Thaiföld gyümölcsei

/ 2017.08.07., hétfő 11:09 / Hírforrás: Válasz.hu

A thai konyha hódít a világon. A csípős, citrusos ízek, a kókusztejjel készült levesek, a zöld- illetve piros currys fogások ma már Európában is ismertek. Annál kevesebbet tudunk a gyümölcsökről. Pedig a thaiföldi gyümölcsök íze nem is hasonlítható a mi almánk, barackunk, szilvánk ízéhez.

Chantaburi a gyümölcsök földje, a thaiföldi gyümölcsexport központja. Itt minden a duriánról, mangostánról, longkongról szól. A banán és az ananász, a legkisebb tétel a gyümölcskereskedelemben, az ismert gyümölcsök közül kókuszból terem itt a legtöbb. Az egzotikus gyümölcsök minden európai látogatót elcsábítanak. Az országúton megrakott duriános kocsik, útszéli árusok, a piacokon mangosteen és durián hegyek.

A legizgalmasabb gyümölcs kétségkívül a durián. A durian illata sokak szerint egy több napos büdös zoknihoz hasonlít és lehet benne igazság, mert a szállodákban tábla jelzi, hogy duriánt bevinni tilos. A legkisebb durian három kilót nyom, olyan szúrós, hogy csak kesztyűben lehet megfogni és ha végre baltával sikerült felbontani olyan illatot áraszt, hogy nem sok kedvünk van megkóstolni. Mégis az egyik legdrágább gyümölcs, a thai emberek kedvence.

Az egyik legfinomabb a mangosteen, másnéven mangkut, de bárhogyan is hívjuk a lédús fehér magnélküli finomsághoz hasonló gyümölccsel még nem találkoztunk. Felbontani nem egyszerű, középen körbevágjuk és kipattintjuk a fehér húsát.

A sárkánygyümölcs pedig a legszebb. Kívűl rózsaszín, belül fehér apró fekete magokkal. Viszont az íze olyan semleges, hogy jobb inkább gyönyörködni a természet csodájában.

A zalacca, másnéven kígyógyümölcs, a külsejérőlkapta a nevét, olyan mint a kígyó bőre. Belül lédús fehér húsa van, kicsit zsíros jellege.

A rambutant csokrokban árulják a piacon. Belseje és íze hasonlít a mangosteen gyümölcsre, kinézete pedig szintén egy sárkányra emlékeztet.

A thai pomelo nem hasonlítható a nálunk kapható gyümölcsökre. Lédús, édes, a citrusok királya.

Durian, mangosteen, lankong, rambutan. Már a nevek is sokat sejtetnek. De milyen egzotikus gyümölcsöt kóstolhatunk még Thaiföldön? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből! 

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.