Szombaton lesz az év borgasztronómiai eseménye

/ 2018.02.20., kedd 13:53 /
Szombaton lesz az év borgasztronómiai eseménye

A 13. Magyar Borok Bálja közel 130 magyar borral, pazar menüvel, hazai borászokkal és sztárfellépőkkel várja vendégeit.

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe. A rendezvény célja, hogy a különleges hazai borokat egyedülálló környezetben mutassa be vendégeinek. A báli szezon meghatározó eseménye immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre, amely jól mutatja szerepét és jelentőségét a hazai prémium rendezvények palettáján.

A rendezvény középpontjában hagyományosan a különleges borvacsora áll, amelyet színes program, színvonalas produkciók, valamint a Gál Tibor Emlékdíj átadása kísérnek. A fogásokat az idei évben is három kiemelkedő étterem (Caviar & Bull, Brasserie & Atrium, Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) séfjei készítették el, magyar csúcsborokra hangolva. A vacsora borsora hagyományosan olyan bortípusokra épül, amelyek meghatározzák a hazai kínálatot: szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, bordeaux-i házasítás és tokaji aszú. Ezúttal öt borvidék - Dél-Balaton, Tokaj, Neszmély, Szekszárd, Villány - top tételei mutatkozhatnak be, hat pincészet egy-egy kiváló borán keresztül.

Az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest grandiózus báltermébe szervezett bálon a hazai üzleti, kulturális és diplomáciai élet szereplői mellett természetesen a magyar borászok is megjelennek. A hangulatról a bál háziasszonya, Ördög Nóra mellett neves fellépők – Tóth Vera, Tompos Kátya - színvonalas produkciói és az elmaradhatatlan élőzene gondoskodik. A vacsora után tánc, a sétáló térben pedig számos gasztronómiai kiállító várja a vendégeket. A kaszinóban értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a szerencsés kezű játékosok, a sétálótérhez tartozó nyitott teraszon pedig a szivarrajongók hódolhatnak szenvedélyüknek.

Exkluzív sétáló borkóstoló 130 magyar borral

A 13. Magyar Borok Bálja nemcsak egy elegáns báli esemény és gasztronómiai élmény, hanem a magyar borok legjavát felvonultató exkluzív sétáló kóstoló is. A kínálat gondosan válogatott tételeken keresztül mutatja be hazánk borvidékeinek, szőlőfajtáinak és borstílusainak sokszínűségét. A buborékok szerelmesei a habzó- és gyöngyözőboroktól kezdve a tradicionális eljárással készülő pezsgőkig legalább 20-féle tétellel találkozhatnak. A fehérborok választéka az illatos, könnyed stílust kedvelőket és hordós érlelésű, dűlőszelektált tételek rajongóit egyaránt kényezteti. A vörösborok között is igazi nagyágyúk várják a kóstolókat, és természetesen a tokaji aszú sem hiányozhat az impozáns borsorból. Magyarország, vezető borászatai és kisebb pincészetei egyaránt képviseltetik magukat a sorban, és számos ritka, izgalmas tétel is kóstolható lesz.

Egy tokaji és két szekszárdi fiatal borász van versenyben a Gál Tibor Emlékdíjért

A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány a Gál Tibor Emlékdíj átadása. A modern kori magyar bortörténetben kulcsszerepet betöltő, nemzetközi szinten is elismert borász személye inspirációként szolgál valamennyi ma dolgozó borász számára. 2014-ben ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve a díj megújult. A szervezők úgy gondolták, hogy a Magyar Borok Bálján átadásra kerülő díj akkor válik valóban értékteremtővé, ha általa a már országosan ismert borászok mellett új nevekkel találkozik a hazai borszerető közönség. Ezért az Év Bortermelője, valamint 2017-től a Borászok Borásza cím birtokosai ajánlanak a környezetükben dolgozó, eddig talán kevésbé ismert fiatal borászt ajánljanak a nagyközönség figyelmébe, akik szavazatukkal döntenek a jelöltekről.

Az idei évben Dúzsi Tamás Dávid (Szekszárd), ifj. Heimann Zoltán (Szekszárd) és Zsirai Kata (Tokaj) kapták a legtöbb szavazatot a 11 jelölt közül, így egyikük veheti majd át a bálon a 2018-as Gál Tibor Emlékdíjat , amely az elismerés mellett magas értékű szakmai csomagot is tartalmaz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.