Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2010.01.21.

/ 2010.01.21., csütörtök 17:12 /

Átverte ügyfeleit az internetes cég - A rendőrség, a Gazdasági Versenyhivatal, az adatvédelmi biztos és a fogyasztóvédők is vizsgálódnak a PPO.HU internetes cég ellen.

A vállalkozás ugyanis a korábban ingyenesnek hirdetett szolgáltatásért - előzetes értesítés és az ügyfelek jóváhagyása nélkül - január elején leemelt mind a 110 ezer felhasználójának bankszámlájáról 2490 forintot számlavezetési díj címen. A cég e tranzakcióval több mint 250 millió forintra tett szert. A ppo.hu honlapon egyebek mellett mobilegyenleg-felöltésre, online lottózásra és sztrádamatrica vásárlására van lehetőség. A hatóságok azt vizsgálják, hogy a PPO milyen alapon hívta le a pénzt ügyfeleitől, és hogy miként jutott a bankkártyák adataihoz, amelyeket elvileg csak továbbítottak a tranzakciók elvégzéséhez. Belenézni, elmenteni viszont nem lett volna joguk. A PPO ügyfelei és a szolgáltatók közötti pénzügyi műveletekben az OTP vett részt technikai közreműködőként: a botrány miatt a bank egyeztetést kezdeményezett a céggel. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a történtek fényében január 15-én felbontotta a szerződését az oldalt üzemeltető céggel. A PPO jogi képviselője azt nyilatkozta: ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy jogszerűtlenül vették le az éves díjat az ügyfelek számlájáról, akkor visszafizetik a pénzt. Az, hogy a 250 millió kinél van, nehéz követni, mert az összeg egy svájci cég számlájára került, miközben a hazai cégeknél tulajdonosváltás volt.Új vezérigazgató az ITD élén

Kilián Csabát, az ITD Hungary Zrt. befektetési igazgatóját kérte fel a szervezet vezérigazgatójának a gazdasági miniszter, miután a múlt héten menesztette Rétfalvi Györgyöt. A mérnök-közgazdász végzettségű Kilián megbízatása 2010. június 30-ig szól, nagy valószínűség szerint az új kormány új elnököt nevez majd ki a kereskedelemfejlesztési társaság élére. A gazdasági miniszter a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által feltárt szabálytalanságokra hivatkozva bocsátotta el Rétfalvit.Tizenegy jegyűvé alakultak a mobilszámok

Megszűntek a hétjegyű mobilszámok: szombat óta már csak a 06-os vagy a +36-os körzetszámhívó, valamint a mobilszolgáltató 20, 30 vagy 70-es előhívószámának begépelésével jönnek létre a hívások. A változtatásra azért volt szükség, mert egyre kevesebb a szolgáltatók által kiadható telefonszám. A hazai mobiltársaságok ügyfeleinek száma már közel 12 millió, és ez a szám várhatóan tovább növekszik. A változással és egy kormányrendelet módosításával viszont csaknem hatmillióval bővülnek a kiadható telefonszámok: megnyílik az út a 0-ával és 1-gyel kezdődő mobilszámok előtt is. Közben január 31-ével lemondott a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke: Pataki Dániel 2004 óta töltötte be a tisztséget. Távozását az európai hírközlés-szabályozás megújításának lezárásával, illetve ezekkel kapcsolatos személyes megbízatásainak sikeres befejezésével indokolta.Kitüntetés a világhírű közgazdásznak

Budapesten járt Philippe Aghion, a Harvard Egyetem közgazdasági karának professzora, hogy átvegye a Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának Neumann János-díját. A szakkollégium 1995 óta minden évben egy olyan neves közgazdásznak ítéli oda a díjat, aki kiemelkedő mértékben járult hozzá a közgazdaságtan fejlődéséhez, és jelentős hatással volt a szakkollégisták gondolkodására. Philippe Aghion legfőbb kutatási területei az endogén növekedéselmélet és az innováció közgazdaságtana. Munkái által teljesebb kép nyerhető a termékpiaci verseny, a belépési korlátok és az innováció közötti kapcsolatról.Fejenként közel kétmilliós adósság

