valasz.hu/gasztronomia/igy-lesz-sorkocsma-a-patinas-szallodabol-117403

http://valasz.hu/gasztronomia/igy-lesz-sorkocsma-a-patinas-szallodabol-117403

Thaiföld gyümölcsei

/ 2017.08.07., hétfő 11:09 / Hírforrás: Válasz.hu

A thai konyha hódít a világon. A csípős, citrusos ízek, a kókusztejjel készült levesek, a zöld- illetve piros currys fogások ma már Európában is ismertek. Annál kevesebbet tudunk a gyümölcsökről. Pedig a thaiföldi gyümölcsök íze nem is hasonlítható a mi almánk, barackunk, szilvánk ízéhez.

Chantaburi a gyümölcsök földje, a thaiföldi gyümölcsexport központja. Itt minden a duriánról, mangostánról, longkongról szól. A banán és az ananász, a legkisebb tétel a gyümölcskereskedelemben, az ismert gyümölcsök közül kókuszból terem itt a legtöbb. Az egzotikus gyümölcsök minden európai látogatót elcsábítanak. Az országúton megrakott duriános kocsik, útszéli árusok, a piacokon mangosteen és durián hegyek.

A legizgalmasabb gyümölcs kétségkívül a durián. A durian illata sokak szerint egy több napos büdös zoknihoz hasonlít és lehet benne igazság, mert a szállodákban tábla jelzi, hogy duriánt bevinni tilos. A legkisebb durian három kilót nyom, olyan szúrós, hogy csak kesztyűben lehet megfogni és ha végre baltával sikerült felbontani olyan illatot áraszt, hogy nem sok kedvünk van megkóstolni. Mégis az egyik legdrágább gyümölcs, a thai emberek kedvence.

Az egyik legfinomabb a mangosteen, másnéven mangkut, de bárhogyan is hívjuk a lédús fehér magnélküli finomsághoz hasonló gyümölccsel még nem találkoztunk. Felbontani nem egyszerű, középen körbevágjuk és kipattintjuk a fehér húsát.

A sárkánygyümölcs pedig a legszebb. Kívűl rózsaszín, belül fehér apró fekete magokkal. Viszont az íze olyan semleges, hogy jobb inkább gyönyörködni a természet csodájában.

A zalacca, másnéven kígyógyümölcs, a külsejérőlkapta a nevét, olyan mint a kígyó bőre. Belül lédús fehér húsa van, kicsit zsíros jellege.

A rambutant csokrokban árulják a piacon. Belseje és íze hasonlít a mangosteen gyümölcsre, kinézete pedig szintén egy sárkányra emlékeztet.

A thai pomelo nem hasonlítható a nálunk kapható gyümölcsökre. Lédús, édes, a citrusok királya.

Durian, mangosteen, lankong, rambutan. Már a nevek is sokat sejtetnek. De milyen egzotikus gyümölcsöt kóstolhatunk még Thaiföldön? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből! 

 

 

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.