valasz.hu/gasztronomia/konyhababonak-34577/?cikk_ertekel=1&ertekeles=5

http://valasz.hu/gasztronomia/konyhababonak-34577/?cikk_ertekel=1&ertekeles=5

Top 10 Kézműves cukrászda

/ 2017.03.27., hétfő 15:24 / Hírforrás: Válasz.hu

Dobostorta, Esterházy-szelet, rigójancsi, Rákóczi-túrós. Mind nemes alapanyagból készült, csokoládéval, tejszínnel, kakaóval, dióval. Amit a cukrászat ma ganache-nak mond, azt idehaza régen párizsi krémnek hívták. Ellettünk volna még jó darabig hagyományos süteményekkel, ha rajtunk, édesszájúakon múlik.

Szerencsére nem rajtunk múlott. A változás egyik elindítója Mihályi László mestercukrász volt, aki a Váci Desszertszalon mellett főcukrászként a pesti Centrál Kávéházat is jegyezte: tagja volt annak a magyar csapatnak, amelyik 2009 januárjában első ízben jutott ki a lyoni cukrász-világbajnokságra – talán ekkor nyílt ki a szemünk arra, hol is tart a nagyvilág. Részben tehát az ő érdeme a franciás stílus térhódítása, a játék a színekkel, formákkal, ízekkel.

Ugyanakkor az újhullámos, félprofi kis cukrászdákat is sorsváltó emberek álmodták meg, elvétve akad olyan, aki mindig cukrásznak készült. Hiszen szép hivatás: egy cseppnyit megédesíteni az emberek mindennapjait, s alkotni valami kézzelfoghatót, szépet, sok munkával percnyi örömöt. Az ilyen kis franciás cukrászdák között talán a solymári Zazzi volt az első fecske. Azóta egyremásra nyílnak és zárnak be az újabb helyek. Szemre nagyon hasonlóak egyszemélyes látványkonyhájukkal, többnyire rusztikus berendezésükkel, de még a kínálatuk is hasonló: kicsit sok a mousse meg a macaron. Sokan elindultak a fejlődés útján, de még nem értek rajta végig. Kíváncsian várjuk, mi lesz az az édesség, ami a macaront végre letaszítja trónjáról.

Monofu

II., Margit körút 62.
Nyitva tartás: H–P 10–19, Szo–V 12–19
www.facebook.com/monofu

A Monofu a pécsi Jókai cukrászdában nevet szerzett Märcz Évi és Lovász József Domi (A konyhafőnök című tévéműsor győztese) szerelemgyermeke. A Millenáris csücskéhez települt süteményezőn érződik, hogy vérbeli cukrász vezeti: izgalmas textúráival, harmonikus, ám meglepő ízpárosításaival (például lila füge és fekete ribizli, cékla és málna, körte és karamell, ezek mellett többnyire fellelhető valamilyen tonkababos kombináció is) új szintre emeli a francia cukrászatot. A titokzatos, japános csengésű név a monofood szóból eredeztethető, ugyanis egyszerre mindig csak egy, alapvetően franciás édességre koncentrálnak, de arra nagyon. Szerepelt már a kínálatukban többek között crème brulée, éclair, canelé, tarte: tarte-os heteik utolsó napján tucatszám hordták haza az amúgy nem olcsó süteményeket a vásárlók.

Édességlabor

XIII., Hegedűs Gyula utca 20.
Tel.: +36 (30) 898-0550
Nyitva tartás: H–V 11–19
www.edesseglabor.hu

Három fiatal lány – Böbe, Bea és Dóri – nagy dobása. Két testvér, két cukrász, egy profi fotós. Habár a cukrászatot tekintik hivatásnak, Beának és Dórinak társadalomtudományi diplomája is van. Az Édességlabor is a falatnyi cukrászdák közé tartozik, hiszen egy-két ülőhely van csak benne, mivel elsősorban rendezvényekre, esküvőkre dolgoznak. Bátor kísérletezés zajlik itt: állandó a kínálatban a túróscsusza-kocka, melynek tésztájába egy kis pirított bacont is belecsempésztek – csemege lehet mindazoknak, akik a túrós csuszát pörccel és cukorral szeretik. Előfordul náluk sütőtökös sajttorta, chilis csokiszelet is, mindegyik felejthetetlen. Akárhányszor kóstoltuk, meglepő, ugyanakkor harmonikus ízpárosítások, hibátlan textúrák fogadtak.

Desszert.Neked

VI., Paulay Ede utca 17.
Tel.: +36 (20) 253-1519
Nyitva tartás: H–P 11–21, Szo–V 20–21
www.desszertneked.hu

Korponai Péter bulinegyedbeli látványcukrászdája külsőségeiben a divatos, már-már kötelező macaronhangulatot hozza pasztellszínekkel, textilzászlócskákkal. Talán a legmagasabb árfekvésű kézműves cukrászda a francia cukrászat legismertebb hazai képviselőjétől. A sütemények változó kínálatban mind komoly kompozíciók, legyen szó akár francia stílusú desszertről (tarte, macaron, opera szelet), akár újragondolt magyar édességről, például a „mákos Cube(a)” nevűről. Itt még az isler is tud meglepetést okozni. Édességek mellett egy-egy témára (süteményre, technikára) épülő desszertkurzusokat is tartanak. „Számomra a desszertkészítés egy csodálatos formája az örömszerzésnek. Játék az ízekkel, formákkal, színekkel, textúrákkal” – vallja Korponai.

László Dóra összeállítása az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Cirkusz a Szigeten

A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra.

Lukács Sándor: „A Tragédiában sem Ádám voltam, hanem Lucifer”

Nem sírni kell, hanem elfogadni az évek múlását – mondja 70. születésnapja előestéjén Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, aki hetedik verseskötetét dedikálta a könyvhéten, és akit a friss Heti Válaszban színházról és költészetről is kérdeztünk.

Akár önálló kiállítóhelyet is építhetnek a Seuso-kincsnek

Azért került sokkal többe a Seuso-kincs második fele, mert a jobb tárgyak voltak Lord Northamptonnál. Negyven évvel a megtalálása után a családi ezüst hazakerült, már csak tudni kell úgy bemutatni, hogy csodájára járjanak. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.