valasz.hu/gasztronomia/pal-istvan-szalonna-es-csaladja-116204

http://valasz.hu/gasztronomia/pal-istvan-szalonna-es-csaladja-116204

TOP 10 Art & food

/ 2017.09.07., csütörtök 12:46 / Hírforrás: Válasz.hu

Változatos színterek, eltérő ambíciókkal működő konyhák, az összes TOP 10-es kategóriánk közül minden bizonnyal a legszínesebb közönséggel. Nem volt könnyű mindkét elvárásnak megfelelő párokat találnunk, úgy látszik, ahol a művészet megterem, ott a gyomor kevésbé fontos, illetve fordítva. Budapest sokkal élettelibb, pezsgőbb és még jobban szerethető város lehetne, ha a művészet és kultúra mélyebben beivódna hétköznapi életünkbe. Következzen tíz olyan hely, ahol egyszerre szolgálnak szellemi és fizikai táplálékkal.

Voltak helyek, amelyek időközben megszűntek, a Vígszínház melletti 42 Gastro és Art bezárásáért például kár. Egy belvárosi éttermet is felkerestünk, amelynek nevében szerepel a „kortárs” szó, arra gondolva, hogy ott kortárs művészetre bukkanunk. Csak egy használaton kívüli koncerttermet találtunk. A tulajdonos elmondta, hogy éveken át próbálkozott kulturális események szervezésével, ám rádöbbent, hogy együtt nem megy, választania kell a (rom)kocsma vagy az étterem között, a kultúra ma nem kurrens árucikk. Ami lehangoló tapasztalat.

Budapest sokkal élettelibb, pezsgőbb és még jobban szerethető város lehetne, ha a művészet és kultúra mélyebben beivódna hétköznapi életünkbe, talán olyanformán, mint Párizsban, ahol a festmény és a croque monsieur remekül megfér egymás társaságában.

Következzen mégis néhány olyan hely, ahol egyszerre szolgálnak szellemi és fizikai táplálékkal.

Hadik Kávéház

XI., Bartók Béla út 36.
Tel.: +36 (1) 279-0290
Nyitva tartás: H–V 12–01 (konyha 12–23)
www.hadik.eu

Karinthy és Kosztolányi egykori törzshelye. A trendi hangulatú Hadik az eklektikus stílusú Szatyor Bárral egybenyitva üzemel: jazzhétfővel és más zenés estekkel, pop-up eseményekkel, az Art Space részen kiállításokkal. Bisztrókonyhát visznek, hétköznaponként kétfogásos ebédmenüvel. Az étlapnak vannak erős pontjai, ilyen a fácánerőleves kucsmagombába töltött fásgaluskával, vagy a beregi szabadtartású csirkébőlkészült grillcsirke. Ottjártunkkor az előétel sajnos kiábrándító volt, kommersz szalámival, ízetlen körözöttel, híg padlizsánkrémmel. A kacsatrió és a marhahúsos-kecskesajtos-hagymalekváros ínyencburger kis hibákkal, de szépített. A hamburgert jól készített sült krumpli és házi szósz kísérte. Az ételsort tisztességes borlap egészíti ki, sok az irodalmi utalás, például nagy írók kedvenc koktéljai szerepelnek az itallapon.

La Nube

XI., Bartók Béla út 41.
Tel.: +36 (70) 907-6882
Nyitva tartás: Sze–P 9–22, Szo 10–16
www.lanubecafe.com

Ilyen vendéglátóhelyből kellene több a városban. Fiatalos, találékony, lendületes. A kultúrkávézókra jellemző semmitmondó menüsor helyett a klasszikus tapát állították a központba: a finom falatok nem csak Spanyolországban váltak be. Nem gourmet, de igyekvő konyha, a hummusz jól sikerült, a kecskesajtot túlgrillezték. Érdekesség, hogy egész nap kínálnak kontinentális reggelit. Egyszerű és eredeti a tostada fokhagymával és paradicsommal, sajttal és oregánóval, vagy tonhallal, almával és dióval. Sörből spanyol lagert, magyar kézművest és belga búzasört tartanak. Ötlet, jó ízlés, valódi alternatívák. Kultúresemények terén is kreatívak, a zenés estektől a kézműves foglalkozáson át a vacsoraszínházig. Tapázni előadás közben is szabad.

