Sör készülhet az űrben

/ 2018.01.19., péntek 12:36 / Hírforrás: Válasz.hu

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.

Még március elején érkeztek az első hírek arról, hogy az Anheuser-Busch alelnöke, Ricardo Marques kijelentette: ők akarják az első űrsört gyártani.

Az akkor megmosolyogtató felvetést azonban tettek követték, és a Budweiser közös munkába fogott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) egy speciális, mikrogravitációs sörfőző berendezés megalkotására.

Az együttműködés egyik első lépéseként a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat december 4.-én – a légierő Cape Carneval-i bázisáról – startolt transzportjával többek között 3500 árpamag és más, a sörgyártáshoz alapvető hozzávalók érkeztek az ISS fedélzetére, tesztelési céllal.

A tervek szerint két fő kísérletet végeznek majd az űrben. Az elsőben 30 napon át azt fogják vizsgálni, hogy az árpa hogyan reagál a világűrben tapasztalható, a földitől meglehetősen eltérő életfeltételekre.

A második kísérletsorozat további két hete alatt pedig megkísérlik a csíráztatást; locsolni és tápoldatozni fogják a magokat, és azt vizsgálják, hogy a növény a földihez hasonló mértékben növekszik-e, vagy esetleg merőben más lesz a fejlődés üteme.

A kísérletek végeztével a magokat visszaszállítják majd a Földre, ahol további vizsgálatokat végeznek a növényeken – áll az Anheuser Busch közleményében. 

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.