Szeret jókat enni? Akkor ezt ki ne hagyja!

/ 2016.02.05., péntek 15:05 /
Szeret jókat enni? Akkor ezt ki ne hagyja!

Ugyan a Magyar Konyha legfrissebb (még kapható!) számából bárki megtudhatja, hogy milyen is a híres-neves Belvárosi Piac, érdemes személyesen is körülnézni a Hold utcában. Például most hétvégén, a Töltött Hold Gasztorvíkenden, ahol – hagyományteremtő céllal – mától háromnapos téli evőbuli várja az érdeklődőket.

Fotó: Sebestyén László

A gasztrohétvégén az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően helyi alapanyagokból főző éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek. A bemutatkozás, azaz a főzés és árusítás egy-egy közösségi standon zajlik, miközben a piac állandó üzletei és vendéglátóhelyei is nyitva tartanak: a Séf utcája, a MoszkvaTér, a Buja Disznók, a Panificio il Basilico, a Steamboo, a KOBE Sausages, a Vörös Homár, a Sparhelt és a többiek megszokott választékuk mellett meglepetésfogásokkal is készülnek, a vendégkonyhák és termelők pedig téli ízeket hoznak piaci stílusban. Itt lesz például a bázakerettyei Bonne Chance, a csopaki Márga bisztró, a debreceni Ikon étterem, a balatonfüredi Baricska csárda, a veszprémi Chianti, a vonyarcvashegyi Bock Balaton, a soproni Erhardt, a badacsonytomaji Kishableány és a békési Kira cigányétterem is.

Fotó: Sebestyén László

Piaci kosztot készít LázárChef, Csíki Sándor szakíró, és Bakcsy Árpád is megmutatja, nemcsak fényképezni, hanem főzni is tud. A vendégtermelők közt lesz a Chilion chilitermelő manufaktúra, a Vászolyi-sajtok, Buza Sándor a kolbászaival, tejtermékek, lekvárok, szarvasgomba és számos egyéb finomság. Igazi különlegességnek ígérkezik a Vörös Homár szervezésében zajló Osztriga Fesztivál, a Bull’s Eye Grill&Steak House pedig február 6-án, szombaton délután öttől chili kihívást hirdet az erős/csípős ízek kedvelőinek.

Fotó: Sebestyén László

Már a Hold utcai bejáratnál kávéval, kürtös kaláccsal és bográcsban főtt halászlével fogadják az érkezőket, bent pedig igazi piaci nyüzsgésre számíthatnak a látogatók. A vendégkonyhák standján kóstolni lehet például zalai totyogós palacsintát, tejfölös kerekrépalevest füstölt hússal, kacsanyakat kézzel vágott tésztával, vízikutya hotdogot harcsahurkával, mille-feuille flódnit, házi debrecenit, pontyhalászlét bográcsban, malacot kötözve, bodagot, citrusos tokhalat, keleméri birkapörköltet, cigánykáposztát, füstös csülkös pacalt, szarvaspörköltet dödöllével, kínai sóletet, marokkói kuszkuszt és megannyi mást. A termelőknél pedig kolbászok, szalámik, sajtok, joghurtok, mustárok, csokoládék, szarvasgomba, almaital, szörpök kaphatók, úgyhogy érdemes a bevásárlásra is felkészülni.

Ma már javában tart a buli egészen este tízig, szombaton és vasárnap pedig délelőtt 11-kor nyitnak.

Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Végre valami jó a sok rossz hír között

Frederik Buyckx sorozata 227 ezer pályamű között lett győztes az idei Sony fotópályázaton. A zsűri elnöke díjazta, hogy a magas színvonalú munka végre nem borzalmakat mutat be.

Mácsai: „Egy művésznek kötelessége, hogy aggódjon az országáért!”

Nyilván nem véletlen, hogy a hazai közállapotokat dicsérő költemény a magyar irodalomban nemigen született, azokkal perlekedő annál több – mondja Mácsai Pál. Az Örkény Színház igazgatóját Jordán Tamásról és a politikai üzenetekről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Így jutnak át az illegális migránsok még mindig Magyarországra

A jogi határzár, vagyis a menedékkérők elzárása újabb csatához vezethet Brüsszellel. A szerb határon viszont az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a migránsok sorban állnak azért, hogy a szögesdrótos táborba kerülhessenek, és százból kettő menedékjogot kaphasson. Részletek a friss Heti Válaszban.

Mit adtak nekünk a brüsszeliek?

Sokkal rosszabbul élnénk, és a kormány is jóval kevesebb eredménnyel büszkélkedhetne az uniós támogatások nélkül. A felhasználás hatékonyságán azonban javítani kellene – a saját érdekünkben. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Közel tízezren akartak bepréselődni a Louvre kiállítására

Már az első nap közel tízezren akartak bepréselődni a Louvre Vermeer-kiállítására, ami minden korábbi látogatási rekordot megdöntött. De mi a holland mester vonzerejének titka, és milyen más tárlatokért állnak sorba az emberek Párizsban, akár fél napot is? Részletek a friss Heti Válaszban.