valasz.hu/gasztronomia/online-fakanal-72445

http://valasz.hu/gasztronomia/online-fakanal-72445

Top 10 Kézműves cukrászda

/ 2017.03.27., hétfő 15:24 / Hírforrás: Válasz.hu

Dobostorta, Esterházy-szelet, rigójancsi, Rákóczi-túrós. Mind nemes alapanyagból készült, csokoládéval, tejszínnel, kakaóval, dióval. Amit a cukrászat ma ganache-nak mond, azt idehaza régen párizsi krémnek hívták. Ellettünk volna még jó darabig hagyományos süteményekkel, ha rajtunk, édesszájúakon múlik.

Szerencsére nem rajtunk múlott. A változás egyik elindítója Mihályi László mestercukrász volt, aki a Váci Desszertszalon mellett főcukrászként a pesti Centrál Kávéházat is jegyezte: tagja volt annak a magyar csapatnak, amelyik 2009 januárjában első ízben jutott ki a lyoni cukrász-világbajnokságra – talán ekkor nyílt ki a szemünk arra, hol is tart a nagyvilág. Részben tehát az ő érdeme a franciás stílus térhódítása, a játék a színekkel, formákkal, ízekkel.

Ugyanakkor az újhullámos, félprofi kis cukrászdákat is sorsváltó emberek álmodták meg, elvétve akad olyan, aki mindig cukrásznak készült. Hiszen szép hivatás: egy cseppnyit megédesíteni az emberek mindennapjait, s alkotni valami kézzelfoghatót, szépet, sok munkával percnyi örömöt. Az ilyen kis franciás cukrászdák között talán a solymári Zazzi volt az első fecske. Azóta egyremásra nyílnak és zárnak be az újabb helyek. Szemre nagyon hasonlóak egyszemélyes látványkonyhájukkal, többnyire rusztikus berendezésükkel, de még a kínálatuk is hasonló: kicsit sok a mousse meg a macaron. Sokan elindultak a fejlődés útján, de még nem értek rajta végig. Kíváncsian várjuk, mi lesz az az édesség, ami a macaront végre letaszítja trónjáról.

Monofu

II., Margit körút 62.
Nyitva tartás: H–P 10–19, Szo–V 12–19
www.facebook.com/monofu

A Monofu a pécsi Jókai cukrászdában nevet szerzett Märcz Évi és Lovász József Domi (A konyhafőnök című tévéműsor győztese) szerelemgyermeke. A Millenáris csücskéhez települt süteményezőn érződik, hogy vérbeli cukrász vezeti: izgalmas textúráival, harmonikus, ám meglepő ízpárosításaival (például lila füge és fekete ribizli, cékla és málna, körte és karamell, ezek mellett többnyire fellelhető valamilyen tonkababos kombináció is) új szintre emeli a francia cukrászatot. A titokzatos, japános csengésű név a monofood szóból eredeztethető, ugyanis egyszerre mindig csak egy, alapvetően franciás édességre koncentrálnak, de arra nagyon. Szerepelt már a kínálatukban többek között crème brulée, éclair, canelé, tarte: tarte-os heteik utolsó napján tucatszám hordták haza az amúgy nem olcsó süteményeket a vásárlók.

Édességlabor

XIII., Hegedűs Gyula utca 20.
Tel.: +36 (30) 898-0550
Nyitva tartás: H–V 11–19
www.edesseglabor.hu

Három fiatal lány – Böbe, Bea és Dóri – nagy dobása. Két testvér, két cukrász, egy profi fotós. Habár a cukrászatot tekintik hivatásnak, Beának és Dórinak társadalomtudományi diplomája is van. Az Édességlabor is a falatnyi cukrászdák közé tartozik, hiszen egy-két ülőhely van csak benne, mivel elsősorban rendezvényekre, esküvőkre dolgoznak. Bátor kísérletezés zajlik itt: állandó a kínálatban a túróscsusza-kocka, melynek tésztájába egy kis pirított bacont is belecsempésztek – csemege lehet mindazoknak, akik a túrós csuszát pörccel és cukorral szeretik. Előfordul náluk sütőtökös sajttorta, chilis csokiszelet is, mindegyik felejthetetlen. Akárhányszor kóstoltuk, meglepő, ugyanakkor harmonikus ízpárosítások, hibátlan textúrák fogadtak.

Desszert.Neked

VI., Paulay Ede utca 17.
Tel.: +36 (20) 253-1519
Nyitva tartás: H–P 11–21, Szo–V 20–21
www.desszertneked.hu

Korponai Péter bulinegyedbeli látványcukrászdája külsőségeiben a divatos, már-már kötelező macaronhangulatot hozza pasztellszínekkel, textilzászlócskákkal. Talán a legmagasabb árfekvésű kézműves cukrászda a francia cukrászat legismertebb hazai képviselőjétől. A sütemények változó kínálatban mind komoly kompozíciók, legyen szó akár francia stílusú desszertről (tarte, macaron, opera szelet), akár újragondolt magyar édességről, például a „mákos Cube(a)” nevűről. Itt még az isler is tud meglepetést okozni. Édességek mellett egy-egy témára (süteményre, technikára) épülő desszertkurzusokat is tartanak. „Számomra a desszertkészítés egy csodálatos formája az örömszerzésnek. Játék az ízekkel, formákkal, színekkel, textúrákkal” – vallja Korponai.

László Dóra összeállítása az Ízlelő Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.