos palacsinta (ekkor még borjúpörkölttel töltve), a brassói aprópecsenye. A somlói készítője Szőcs József Béla cukrászmester lehetett, aki az államosításkor a Vörösmarty (ma újra Gerbeaud) cukrászdában volt tanonc, majd 1956-tól a Gundel étterem cukrászműhelyét vezette. Süteménye - újabb mendemondák szerint - a Rákóczi túrós mellett a brüsszeli magyar étterem slágerének számított, ám erre a korabeli pártsajtó lelkes beszámolóiban nincs bizonyíték. Miként ismeretlen az eredeti recept is. Nehéz elképzelni, hogy a komplikált süteményt a pavilon konyháján állították volna össze. A paprikás csirke egyszerűbb volt. Abból már első nap háromszor szedett Hruscsov elvtárs, a szovjet kommunista párt főtitkára.

Ami viszont biztos: az édesség a nevét a fóti Somlyó-hegyről kapta. Szőcs József ugyanis Kisalagon élt, a Somlyó lábánál. És a derék cukrász a 287 méteres dombocskát épp oly hatalmasnak látta, mint az Aosta-völgy lakói a Mont Blanc csúcsát. Itt is nyitott cukrászdát 1969-ben, ahol 1982-ig árulta főzött fagylaltjait és franciakrémesét.

Bár a Madách utca 67. szám alatti üzletet az idő rég elsodorta, a műhely ma is áll. A cukrász családja lakik itt. Lánya, Szőcs Éva azt mondja, a recept sosem volt titkos. Csak több változata létezett. A Somlyó nevet pedig Brüsszelben nem tudták helyesen leírni, ezért egyszerűsítették Somlóra. Apja nem járt Brüsszelben, a süteményt nem ő vitte ki, és a család birtokában nincs semmiféle külföldi okirat, amit munkájáért kapott volna. Azt viszont állítja, hogy Gollerits pincérnek semmi köze az édességhez.

Csak találgatni lehet azt is, milyen lehetett annak a somlóinak az íze, amit Brüsszelben a walesi trónörökösnek felszolgáltak. A háromféle (kakaós, diós, sima) piskótalap közé nyilván diókrém, vaníliamártás, rumos mazsola, narancsos-citromos szirup került, majd az édességet pihentették, és csak tálaláskor szaggatták ki az édes galuskákat (hiszen innen a neve), majd öntötték rá a főzött csokoládét, tették hozzá a frissen felvert tejszínt.

Az a somlói, amellyel ma legtöbbször találkozunk, a magyar gasztronómia legkifosztottabb desszertje. Nem sütemény, hanem cukrászipari hulladékhasznosítás. Többnyire ipari piskótalapból, vaníliás pudingporból, szottyosra ázott dejóból (pörkölt napraforgóbél, rumaroma) összetákolt, lebutított édesség, melyre „a Magyarország legkedveltebb édessége” szlogen megkoronázásaképp „borotvahabot” (azaz flakonos műtejszínt) fújnak.

Aki ilyet eszik, annak elmegy a gusztusa a magyar konyhától. Bár sokunknak már attól elment, amikor tavaly a milánói világkiállításon betértünk a magyar pavilon büféjébe. Itt a vendéget (az Utasellátó hagyományaihoz méltó) Bistro Hungaricum fogadta a következő menüsorral: „Assaggio Freddo, Goulash, Dolce: Somlói galuska”. Ennél még a hatvan évvel ezelőtti brüsszeli világkiállítás kínálata is ínycsiklandóbb volt. Igaz, akkor a kormánynak feleennyi gasztronómiai tanácsadó sem állt rendelkezésére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.