Tiltólistás reggelik az asztalon?

/ 2018.04.11., szerda 13:22 / Hírforrás: Válasz.hu

Az általánosan elfogadott nézet szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, amely beindítja az anyagcserét, és biztosítja az üzemanyagot a dolgos délelőtti órákra. Nem mindegy azonban, hogy mit fogyasztunk ébredés után.

A választás nem is annyira egyszerű: az időhiány, a lustaság vagy a hibásan beidegződött szokások mind rossz irányba terelhetnek. Pedig bizony vannak ételek, amelyektől jobb, ha óvakodunk reggelente. Íme néhány tipikus példa:

Pirítós fehér kenyérből

A barna pékáruhoz képest a fehér kenyér kevésbé telít, hiszen kevesebb rostot tartalmaz. A rostdús táplálkozás kedvezően hat az emésztési folyamatokra is, illetve a „rossz koleszterin” szintjének csökkentését szintén segíti. (Fontos!

A barnás szín nem feltétlenül jelenti azt is, hogy a pékáru rostban gazdag.

Érdemes végigböngészni a címkét: az egészségünknek a teljes kiőrlésű, minél kevesebb hozzávalót tartalmazó kenyérfélék teszik a legjobbat. Kerüljük a különféle adalékokkal dúsított barna kenyérféléket, amelyek tápanyagtartalma inkább a fehér kenyerekéhez hasonló.)

Smoothie – és semmi más

dietetikus szerint smoothie-val indítani a napot felér egy cukorbombával. A leturmixolt gyümölcsök sejtfalából ilyenkor felszabadulnak a természetes cukrok és úgynevezett szabad cukrokká változnak, amelyek károsíthatják a fogakat, kedvezőtlenül hathatnak az energiaszintre és hosszú távon a testsúlyunkra sincsenek jó hatással – mindez még akkor is igaz, ha

a turmixba némi kellevelet vagy spenótot is aprítunk, hiszen a cukorszint változatlan marad.

Ha smoothie-t készítünk, törekedjünk a zöld levelesek arányának növelésére a gyümölcsdömping helyett. Mivel ezek a turmixok jellemzően fehérjében sem túl gazdagok, a táplálkozási szakértők azt javasolják, adjunk az italhoz növényi alapú, könnyen emészthető fehérjeport, így a reggeli jobban is telít majd.

Cukrozott reggelizőpelyhek

Egy egészséges reggeli szinten tartja a vércukorszintet, amely abban is segít, hogy napközben ne törjön ránk a nassolási vágy. A cukrozott reggelizőpelyhek emelik a vér glükóz szintjét, így ugyan átmenetileg felpörgetnek, azonban fogyasztásuk után rövid idővel még levertebbnek és lomhábbnak érezzük majd magunkat, mint reggeli előtt. A cukrosságon kívül van még egy gond ezekkel a reggeli nassokkal:

nagyon könnyű belőlük többet enni, mint amennyire szükségünk lenne.

A teljes cikk a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.