Gazdasági mozaik

Európai tempóban

HISCOM-projekt: úttörő újítás az egészségügyben és a közigazgatásban

/ 2012.03.22., csütörtök 15:40 /

Európa-szerte is egyedülálló adatkommunikációs rendszert fejlesztettek ki Balatonfüreden. Az informatikai újítás különlegessége, hogy már meglévő programokat, adatbázisokat köt össze és ezek kommunikációját segíti. Így a módszer minden nem egységes informatikai rendszereket használó területen is alkalmazható. A Pan-Inform Kft. HISCOM-rendszere elsősorban az egészségügyi ellátás hatékonyságát és komfortját növeli: segítségével az eddigieknél pontosabban, gyorsabban, egyszerűbben mérheti fel a kezelőorvos a beteg állapotát, mivel könnyen és biztonságosan elérhetővé válnak a páciens korábbi vizsgálati adatai.

A HISCOM (Hospital Information Systems COMmunication) gyakorlatilag úgy működik, mint egy település közműve: nem érzékelhető a jelenléte, mint ahogy a föld alatt futó csatornáké sem.  Fontos szempont, hogy a rendszer működtetéséhez nem kell lecserélni az orvosok, egészségügyi intézmények számítógépeit és eddig használt programjait, mert a HISCOM ezeket köti össze, vagyis az ellátás hatékonyságát úgy növeli, hogy közben olcsóbbá teszi a betegekre vonatkozó adatok cseréjét - állítja Náray Gábor Zsolt, a cég ügyvezetője. A HISCOM különösebb plusz beruházás nélkül lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók védett és engedélyezett módon kicseréljék egymás között a betegekre vonatkozó adatokat megtakarítva a páciensnek a felesleg plusz utazásokat. Mindent összevetve azon túl, hogy meggyorsítja az egészségügyi ellátás folyamatát, pénzt is megtakarít az intézményeknek és a betegeknek. A csaknem 600 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően 300 millió forint támogatásban részesült. A fejlesztési szakasz tavaly év végén zárult, és már most komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a HISCOM iránt.

A rendszer nem csak az egészségügyben alkalmazható, hanem minden egyéb, nem egységes informatikai rendszereket használó területen is. A HISCOM-ot nemrég mutatták be Balatonfüreden, ahol Navracsics Tibor, a magyar közigazgatásért is felelős miniszterelnök-helyettes így fogalmazott - „Ez a fejlesztés - aminek jelenleg nincs párja és versenytársa az európai piacon - azt bizonyítja, hogy a magyar egészségügyet támogató informatikai fejlesztéseknek komoly jövőjük van. Az európai színvonalon teljesítő HISCOM-rendszer a magyar gazdaságfejlesztés, tágabb értelemben véve pedig Magyarország versenyképességének is komoly kitörési pontja lehet. A fejlesztés logikájából adódóan alkalmazható akár a közigazgatásban is. Elősegíthetné például az önkormányzatokon belüli, és az azok közötti adatkommunikációt."

A Semmelweis-terv része a térségi ellátórendszer kialakítása, a nagy- és kistérségi hálózat létrehozása. A területi jellegből adódóan megnő a jelentősége annak, hogy az egészségügyi intézmények - legyen szó akár kórházakról, akár rendelőintézetekről - tudjanak egymással kommunikálni. Fontos, hogy meg lehessen nézni a betegek korábbi adatait, azaz kórtörténetüket.

Náray Gábor Zsolt ügyvezető hangsúlyozta: a fejlesztés hamarosan megkapja az IHE-minősítést, aminek birtokában lehetővé válik az európai értékesítés. Hozzátette: „A HISCOM nemcsak a betegellátás folyamatát tudja nagymértékben gyorsítani, de növelheti annak szakszerűségét is. Emellett megkíméli a pácienseket a megismételt vizsgálatok kellemetlenségétől, illetve csökkenti az Egészségbiztosítási Pénztár ebből fakadó felesleges kiadásait. Az elektronikus rendszer alkalmazásával kiküszöbölhető továbbá a papír alapú leletek orvoshoz történő rendszeres elvitele, esetleges elvesztése."

A hatékony és fenntartható egészségügy közös érdekünk. A struktúra átalakítása gyorsabban és kevesebb zökkenővel valósítható meg, ha azt megfelelő informatikai háttér támogatja. A HISCOM regionális és országos szinten is képes összekapcsolni a ma még szigetszerűen működő medikai rendszereket és hatékonyabbá tenni az egészségügyi szolgáltatást, segítve az intézményi centralizációs folyamatot, amely az ellátórendszert vonja össze.

Az idegenforgalmáról közismert Balaton-parti településen tehát az Új Széchenyi Terv forrásaira támaszkodva, kizárólag szakmai értékeken alapuló, nagy volumenű fejlesztési központot alakítottak ki, ami nemcsak szezonálisan, hanem egész éven át munkahelyet biztosít, támogatva ezzel a helyi és regionális stratégiai tervek megvalósulását.


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.