valasz.hu/gasztronomia/szell-tamas-egy-sef-mindig-sajat-etteremrol-almodik-128876

http://valasz.hu/gasztronomia/szell-tamas-egy-sef-mindig-sajat-etteremrol-almodik-128876

Valenciai gasztrotúra

A narancs és a paella földjén

/ 2018.05.25., péntek 14:08 / Hírforrás: Válasz.hu

Narancsligetek, rizsföldek, articsókaültetvények: nem véletlen, hogy a föníciai kereskedők kedvelt kikötői a Földközi-tenger nyugati medencéjében bújtak meg. A levantei városok közül pedig kiemelkedett Valencia. A rómaiak után gótok, arabok, kasztíliaiak alakították ezt a konyhát. A VIII. században a mórok ÉszakAfrikából és a KözelKeletről új kultúrnövényeket hoztak be: rizst, cukornádat, narancsot, mandulát. Ez a város a spanyol gasztronómia egyik legváltozatosabb színhelye. A forró, termékeny part menti síkságon gyümölcsök és zöldségek, halak, rákok, a hegyes vidékeken kecske és vadak kerülnek terítékre.

A folyók nagyon fontos szerepet töltenek be Valencia városának életében. Környezeti és turisztikai szempontból egyedülálló döntés született, amikor az 1957-es árvíz után elterelték a Turia folyót.

A folyó kiszáradt medrében, a nyolc kilométer hosszan húzódó Turia parkban múzeumokat, operaházat, akváriumot és állatkertet építettek, a neves építész, Santiago Calatrava tervezte a Művészetek és Tudományok Házát, a város megújult, a gasztroturizmus fellendült.

A vidéken a Segura folyó árterén a rómaiak leleményes öntözőrendszert hoztak létre, az arabok árkokkal és vízemelő kerekekkel tökéletesítették az öntözést, a mórok elűzése után az ültetvényeket felparcellázták, s összefüggő zöldség- és gyümölcskertek jöttek létre.

A sós tenger és az édes folyóvíz keverékével öntözött paradicsom, burgonya íze könnyen megkülönböztethető más területek zöldségeitől. Paradicsomból olyan sok terem, hogy nem véletlenül a valenciai tartományban rendezik meg a híres paradicsomháborút.

Bár magában Buñolban, ahol a Tomatina ünnep zajlik, nem is terem paradicsom, augusztus utolsó szerdáján a környék érett zöldségei mind itt landolnak. A vidék az articsókatermesztés legjelentősebb területe is.

A valenciai zöldségek, gyümölcsök messze földön híresek, de azt kevesen gondolnák, hogy az export 80 százaléka Közép-Európába kerül. Az új technológiáknak köszönhetően az elmúlt évszázadokban megkétszereződött az öntözött földek területe. A gazdálkodók egész esztendőben művelhetik a földjüket, és évente akár négyszer is betakarítják a termést.

Ha a magyar boltok polcain spanyol narancsot látunk, abban biztosak lehetünk, hogy Valencia tartományból származik. Ilyenkor tavasszal virágba borulnak a narancsültetvények, bódító illat lepi el a tájat.

A narancs virága (az azahar szó egyébként arab eredetű) nem véletlenül lett jelkép a spanyol kultúrában. Valencia környékén a narancson kívül klementint, mandarint, citromot is termesztenek.

A tartomány északi részén januárban mandulafák virágoznak, a hegyek fehérbe és rózsaszínbe öltöznek. A mandula a spanyol gasztronómia egyik főszereplője, szinte nem létezik desszert mandula nélkül.

Nálunk kevésbé ismert a földimandula, pedig gumóját már ötezer éves egyiptomi sivatagi sírokban is megtalálták. Valencia a híres földimandulatej őshazája. Az úgynevezett horchata (cukorral ízesített mandulatej) a város legtöbb bárjában kapható. Előállításához a földimandulát megszárítják, ledarálják, az őrleményhez vizet, cukrot és citromot adnak, átszűrik és hűtve fogyasztják.

Valencia nemzeti étele a paella, amelyhez a kicsi kerek rizs a város melletti rizsföldeken terem. Albufera, a kis tenger – így nevezték a mórok a Valenciától délre fekvő tengeröblöt. Amikor I. Jakab aragóniai király 1238-ban meghódította Valenciát, a rizsföldek egészen a városig nyúltak.

Azóta a lapos, csatornákkal szabdalt mocsaras terület Európa egyik legnevesebb rizstermő vidéke, bár a rizsexport csak az elmúlt évtizedekben kapott jelentős szerepet. Az első paellát a XV. században készítették Valenciában.

A teljes cikk és a paella receptje a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.