 

Montázs Art Café

XI., Vahot utca 14/b
Tel.: +36 (30) 783-8125
Nyitva tartás: H–Cs 9–21, P 9–23, Szo 12–23
www.montazsartcafe.hu

A XI. kerületben nem csak a Bartók Béla körúté a világ, a Montázs Art Café megtekintéséért egészen az újbudai Bikás parkig elmentünk. Elsősorban a pénteki jazzkoncert vonzza ide az érdeklődőket, de rendeznek itt kiállításokat, festőtanfolyamokat, interaktív művészeti projekteket is. Az „open mic night” nevű rendezvényen például bárki színpadra állhat, aki eléggé bátor és van mondani- vagy elénekelnivalója. A jazzesten Édes Sári süteményeit is kínálják, ez kárpótolt a gyengécske szendvicsért. A kiszolgálás és a hely hangulata ellenben remek.

Gross Arnold Galéria Kávézó

XI., Bartók Béla út 46.
Tel.: +36 (70) 338-7001
Nyitva tartás: K–P 10–21
www.grossarnold.com

A 2015-ben elhunyt művész tiszteletére létrehozott kávézó a Bartók Béla úti művészhelyek egyik gyöngyszeme. Gross Arnold, a „mütyürfestő” különös hangulatú pasztellvilágához illő, hozzá méltó helyet sikerült teremteni. Az ablakba tett kalitkában madárka cserreg – a grafikusművész munkásságának egyik legkedveltebb eleme volt a madár kalitkában. Az ételválaszték szűk, de hiteles: csupa házi készítésű falatoznivaló. Az eredeti erdélyi recept szerint készült padlizsánkrém megér egy misét, szintén erdélyi különlegesség a zarabella nevű sütemény. Szerethető összevisszaságban kínálnak együtt házi szörpöket, kézműves sört, flódnit, szendvicset és képeslapot. Néhány grafikát is árulnak. Az emeleti galéria kamarakiállítások és színházi előadások színtere.

Lumen Kávézó

VIII., Mikszáth Kálmán tér 2.
Tel.: +36 (1) 781-5156
Nyitva tartás: H–P 8–24, Szo 10–24, V 10–22
www.facebook.com/lumen.kavezo

A Lumenben fantáziadúsak a zenei programok a lemezlovas játékától a barokk zenén át a pengetős trióig. A borkínálat hasonlóan választékos, de a hely a saját pörkölésű, finom kávéjáról híres. Érdekesség, hogy a pörkölés fent, a minigalérián zajlik, a kávébabos zsákokhoz létra vezet fel. A kávézó fotókiállításoknak is helyet ad, nem véletlenül, hiszen lumennel mérik a sugárzó forrás által kibocsátott „látható fény” mennyiségét. Korrekt, de nem különleges szendvicseket kapunk, jó lenne, ha az ételek minősége is elérné a kávé és a zenei választék színvonalát. Nyáron kellemes a teraszon ücsörögni.

Csendes Létterem

V., Ferenczy István utca 5.
Tel.: +36 (30) 727-2100
Nyitva tartás: H–Sze 10–24, Cs–Szo 10–02, V 12–24
www.csend.es

Sokan emlékeznek még a Csendesre a Múzeum körúton. Kopottas kis étterem volt, magyaros és erdélyi ételekkel. 2008-ban az új üzemeltetők úgy döntöttek, hogy megtartják étteremként is, de változatos programkínálattal megkísérelnek szélesebb közönséget odavonzani. Manapság megfordulnak itt lemezlovasok, egykori Rádió Café-s és Tilos Rádió-s arcok. A filmklubtól a közös rajzolásig (Artsmoments címmel) változatos programokat szerveznek. Egyszerű reggelikkel (rántotta, bundás kenyér) és melegkonyhával is várnak. A padlizsánkrémre és a felszolgáló tájékozottságára borügyben sem lehet panasz. Nehéz másik romkocsma jellegű helyet találni, amely az ivászaton túl nyújtani akar valami mást is.

A Magyar Konyha Kiadó idén is megjelenteti a Budapest TOP 10 kiadványát.

Ha valamelyik helyben csalódtak, vagy felfedeztek egy új címet, amelyet a következő bővített gasztrokalauzunkban szívesen viszontlátnának, kérjük, írják meg szerkesztőségünk címére: info@azizlelo.hu

Várjuk észrevételüket, javaslataikat!

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.