Szeret jókat enni? Akkor ezt ki ne hagyja!

/ 2016.02.05., péntek 15:05 /
Szeret jókat enni? Akkor ezt ki ne hagyja!

Ugyan a Magyar Konyha legfrissebb (még kapható!) számából bárki megtudhatja, hogy milyen is a híres-neves Belvárosi Piac, érdemes személyesen is körülnézni a Hold utcában. Például most hétvégén, a Töltött Hold Gasztorvíkenden, ahol – hagyományteremtő céllal – mától háromnapos téli evőbuli várja az érdeklődőket.

Fotó: Sebestyén László

A gasztrohétvégén az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően helyi alapanyagokból főző éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek. A bemutatkozás, azaz a főzés és árusítás egy-egy közösségi standon zajlik, miközben a piac állandó üzletei és vendéglátóhelyei is nyitva tartanak: a Séf utcája, a MoszkvaTér, a Buja Disznók, a Panificio il Basilico, a Steamboo, a KOBE Sausages, a Vörös Homár, a Sparhelt és a többiek megszokott választékuk mellett meglepetésfogásokkal is készülnek, a vendégkonyhák és termelők pedig téli ízeket hoznak piaci stílusban. Itt lesz például a bázakerettyei Bonne Chance, a csopaki Márga bisztró, a debreceni Ikon étterem, a balatonfüredi Baricska csárda, a veszprémi Chianti, a vonyarcvashegyi Bock Balaton, a soproni Erhardt, a badacsonytomaji Kishableány és a békési Kira cigányétterem is.

Fotó: Sebestyén László

Piaci kosztot készít LázárChef, Csíki Sándor szakíró, és Bakcsy Árpád is megmutatja, nemcsak fényképezni, hanem főzni is tud. A vendégtermelők közt lesz a Chilion chilitermelő manufaktúra, a Vászolyi-sajtok, Buza Sándor a kolbászaival, tejtermékek, lekvárok, szarvasgomba és számos egyéb finomság. Igazi különlegességnek ígérkezik a Vörös Homár szervezésében zajló Osztriga Fesztivál, a Bull’s Eye Grill&Steak House pedig február 6-án, szombaton délután öttől chili kihívást hirdet az erős/csípős ízek kedvelőinek.

Fotó: Sebestyén László

Már a Hold utcai bejáratnál kávéval, kürtös kaláccsal és bográcsban főtt halászlével fogadják az érkezőket, bent pedig igazi piaci nyüzsgésre számíthatnak a látogatók. A vendégkonyhák standján kóstolni lehet például zalai totyogós palacsintát, tejfölös kerekrépalevest füstölt hússal, kacsanyakat kézzel vágott tésztával, vízikutya hotdogot harcsahurkával, mille-feuille flódnit, házi debrecenit, pontyhalászlét bográcsban, malacot kötözve, bodagot, citrusos tokhalat, keleméri birkapörköltet, cigánykáposztát, füstös csülkös pacalt, szarvaspörköltet dödöllével, kínai sóletet, marokkói kuszkuszt és megannyi mást. A termelőknél pedig kolbászok, szalámik, sajtok, joghurtok, mustárok, csokoládék, szarvasgomba, almaital, szörpök kaphatók, úgyhogy érdemes a bevásárlásra is felkészülni.

Ma már javában tart a buli egészen este tízig, szombaton és vasárnap pedig délelőtt 11-kor nyitnak.

Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Török–Mráz: Vigyázzon a baloldal, a Jobbik éppen tőlük vesz el szavazókat!

A Fidesz-tábor túl stabil, a Jobbik a baloldalon és a bizonytalanok között keres és talál új vadászterületeket – ért egyet Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor. A Heti Válasz állandó elemzőpárosa a Vona Gábor elleni karaktergyilkossági kísérlet értelmetlenségéről, Donald Trump és Orbán Viktor ideológiai partnerségéről és az elitellenes forradalmakról. Páros interjú a csütörtöki lapszámban!

Az osztrák elit nyert másfél évet – aztán jön a Szabadságpárt?

Brüsszel, Bécs és Berlin fellélegezhet, nem lesz jobboldali radikális elnöke Ausztriának. Az osztrák elitnek így van még jó másfél éve, hogy kitalálja, hogyan akadályozza meg a Szabadságpárt hatalomra kerülését. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, mi áll a nem várt különbségű győzelem mögött.

Miért ilyen rosszak a PISA-eredményeink?

Tovább hanyatlott a magyar oktatás színvonala – de a miértre nincsenek egyszerű válaszok. Az állam döntéseinek alig van hatása arra, mi történik a tantermek zárt ajtói mögött.