Gazdasági mozaik

Gazdasági mozaik - 2010.01.28.

/ 2010.01.28., csütörtök 13:45 /

Trükközött-e a KSH? - Múltbéli számok miatt került a napokban reflektorfénybe a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Magyar Nemzet azt állítja: a hivatal a Pénzügyminisztérium (PM) nyomására hamis adatokat előállító nagyüzemként működött 2004 óta. Ezt arra alapozzák, hogy a Fővárosi Bíróság nyomán a KSH-nak kényszerűen kellett közzétennie a költségvetés hiányáról és az államadósságról szóló adatokat, és kiderült, hogy olykor ezermilliárd forintos eltérések voltak a tervezett, az előzetesen bejelentett és a valós hiányadatok között. A KSH cáfolta a lap állításait. Bár a hivatal az évtized közepén valóban perre ment, hogy az Eurostatnak kiküldött jelentéseket ne kelljen közzétennie, ezt adatvédelmi okokkal magyarázták. Elemzők szerint a hiányadatok pontatlansága miatt inkább a PM lehet sáros: 2005-ben és 2006-ban is több száz-, illetve ezermilliárd forinttal alacsonyabb hiányprognózist jelzett.Félmilliárdot elvontak a PSZÁF-től a krízisalapba

Bár Bajnai Gordon miniszterelnök a napokban látogatást tett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél, a kormány most félmilliárd forintot elvon a PSZÁF által beszedett büntetésekből a krízisalap számára. A PSZÁF - melynek elvileg anyagilag is független intézményként kellene működnie - az elmúlt évben 797 millió forint bírságot szabott ki. Ebből a legnagyobb tétel az OTP Bank részvényeit megtámadó Soros György alapkezelőjére kirótt közel 500 millió forint, de ez még per tárgyát képezi. Farkas Ádám PSZÁF-elnök korábban lapunknak úgy nyilatkozott: bár a törvénymódosítás lehetővé teszi az elvonást, Oszkó Péter pénzügyminiszter jelezte, nem fog pénzt elvenni a felügyelettől.Infláció feletti áremelés a tömegközlekedésben

Február elsejétől átlagosan 10 százalékkal drágulnak a MÁV-Start, a GYSEV és Volán járműveire érvényes havi bérletek, a jegyárak pedig 15 százalékkal emelkednek. A tarifákat szabályozó rendelet bevezeti a regisztrációs jegyet is. Az ingyenes utazásra jogosultaknak (így a hat éven aluliaknak, a 65 év felettieknek, a vasúti és a Volándolgozóknak) ezentúl díjmentes regisztrációs jegyet kell váltaniuk. Ez az utazás időpontját, az indulás helyét, valamint a célállomást tartalmazza majd. Ezzel feltérképezhetőbbé válnak az utazási szokások, és tervezhetőbbé a tömegközlekedés finanszírozási igényei. Árat emel a BKV is - átlagosan négy százalékkal. Egy vonaljegyért az eddigi 300 helyett 320 forintot kell majd fizetni, a havi bérlet 9800 forintba kerül február elsejétől.Hétmilliárd forintot ajánlottunk fel

A Magyar Katolikus Egyház kapta a legtöbb és legnagyobb összegű egyszázalékos felajánlást a 2008. évi szja-ból a 2009. év végi adatok szerint: félmillió adózótól több mint hárommilliárd forintot. A Magyarországon bejegyzett 169 egyháznak összesen 5,1 milliárd forintot ajánlott fel csaknem 817 ezer adózó. A kiemelt költségvetési előirányzatok közül a gyermekszegénység elleni program kapta a nagyobb felajánlást - 1,6 milliárd forintot több mint 200 ezer adózótól -, a Nemzeti Tehetség Programra 417 millió forint gyűlt össze 54 ezer adózótól. Az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok számára összesen 7,125 milliárd forintot ajánlott fel több mint 1,115 millió adófizető.
Tiltakoznak és perelnek az eredetvizsgálók

