Teflon és társai: mérgezőbb, mint hittük

/ 2018.07.18., szerda 09:55 / Hírforrás: Válasz.hu

Volt idő, amikor a PFAS-anyagok csodaszámba mentek; ódákat zengtek víz-, olaj- és folttaszító tulajdonságaikról – ma már viszont egészen más a helyzet.

A hetvenes évekre a DuPont és a 3M kifejlesztette a Teflont és a Schotchgardot, amelyek szép lassan beszivárogtak a mindennapokba: hamarosan a rágógumi csomagolópapírjától a kanapékon át a serpenyőkig és a szőnyegekig mindenbe belekerültek. A perfluor-alkilezett anyagok – vagy ahogyan szélesebb körben ismerik, a PFAS – a hadsereg számára maga volt az áldás; az anyagot speciális habokhoz használták, amelyek hatékonyan voltak képesek kioltani akár a legnagyobb üzemanyag-tüzeket is.

Egy ideje már ismert, hogy a PFAS egyes összetevői bizonyos koncentrátumban –

vízbe jutva, vagy ha a porát belélegzik, esetleg ha valaki olyan ételt fogyaszt, amelyben megtalálható – veszélyesek lehetnek.

Kimutatták, hogy felhalmozódik a kémiai üzemek dolgozóinak (vagy az üzemek közelében lakók) vérében, és egyes tanulmányok kapcsolatba hozták a rákkal és egyes születési rendellenességekkel is.

Szándékos az elbagatellizálás?

Most két új elemzés arra mutat rá világosan, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a Nemzetvédelmi Minisztérium (DOD) alábecsülte a kemikáliák veszélyességét, amelynek jóval többen vannak kitéve – hiszen a PFAS által okozott szennyezettség jóval nagyobb – mint azt valaha is hivatalosan elismerték, olvasható a CNBC oldalán. Sőt, a ProPublica szerint a veszély elbagatellizálása a kormány részéről nem is tűnik véletlennek.

Az EPA és a DOD víztesztjei csupán a különösen magas koncentrációban jelenlévő vegyi anyagokra figyelnek, állítja az egyik, teszteket végző vállalat alelnöke. A ProPublicának

több prominens tudós is megerősítette, hogy a Védelmi Minisztérium olyan vizsgálatokat választott, amelyek csupán néhány kemikália azonosítására voltak alkalmasak, ahelyett, hogy az ügynökségek tudósainak segítségével kifejlesztett, a vegyi anyagok többszörösét kimutatni képes, fejlettebb tesztekkel dolgoztattak volna.

Az első elemzés, amelyet az EPA egyik szerződéses partnerének PowerPoint prezentációja tartalmaz, azt mutatja, hogy az egyik vegyi anyag – történetesen az, amelyiket a PFAS esetében a legártalmasabbnak gondolnak – előfordulása az ivóvízben 24-szer gyakoribb annál, mint amiről az EPA beszámolt. Az adat alapján az Environmental Working Group nevű szervezet tudósai, akik a PFAS-szennyezettséget vizsgálják, úgy becsülik, hogy jelenleg nem kevesebb, mint 110 millió amerikai van kitéve a PFAS-kemikáliák kockázatának.

A második elemzésben a ProPublica azt vetette össze, hogyan ellenőrizte és mérte a PFAS-sel összefüggő szennyezettséget a hadsereg ahhoz képest, hogy mit találtak a fejlettebb tesztek. Arra jutottak, hogy a hadsereg olyan vizsgálatokra támaszkodott, amelyek nem képesek kimutatni minden PFAS összetevőt, sőt, az így kapott, eleve hiányos eredményeket sem osztották meg teljes egészében. Ezzel együtt a hadsereg saját, fejlettebb kutatóprogramjai sok esetben végeztek újratesztelést, és ezek jelentősen magasabb szennyezettséget mutattak ki annál, mint amit a Kongresszusnak jelentettek.

Még azelőtt, hogy a PFAS-ről szóló, aggasztó hírek napvilágra kerültek, az amerikai kormány elismerte, hogy gond van.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.