Zörög a dió

A nagy dió teszt

/ 2018.01.19., péntek 12:14 / Hírforrás: Válasz.hu

A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha második közös tesztjén ezúttal a dió, valamint dióból készült tipikus termékek, a dióolaj és a zöld dióból készült lekvár került a zsűri elé.

A tesztre piacokon, nagyobb termelőktől és szupermarketekben szereztük be a pucolt diót. Az első kettő esetében idei, friss termést tudtunk tesztelni, a boltiaknál a csomagolásból nem derült ki, milyen évjáratú terméssel van dolgunk.

A dióolajokat és lekvárokat részben a Pannon Gasztronómiai Akadémia tagjainak ajánlásai alapján válogattuk össze csemegeüzletekben és egészséges termékekre szakosodott áruházakban (Bijo, Herbaház).

A teszt végén a zsűritagok desszertként a váci Mihályi Patisserie Esterházy-tortáját, valamint a gödöllői Solier Cafe diós szufléját és hókiflijét kóstolhatták meg.

A zsűrit alkotó séfek, étterem-tulajdonosok és termelők: Baricza József, Bányai Gergő, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Dankó Péter, Harmath Csaba, Jahni László, Kis Zoltán, Rácz Noémi, Szlávik Tibor, Vajna Tamás.

A diókat az aromák feltárásához enyhén megpirítottuk, ezek egy részéről – mivel egyes desszertekhez, krémekhez ilyen „fehér” formában van rá szükség – a belső héjat eltávolítottuk, így a nyers szemekkel együtt, összesen háromféle módon kerültek a zsűri elé.

A zsűritagok a tesztalanyokat a szokásos, 20 pontos rendszerben pontozták, és rövid szöveges véleményt is írtak róluk.

A diók, az olajok és a lekvárok kóstolása is „vakon” történt, sorszámozott mintákat kaptak és értékeltek a zsűritagok, akik csak a teszt végén tudták meg, honnan származtak a jónak vagy éppen kevésbé jónak bizonyult termékek. A diók, a lekvárok és az olajak sorszámozása folyamatosan történt.

A kóstolás sorrendjét, az egyes termékeket és a zsűri véleményét megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.