Több száz gépjárműeredet-vizsgálattal foglalkozó szakember demonstrált múlt pénteken a Miniszterelnöki Hivatal előtt. A tiltakozók azt követelték, hogy a kormány vonja vissza az eredetvizsgálat megváltoztatására vonatkozó jogszabály-módosítást. A kifogásolt kormányrendelet a korábban alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett egységes feltételeket ír elő az eredetiségvizsgálattal foglalkozó állomások számára, s az új módszer kidolgozására közel ötmilliárd forintos megbízást kapott egy új cég, az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. - hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alapján. A tiltakozók szerint olyan vállalkozás jutott milliárdokhoz, amelyhez a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik munkatársának is köze lehet. Az államot beperlő demonstrálók úgy látják: feltűnő, hogy a kormányrendelet 2009. december 22-én született, s a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal egy nappal később már ki is írta az új technológiáról szóló pályázatot, amit még az ünnepek alatt el is bíráltak az Eclipse Zrt. javára. Ráadásul mindössze nyolcórányi gondolkodási időt kaptak a vállalkozások, hogy a változásokat elfogadják, a 2011. január 31-ig szóló szerződésüket pedig a kabinet jogszerűtlenül felbontotta. Emiatt háromezer munkahely került veszélybe. Az eredetiségvizsgálatot egyébként 1998-ban vezették be bűnmegelőzési szempontok miatt. 2004-től a vizsgálat hatósági eljárás keretében zajlik. Bevezetése után jelentősen csökkent a gépjárműlopások száma.Obama nekimegy a bankoknak

Példátlan lépéseket helyezett kilátásba az amerikai bankszektorban Barack Obama elnök Paul Volcker, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egykori elnöke támogatásával. "Az adófizetők soha többé nem válhatnak olyan bankok túszaivá, melyek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek" - jelentette ki Obama, aki "Volcker-szabálynak" nevezte csomagját. Ennek értelmében a betétbiztosítást igénybe vevő, illetve a Fed hiteléhez hozzáférő bankok nem tulajdonolhatnak fedezeti alapokat és kockázatitőke-társaságokat, ilyenekbe nem fektethetnek be. A banknak választania kell a saját számlás kereskedés és az egyéb banki tevékenységek között is, a kettő együtt nem folytatható. Az sem fordulhatna elő többet, hogy egy bank az Egyesült Államokban biztosított betétállomány több mint tíz százalékával rendelkezzen. Obama korlátozná a bankok refinanszírozásának egyes formáit, és a tulajdonosi részesedéseiket egyes társaságokban. A tőkepiacokon jelentős következményekkel számolnak: a JP Morgannek például meg kellene válnia nyolcmilliárd dolláros befektetéssel rendelkező One Equity Partners nevű kockázati tőke részlegétől, de a Goldman Sachs vagy a Citigroup is arra kényszerülne, hogy csökkentse méretét. Az új szabályokat 3-5 éves időtávon helyeznék hatályba.Romokban Haiti gazdasága

A katasztrófa következtében 25 százalékkal zuhanhat idén a haiti gazdaság teljesítménye, és a nyugati félteke legszegényebb országának legalább 25 évre lesz szüksége a talpra álláshoz. Tavaly még 2,9 százalékkal nőtt a GDP. A földrengés nemcsak a fővárost döntötte romokba, hanem a bankrendszert is, amelyet most próbálnak újraindítani, de a rablásveszély miatt még a viszonylag épen maradt pénzintézetek is zárva tartanak. Az ENSZ, a Világbank, az Amerika-közi Fejlesztési Bank és az Európai Bizottság 220 ezer fiatalnak tervez munkát adni Haitin. Becslések szerint eddig közel egymilliárd dollár segélyt ajánlottak fel a világ kormányai, ebből 575 milliót az Európai Unió országai. A Világbank bejelentette, hogy Haitinak öt évig nem kell törlesztenie 38 millió dolláros hitelét. Az ország egyébként a katasztrófa előtt is rossz állapotban volt: a lakosság 78 százaléka volt kénytelen napi két dollárból vagy kevesebből megélni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.