Egy év alatt mintegy 860 milliárd forinttal nőtt az állam adóssága, melynek értéke 2009 végére megközelítette a 19 ezer milliárd forintot. Ebből a devizaadósság 8466,7 milliárd forintot tett ki, mértéke 1691,9 milliárddal nőtt 2008-hoz viszonyítva. A Világgazdaság szerint noha sokan attól tartottak, hogy a forint mélyrepülése miatt a devizaadósságon az árfolyamveszteség akár a százmilliárd forintot is elérheti, az állam mindössze 7,1 milliárd forintot bukott a gyenge árfolyamon. A forintadósság is csökkent: 11 250,6 milliárdról 10 476,2 milliárd forintra. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország minden állampolgárára 1,9 millió forintos adósság jut.
A zsírsarctól a botox-adóig

Az élet legkülönfélébb területein igyekeznek újabb forrásokat találni a pénzügyi válság miatt pénzszűkével küszködő kormányok. Többek között a zsíros, cukros ételek, a bankárjutalmak vagy a szén-dioxid-kibocsátás is lehet adó tárgya. Legutóbb az új román kabinet állt elő azzal az elképzeléssel, hogy különadót vet ki az egészségtelen élelmiszereket előállító gyorsétterem-láncokban kapható zsíros, cukros élelmiszerek után. Ebből egymilliárd euró bevételt remélnek. Ez nem új ötlet: Dániában már bevezették a tejtermékekben található zsír utáni adót, az Egyesült Államokban szintén napirenden van a cukros üdítőkre kivetendő szódaadó, de hasonló lépéseket fontolgat Tajvan és Lettország is. A hetekben közölte Párizs is, hogy meg kívánja adóztatni a nagy internetes keresőoldalak reklámbevételeit. Az amerikai, a brit és a francia bankárokat "bónuszadók" fenyegetik. Vannak igazán különleges ötletek is: Harry Reid amerikai szenátor azzal állt elő, hogy a plasztikai sebészeti beavatkozások után fizettetni lehetne a lakossággal. A "Botox-adót" diszkriminatívnak bélyegezte az amerikai nők nemzeti szervezete.A Google szakít Kínával

Kilátásba helyezte távozását Kínából a Google internetes szolgáltató cég. Az amerikai vállalat közölte, hogy a jövőben nem működik együtt a kínai cenzúrával. Ottani keresőprogramja kiszűri a kommunista vezetés számára nemkívánatos kifejezéseket, mint például "Tienanmen tér", "Falun Gong", "emberi jogok", "demokrácia", "Dalai láma", és nem teljesíti az ezekkel kapcsolatos kereséseket. Az elmúlt években emberi jogi szervezetek többször bírálták a Google-t a kínai hatóságokkal való együttműködés miatt. A céget az sem töltötte el örömmel, hogy szervereit, illetve G-mail postafiókjait is rendszeres támadások érték. Ha a Google távozik az ázsiai országból, mintegy 700 alkalmazott veszíti el a munkáját. Közben Németországban is sűrűsödnek a felhők a cég feje fölött: a bonni kabinet szerint a Google a Microsofthoz hasonló óriásmonopóliummá dagadt, és túl sok hatalomra tesz szert azáltal, hogy sokat tud meg az emberekről programjai révén. Ezért a kormány a törvényi fellépést sem tartja kizártnak. A hatóságok másutt is elégedetlenek a keresőóriással: nemrég Nicolas Sarkozy francia államfő követelte, hogy a versenyfelügyelet vizsgálja felül a Google domináns piaci helyzetét.Menő magyar borok Amerikában

Felfedezték maguknak a magyar, szlovén és horvát borokat a New York-iak - legalábbis erre enged következtetni a The Wall Street Journal írása, amely "az amerikaiak számára szinte kimondhatatlan nevű, de kiváló magyar borokról" jelent meg. A New York-i gazdasági napilap a térség fantasztikus borai között említi a 2008-as Pannonhalmi Tricollist, és összegyűjti, hogy mely bárokban kínálnak magyar kékfrankost, Irsai Olivért vagy juhfarkot. A magyar, horvát és szlovén borokra szakosodott Los Angeles-i Blue Danube vállalat alapítója szerint a vásárlók néhány éve még a "keleti blokk ócskaságainak" tartották portékáját, mára azonban sok partnerét meggyőzte, hogy kiváló borokról van szó. A lap megemlíti, hogy a térség borai közül némelyik - például a tokaji - egykor a világ leghíresebb nedűi közé tartozott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.