Tiltólistás reggelik az asztalon?

/ 2018.04.11., szerda 13:22 / Hírforrás: Válasz.hu

Az általánosan elfogadott nézet szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, amely beindítja az anyagcserét, és biztosítja az üzemanyagot a dolgos délelőtti órákra. Nem mindegy azonban, hogy mit fogyasztunk ébredés után.

A választás nem is annyira egyszerű: az időhiány, a lustaság vagy a hibásan beidegződött szokások mind rossz irányba terelhetnek. Pedig bizony vannak ételek, amelyektől jobb, ha óvakodunk reggelente. Íme néhány tipikus példa:

Pirítós fehér kenyérből

A barna pékáruhoz képest a fehér kenyér kevésbé telít, hiszen kevesebb rostot tartalmaz. A rostdús táplálkozás kedvezően hat az emésztési folyamatokra is, illetve a „rossz koleszterin” szintjének csökkentését szintén segíti. (Fontos!

A barnás szín nem feltétlenül jelenti azt is, hogy a pékáru rostban gazdag.

Érdemes végigböngészni a címkét: az egészségünknek a teljes kiőrlésű, minél kevesebb hozzávalót tartalmazó kenyérfélék teszik a legjobbat. Kerüljük a különféle adalékokkal dúsított barna kenyérféléket, amelyek tápanyagtartalma inkább a fehér kenyerekéhez hasonló.)

Smoothie – és semmi más

dietetikus szerint smoothie-val indítani a napot felér egy cukorbombával. A leturmixolt gyümölcsök sejtfalából ilyenkor felszabadulnak a természetes cukrok és úgynevezett szabad cukrokká változnak, amelyek károsíthatják a fogakat, kedvezőtlenül hathatnak az energiaszintre és hosszú távon a testsúlyunkra sincsenek jó hatással – mindez még akkor is igaz, ha

a turmixba némi kellevelet vagy spenótot is aprítunk, hiszen a cukorszint változatlan marad.

Ha smoothie-t készítünk, törekedjünk a zöld levelesek arányának növelésére a gyümölcsdömping helyett. Mivel ezek a turmixok jellemzően fehérjében sem túl gazdagok, a táplálkozási szakértők azt javasolják, adjunk az italhoz növényi alapú, könnyen emészthető fehérjeport, így a reggeli jobban is telít majd.

Cukrozott reggelizőpelyhek

Egy egészséges reggeli szinten tartja a vércukorszintet, amely abban is segít, hogy napközben ne törjön ránk a nassolási vágy. A cukrozott reggelizőpelyhek emelik a vér glükóz szintjét, így ugyan átmenetileg felpörgetnek, azonban fogyasztásuk után rövid idővel még levertebbnek és lomhábbnak érezzük majd magunkat, mint reggeli előtt. A cukrosságon kívül van még egy gond ezekkel a reggeli nassokkal:

nagyon könnyű belőlük többet enni, mint amennyire szükségünk lenne.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.