Sör készülhet az űrben

/ 2018.01.19., péntek 12:36 / Hírforrás: Válasz.hu

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.

Még március elején érkeztek az első hírek arról, hogy az Anheuser-Busch alelnöke, Ricardo Marques kijelentette: ők akarják az első űrsört gyártani.

Az akkor megmosolyogtató felvetést azonban tettek követték, és a Budweiser közös munkába fogott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) egy speciális, mikrogravitációs sörfőző berendezés megalkotására.

Az együttműködés egyik első lépéseként a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat december 4.-én – a légierő Cape Carneval-i bázisáról – startolt transzportjával többek között 3500 árpamag és más, a sörgyártáshoz alapvető hozzávalók érkeztek az ISS fedélzetére, tesztelési céllal.

A tervek szerint két fő kísérletet végeznek majd az űrben. Az elsőben 30 napon át azt fogják vizsgálni, hogy az árpa hogyan reagál a világűrben tapasztalható, a földitől meglehetősen eltérő életfeltételekre.

A második kísérletsorozat további két hete alatt pedig megkísérlik a csíráztatást; locsolni és tápoldatozni fogják a magokat, és azt vizsgálják, hogy a növény a földihez hasonló mértékben növekszik-e, vagy esetleg merőben más lesz a fejlődés üteme.

A kísérletek végeztével a magokat visszaszállítják majd a Földre, ahol további vizsgálatokat végeznek a növényeken – áll az Anheuser Busch közleményében. 

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.