Thaiföld gyümölcsei

/ 2017.08.07., hétfő 11:09 / Hírforrás: Válasz.hu

A thai konyha hódít a világon. A csípős, citrusos ízek, a kókusztejjel készült levesek, a zöld- illetve piros currys fogások ma már Európában is ismertek. Annál kevesebbet tudunk a gyümölcsökről. Pedig a thaiföldi gyümölcsök íze nem is hasonlítható a mi almánk, barackunk, szilvánk ízéhez.

Chantaburi a gyümölcsök földje, a thaiföldi gyümölcsexport központja. Itt minden a duriánról, mangostánról, longkongról szól. A banán és az ananász, a legkisebb tétel a gyümölcskereskedelemben, az ismert gyümölcsök közül kókuszból terem itt a legtöbb. Az egzotikus gyümölcsök minden európai látogatót elcsábítanak. Az országúton megrakott duriános kocsik, útszéli árusok, a piacokon mangosteen és durián hegyek.

A legizgalmasabb gyümölcs kétségkívül a durián. A durian illata sokak szerint egy több napos büdös zoknihoz hasonlít és lehet benne igazság, mert a szállodákban tábla jelzi, hogy duriánt bevinni tilos. A legkisebb durian három kilót nyom, olyan szúrós, hogy csak kesztyűben lehet megfogni és ha végre baltával sikerült felbontani olyan illatot áraszt, hogy nem sok kedvünk van megkóstolni. Mégis az egyik legdrágább gyümölcs, a thai emberek kedvence.

Az egyik legfinomabb a mangosteen, másnéven mangkut, de bárhogyan is hívjuk a lédús fehér magnélküli finomsághoz hasonló gyümölccsel még nem találkoztunk. Felbontani nem egyszerű, középen körbevágjuk és kipattintjuk a fehér húsát.

A sárkánygyümölcs pedig a legszebb. Kívűl rózsaszín, belül fehér apró fekete magokkal. Viszont az íze olyan semleges, hogy jobb inkább gyönyörködni a természet csodájában.

A zalacca, másnéven kígyógyümölcs, a külsejérőlkapta a nevét, olyan mint a kígyó bőre. Belül lédús fehér húsa van, kicsit zsíros jellege.

A rambutant csokrokban árulják a piacon. Belseje és íze hasonlít a mangosteen gyümölcsre, kinézete pedig szintén egy sárkányra emlékeztet.

A thai pomelo nem hasonlítható a nálunk kapható gyümölcsökre. Lédús, édes, a citrusok királya.

Durian, mangosteen, lankong, rambutan. Már a nevek is sokat sejtetnek. De milyen egzotikus gyümölcsöt kóstolhatunk még Thaiföldön? Megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből! 

 

 

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.