valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

http://valasz.hu/gasztronomia/eu-burokracia-gancsolja-a-gazdakat-128446

Varázsfészek Gödöllő szívében

/ 2018.04.26., csütörtök 10:09 / Hírforrás: Válasz.hu

Van egy műhely Gödöllő szívében, amelynek bejárati ajtaja kívülről lilásnak tűnik, míg belülről koptatott türkiz árnyalatokban játszik. A titokzatos ajtó mögött olyan mesevilág tárul fel, melyben régi bútorok lényegülnek át, kelnek új életre. Az AsztaLom műhelyét süteményillat lengi be, ami a ház első felében kialakított kávézóba csalogat: hajózz velem, köss ki nálam, érezd magad otthon – hívogatja vendégeit a Caravella. Élettől teli, folyton nyüzsgő varázsfészek ez a hely, melynek alkotói révbe értek, s pillanatnyi megállásra, kikötésre hívják meg a vendégeiket is.

A patkolókovács házára Gödöllő szívében szinte mindenki szemet vetett, aki csak üzletet akart nyitni errefelé: 

így voltak ezzel a Gergely lányok is, Erika és Andi, akik barátnőjükkel, Erőssy Andreával régóta álmodoztak olyan helyről, amely műhelynek is, kávézónak is beillik.

Csakhogy megvan az ideje az álmodozásnak, és az álmok megvalósításának is, és a kettő között olykor évek peregnek le. Amíg a tervek szép, színes szőttese készült, más vette meg a kovács házát.

A két lány közül Andi, az informatikus a precizitást és a racionalitást hozta a vállalkozásba, Erika pedig a művészi érzéket.

Erika profi kézilabdázó karrierjének egy súlyos térdsérülés vetett véget. Tizenöt, profi sportolóként eltöltött év után, marketingmenedzserként, a gyerekekkel otthon töltött évek alatt engedett művészi késztetéseinek, és beleszeretett a bútorfestésbe, amit akkoriban idehaza még nem sokan műveltek.

A világhálóról tanulta meg a technikai fogásokat, és így akadt rá az angol festőművész, Annie Sloan krétafestékeire is, amelyeknek időközben forgalmazói is lettek.

Az első tételeket még Ausztriában szerezték be, egy garázsból, mert akkor még ott sem árulták ezt a márkát egyetlen üzletben sem. Nekik is meg kellett pályázniuk a forgalmazás jogát, aminek egy tanfolyam elvégzése is feltétele volt a festőnő oxfordi műhelyében, Annie Sloan ugyanis a munkájuk alapján választja ki a partnereit.

Csak annak adja oda a festékeit, aki bizonyítja, hogy tud velük bánni, és ugyanolyan szívvel-lélekkel kezeli az ecsetet, mint ő. Kifejezetten üdvözölte azt a kezdeményezést, amit Gödöllőn a kézművestanfolyamok és a kávézó „összebútorozásával” a nővérek megvalósítottak.

A teljes cikk Az Ízlelő Online oldalon olvasható el!

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.