Top 10 Kézműves cukrászda

/ 2017.03.27., hétfő 15:24 / Hírforrás: Válasz.hu

Dobostorta, Esterházy-szelet, rigójancsi, Rákóczi-túrós. Mind nemes alapanyagból készült, csokoládéval, tejszínnel, kakaóval, dióval. Amit a cukrászat ma ganache-nak mond, azt idehaza régen párizsi krémnek hívták. Ellettünk volna még jó darabig hagyományos süteményekkel, ha rajtunk, édesszájúakon múlik.

Szerencsére nem rajtunk múlott. A változás egyik elindítója Mihályi László mestercukrász volt, aki a Váci Desszertszalon mellett főcukrászként a pesti Centrál Kávéházat is jegyezte: tagja volt annak a magyar csapatnak, amelyik 2009 januárjában első ízben jutott ki a lyoni cukrász-világbajnokságra – talán ekkor nyílt ki a szemünk arra, hol is tart a nagyvilág. Részben tehát az ő érdeme a franciás stílus térhódítása, a játék a színekkel, formákkal, ízekkel.

Ugyanakkor az újhullámos, félprofi kis cukrászdákat is sorsváltó emberek álmodták meg, elvétve akad olyan, aki mindig cukrásznak készült. Hiszen szép hivatás: egy cseppnyit megédesíteni az emberek mindennapjait, s alkotni valami kézzelfoghatót, szépet, sok munkával percnyi örömöt. Az ilyen kis franciás cukrászdák között talán a solymári Zazzi volt az első fecske. Azóta egyremásra nyílnak és zárnak be az újabb helyek. Szemre nagyon hasonlóak egyszemélyes látványkonyhájukkal, többnyire rusztikus berendezésükkel, de még a kínálatuk is hasonló: kicsit sok a mousse meg a macaron. Sokan elindultak a fejlődés útján, de még nem értek rajta végig. Kíváncsian várjuk, mi lesz az az édesség, ami a macaront végre letaszítja trónjáról.

Monofu

II., Margit körút 62.
Nyitva tartás: H–P 10–19, Szo–V 12–19
www.facebook.com/monofu

A Monofu a pécsi Jókai cukrászdában nevet szerzett Märcz Évi és Lovász József Domi (A konyhafőnök című tévéműsor győztese) szerelemgyermeke. A Millenáris csücskéhez települt süteményezőn érződik, hogy vérbeli cukrász vezeti: izgalmas textúráival, harmonikus, ám meglepő ízpárosításaival (például lila füge és fekete ribizli, cékla és málna, körte és karamell, ezek mellett többnyire fellelhető valamilyen tonkababos kombináció is) új szintre emeli a francia cukrászatot. A titokzatos, japános csengésű név a monofood szóból eredeztethető, ugyanis egyszerre mindig csak egy, alapvetően franciás édességre koncentrálnak, de arra nagyon. Szerepelt már a kínálatukban többek között crème brulée, éclair, canelé, tarte: tarte-os heteik utolsó napján tucatszám hordták haza az amúgy nem olcsó süteményeket a vásárlók.

Édességlabor

XIII., Hegedűs Gyula utca 20.
Tel.: +36 (30) 898-0550
Nyitva tartás: H–V 11–19
www.edesseglabor.hu

Három fiatal lány – Böbe, Bea és Dóri – nagy dobása. Két testvér, két cukrász, egy profi fotós. Habár a cukrászatot tekintik hivatásnak, Beának és Dórinak társadalomtudományi diplomája is van. Az Édességlabor is a falatnyi cukrászdák közé tartozik, hiszen egy-két ülőhely van csak benne, mivel elsősorban rendezvényekre, esküvőkre dolgoznak. Bátor kísérletezés zajlik itt: állandó a kínálatban a túróscsusza-kocka, melynek tésztájába egy kis pirított bacont is belecsempésztek – csemege lehet mindazoknak, akik a túrós csuszát pörccel és cukorral szeretik. Előfordul náluk sütőtökös sajttorta, chilis csokiszelet is, mindegyik felejthetetlen. Akárhányszor kóstoltuk, meglepő, ugyanakkor harmonikus ízpárosítások, hibátlan textúrák fogadtak.

Desszert.Neked

VI., Paulay Ede utca 17.
Tel.: +36 (20) 253-1519
Nyitva tartás: H–P 11–21, Szo–V 20–21
www.desszertneked.hu

Korponai Péter bulinegyedbeli látványcukrászdája külsőségeiben a divatos, már-már kötelező macaronhangulatot hozza pasztellszínekkel, textilzászlócskákkal. Talán a legmagasabb árfekvésű kézműves cukrászda a francia cukrászat legismertebb hazai képviselőjétől. A sütemények változó kínálatban mind komoly kompozíciók, legyen szó akár francia stílusú desszertről (tarte, macaron, opera szelet), akár újragondolt magyar édességről, például a „mákos Cube(a)” nevűről. Itt még az isler is tud meglepetést okozni. Édességek mellett egy-egy témára (süteményre, technikára) épülő desszertkurzusokat is tartanak. „Számomra a desszertkészítés egy csodálatos formája az örömszerzésnek. Játék az ízekkel, formákkal, színekkel, textúrákkal” – vallja Korponai.

László Dóra összeállítása az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.