Sör készülhet az űrben

/ 2018.01.19., péntek 12:36 / Hírforrás: Válasz.hu

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.

Még március elején érkeztek az első hírek arról, hogy az Anheuser-Busch alelnöke, Ricardo Marques kijelentette: ők akarják az első űrsört gyártani.

Az akkor megmosolyogtató felvetést azonban tettek követték, és a Budweiser közös munkába fogott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) egy speciális, mikrogravitációs sörfőző berendezés megalkotására.

Az együttműködés egyik első lépéseként a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat december 4.-én – a légierő Cape Carneval-i bázisáról – startolt transzportjával többek között 3500 árpamag és más, a sörgyártáshoz alapvető hozzávalók érkeztek az ISS fedélzetére, tesztelési céllal.

A tervek szerint két fő kísérletet végeznek majd az űrben. Az elsőben 30 napon át azt fogják vizsgálni, hogy az árpa hogyan reagál a világűrben tapasztalható, a földitől meglehetősen eltérő életfeltételekre.

A második kísérletsorozat további két hete alatt pedig megkísérlik a csíráztatást; locsolni és tápoldatozni fogják a magokat, és azt vizsgálják, hogy a növény a földihez hasonló mértékben növekszik-e, vagy esetleg merőben más lesz a fejlődés üteme.

A kísérletek végeztével a magokat visszaszállítják majd a Földre, ahol további vizsgálatokat végeznek a növényeken – áll az Anheuser Busch közleményében. 

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.