Zörög a dió

A nagy dió teszt

/ 2018.01.19., péntek 12:14 / Hírforrás: Válasz.hu

A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha második közös tesztjén ezúttal a dió, valamint dióból készült tipikus termékek, a dióolaj és a zöld dióból készült lekvár került a zsűri elé.

A tesztre piacokon, nagyobb termelőktől és szupermarketekben szereztük be a pucolt diót. Az első kettő esetében idei, friss termést tudtunk tesztelni, a boltiaknál a csomagolásból nem derült ki, milyen évjáratú terméssel van dolgunk.

A dióolajokat és lekvárokat részben a Pannon Gasztronómiai Akadémia tagjainak ajánlásai alapján válogattuk össze csemegeüzletekben és egészséges termékekre szakosodott áruházakban (Bijo, Herbaház).

A teszt végén a zsűritagok desszertként a váci Mihályi Patisserie Esterházy-tortáját, valamint a gödöllői Solier Cafe diós szufléját és hókiflijét kóstolhatták meg.

A zsűrit alkotó séfek, étterem-tulajdonosok és termelők: Baricza József, Bányai Gergő, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Dankó Péter, Harmath Csaba, Jahni László, Kis Zoltán, Rácz Noémi, Szlávik Tibor, Vajna Tamás.

A diókat az aromák feltárásához enyhén megpirítottuk, ezek egy részéről – mivel egyes desszertekhez, krémekhez ilyen „fehér” formában van rá szükség – a belső héjat eltávolítottuk, így a nyers szemekkel együtt, összesen háromféle módon kerültek a zsűri elé.

A zsűritagok a tesztalanyokat a szokásos, 20 pontos rendszerben pontozták, és rövid szöveges véleményt is írtak róluk.

A diók, az olajok és a lekvárok kóstolása is „vakon” történt, sorszámozott mintákat kaptak és értékeltek a zsűritagok, akik csak a teszt végén tudták meg, honnan származtak a jónak vagy éppen kevésbé jónak bizonyult termékek. A diók, a lekvárok és az olajak sorszámozása folyamatosan történt.

A kóstolás sorrendjét, az egyes termékeket és a zsűri véleményét megtudhatja a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.